2024. április 26., péntek - Ervin

Archívum

Hogyan lehetne zöldebb Magyarország?

2014-03-26 2514

A napelemek, elektromos autók és a prospektusokkal megrakott standok között sétálva német és orosz szavakat is el lehetett csípni a múlt heti Renexpón. A szakkiállításon a látogatók olyan magyar innovációkkal is megismerkedhettek, mint a „tehénként" működő biogázüzem vagy a nyári hőségben is pincehőmérsékletet biztosító szigetelés.

A rendezvény fókuszában idén is a zöld és a megújuló energiák álltak. »„Az elmúlt években az energetikában világszerte jelentős változások történtek, nemcsak az innováció, hanem a szakpolitika területén is. Gondoljunk csak az orosz-ukrán vagy az arab helyzetre, de az Egyesült Államok palagáz-termelése vagy a németországi atomerőművek fokozatos leállítása is szintén hatalmas változást hozott" – emelt ki néhány nemzetközi „mozzanatot" Varga István, a Renexpo szakmai igazgatója.

A szakértő szerint idehaza a jövőt illetően természetesen kulcskérdés az energiatakarékosság előtérbe helyezése, de emellett legalább annyira fajsúlyos terület (lenne) az energiahatékonyság is. „A lakossági és az ipari épületállomány felújítása jelentős gazdasági potenciált jelentene a cégek számára. Egy ilyen energiahatékony korszerűsítés nemcsak a nyílászárók vagy a szigetelés cseréjét, hanem ettől jóval komplexebb átalakítást jelent. Sokatmondó adat, hogy Magyarországon a 4 millió lakás és a 2,5 millió épület 80 százaléka már most sem felel meg a jelenlegi európai és hazai követelményeknek. Főleg a hőenergia-felhasználás területén kellene előrelépés. Az energiapazarló épületek tömeges rendbetételével ugyanis akkora energia-megtakarítást lehetne elérni, ami vetekszik akár egy paksi beruházás nagyságrendjével" – magyarázta Varga István.«

A fejlesztési tárca zöldgazdaság fejlesztésért és klímapolitikáért felelős helyettes államtitkára az expó megnyitóján jelentette be, hogy a kormány az Európai Bizottság elé terjesztette a lakások energetikai felújításának támogatására kidolgozott programot. A tervezetben szerepel a nyílászárók cseréje, a falak és födémek hőszigetelése, a gépészet megújítása, de az okos mérők felszerelése is. A finanszírozás kidolgozása az uniós elfogadást követi, de várható, hogy a közösségi pénz mellett kedvezményes kamatozású hiteleket is kaphatnak a lakásaikat felújítók.

Hizó Ferenc kitért arra is, hogy a panelprogram keretében eddig 50 milliárd forint kifizetett támogatással 220 ezer lakás újult meg, és döntés született a 320 ezres lakásszám eléréséről. Az Új Széchenyi Terv keretében 2011-ben 40,5 milliárd, tavaly és tavalyelőtt pedig összesen 105 milliárd forint pályázati pénz állt rendelkezésre a megújuló energia és az energiahatékonyság támogatására.

A Renexpón az energiatudatosság jegyében az e-közlekedés előnyeivel is megismerkedhettek a látogatók. Az ELMŰ-ÉMÁSZ-MÁSZ standján egy elektromos autót és egy e-robogót is kiállítottak. A társaságcsoport szakértőjétől megtudhattuk, hogy az első – sok szempontból még kezdetlegesnek számító – elektromos meghajtású autók már a XIX. század végén nagy számban jelen voltak az Egyesült Államok, sőt Európa útjain is.

Érdekesség, hogy Magyarország élenjáró volt az elektromos rendszerek kidolgozásában. Jedlik Ányos mérnök 1828-ban építette meg a világ első elektromos hajtású autómodellét. Az első villanyautót az 1830-as évek elején gyártották, amelyben az áramot egyszer használatos telepek biztosították. A XX. század elején viszont az elektromos megoldást háttérbe szorították a belső égésű motorok, de a 70-es évektől ismét lendületet vettek az e-közlekedéssel kapcsolatos kutatások.

Az ELMŰ-ÉMÁSZ a magyarországi energiaszolgáltatók között elsőként 2010 szeptemberében Budapesten nyitotta meg az első nyilvános e-töltőállomást. A standon a játékosabb kedvű látogatók 3D-s e-autóversenyen is részt vehettek, de természetesen azok is hasznos információkkal lehettek gazdagabbak, akiket a megújuló energiafelhasználás, így például a napelemek telepítése vagy a Zöld Tarifa érdekelt.

A szakkiállításon a Nemzeti Innovációs Hivatal (NIH) is szerepelt vállalt, és a szervezet már második éve segített abban, hogy a kisebb innovatív társaságok is a kiállítók között legyenek. Idén hét felkarolható pályázó mutathatta be fejlesztését. Volt közöttük olyan informatikai cég, amely pince-hőmérsékletű burokkal képes körbevenni a házat, ami főleg a légkondicionálás költségeit vágja vissza drasztikusan. De olyan fejlesztést is bemutattak, amely a tehenészeti telep hulladékából állít elő biogázt és trágyát.

A NIH pályázatára idén kétszer annyian jelentkeztek. Spaller Endre, a hivatal elnöke szerint ez is jól érzékelteti, hogy a hazai kkv-k közül sokan rendelkeznek olyan tudással, amellyel akár nemzetközi sikereket is el lehet érni. A kisvállalkozások méretükből adódóan a multikhoz képest töredék annyi forrásból gazdálkodnak, viszont a magyar mérnökök tudásának köszönhetően így is – akár külföldön is keresett – piacképes innovációkat tudnak létrehozni.

Spaller Endre kérdésünkre elmondta: a vállalkozásoknak érdemes nemzetközi együttműködésben is gondolkodniuk, hiszen az Európai Unió jelentős forrásokkal támogatja a határokon átnyúló fejlesztéseket. Hozzátette: a tapasztalatok szerint a német cégek, befektetők részéről például számottevő érdeklődés tapasztalható a magyar innovációk iránt.

(Forrás: hír24.hu)

Eseményfigyelő

Szeretné, hogy az Önök híre, eseménye is megjelenjen az Esemény Menedzser portálon? Tartalomszolgáltatásra, online marketingre van szüksége? 

Ez az e-mail-cím a szpemrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát.

 


 

További hírek, tippek


 

 


 

TERMESZ Szerszámház

Április hónap MILWAUKEE gépe!

Hírlevél


   E-mail cím:*  
Név: *  

Olvasta?

Időrendben

« Április 2024 »
H K Sze Cs P Szo V
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30          

Tartalom galéria

Szegeden rendezik a Hőlégballon Világbajnokságot

Szegeden rendezik a Hőlégballon Világbajnokságot

More details
Hétvégi programajánló

Hétvégi programajánló

More details
Hungária koncert - Most vagy soha, 2024. június 1.

Hungária koncert - Most vagy soha, 2024. június 1.

More details
Hokitavasz, 2024. május 7.

Hokitavasz, 2024. május 7.

More details
Lord of the Dance, 2024. május 24.

Lord of the Dance, 2024. május 24.

More details
Smart Sport Expo és Fitness Fesztivál, 2024. június 2.

Smart Sport Expo és Fitness Fesztivál, 2024. június 2.

More details
Szoboszlai Live - interaktív talkshow, 2024. május 30.

Szoboszlai Live - interaktív talkshow, 2024. május 30.

More details
40. Ritmikus Gimnasztika Európa-bajnokság, 2024. május 22-26.

40. Ritmikus Gimnasztika Európa-bajnokság, 2024. május 22-26.

More details
A 7 oktávos világsztár Magyarországon, 2024. május 4.

A 7 oktávos világsztár Magyarországon, 2024. május 4.

More details