2024. szeptember 16., hétfő - Edit

Turizmus

HAGYJUK ÉLNI TERÉZVÁROST! - turisztikai kampány az airbnb-k működésének korlátozása ellen

495

„2024 szeptemberében egy népszavazásnak álcázott közvélemény kutatás keretében dönthetnek Terézváros lakói a kerületükben működő airbnb-k működésének teljes betiltásáról.  Miközben az érintett szálláskiadók, és a kerületben a turizmusból élő vállalkozók, dolgozók nem szavazhatnak, egy esetleges negatív döntés súlyos megélhetési válságba taszíthatja őket. Ezért a szálláskiadók összefogtak és 2024. augusztus 22-én 80 aktivista részvételével megtartották kampánynyitójukat Hagyjuk élni Terézvárost! címmel” – áll a Magyar ApartmanKiadók Egyesülete és a Felelős Szálláskiadók Szövetsége közös közleményében.

A Magyar ApartmanKiadók Egyesülete és a Felelős Szálláskiadók Szövetsége (MAKE) szervezésében létrejött találkozón Schumicky Balázs egyesületi elnök rámutatott: ha betiltják az airbnb-ket, a társasházban a közösségi együttélés szabályait be nem tartó bulituristák tömegei továbbra is problémát fognak jelenteni, mert a társasházakban működő hostelek továbbra is kontroll nélkül működhetnek, és jellemzően ezekben a nagy kapacitású olcsó tömegszállásokon szállnak meg ezek a vendégek.

A kerületben működő, turisták számára kiadott lakások 75%-a ezzel szemben 2-4 fő befogadására alkalmas, és azt senki nem gondolhatja komolyan, hogy a Budapestre látogató párok, családok azok, akik gondot okoznak a lakóknak”  

– húzta alá a MAKE elnöke.

Schumicky Balázs arra is kitért, nemzetközi példák igazolják, hogy nem igaz az, hogy az „airbnb-k” tehetnek az albérletárak emelkedéséről. Lakhatási válságról a hatodik kerületben amúgy sem lehet beszélni, mert 11 év alatt a kerületből kiköltözők, valamint az új lakások építése miatt 10.000-rel több lakás jut a lakosokra, mint korábban!

Amennyiben az átlagosan 3,5 éjszakát Budapesten töltő turisták helyére albérlők kerülnek, úgy – a Covid alatti időszak tapasztalataiból kiindulva – sokszor olyan társasházakba nem illő bérlők költöznek be, akik hosszú hónapokig vagy évekig keseríthetik meg a lakók életét. Eközben a társasházak állapota tovább fog romlanimert elüldözik azokat a szállásadókat, akik a náluk keletkezett jövedelem egy részét eddig is visszaforgatták a társasházak állagának megóvásába, illetve a rendkívüli felújítások költségeit is állták.

A MAKE elnöke az is fontosnak tartotta kiemelni, hogy ha albérlőként hirtelen megjelenik 3-4.000 új lakó Terézvárosban, akkor a mostani lakóknak kevesebb parkolóhely, bölcsődei és óvodai férőhely fog jutni, mert míg a turisták nem veszik igénybe ezeket a közszolgáltatásokat, az albérlők viszont igen. Soproni Tamást idézve elmondta, hogy

kerületi airbnb-k több mint 670 millió forint idegenforgalmi adót fizetnek be évente a városrész kasszájába. Ez, a szintén általuk befizetett építményadóval együtt megközelíti az 1 milliárd forintot. Ennek hiánya fejlesztések elmaradásához, vagy a kerületi lakók,  vállalkozók által megfizetett adóemeléshez vezet.

A sajtó nyilvános rész végeztével Somló Iván a szövetség tagja és a kampány projektmenedzsere ismertette az aktivistákkal a következő hetek teendőit. Az elkövetkező időszakra a szervezők azt a célt tűzték maguk elé, hogy minél több emberhez eljuttassák a tényeken alapuló üzenetek, minél több embert buzdítsanak a NEM-mel való szavazásra, és hogy bemutassák Terézváros lakóinak, milyen drasztikus következményekkel járna rájuk nézve a magán-, és egyéb szálláshelyek működésének teljes betiltása. Ezért is választották kampányuk szlogenéül: Hagyjuk élni Terézvárost!

hagyjuk elni terezvarost

 A szálláskiadóknak valódi, minden érintett számára megnyugtató megoldást jelentő javaslataik vannak Terézváros részére: a feketén működő szálláshelyek visszaszorítása, az V. kerülethez hasonlóan az új szálláshelyek nyitásának megakadályozása, a meglévő jogszabályok hatékony betartatása. Ezen kidolgozott javaslatokat már többször megosztották Terézváros vezetőivel.

Forrás: Magyar ApartmanKiadók Egyesülete (MAKE) és a Felelős Szálláskiadók Szövetsége

Eseményfigyelő

Szeretné, hogy az Önök híre, eseménye is megjelenjen az Esemény Menedzser portálon? Tartalomszolgáltatásra, online marketingre van szüksége? 

Ez az e-mail-cím a szpemrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát.

 


 

További hírek, tippek


 

 


 

BETA, not just tools, in the summer time!

Hírlevél


   E-mail cím:*  
Név: *  

Időrendben

« Szeptember 2024 »
H K Sze Cs P Szo V
            1
2 3 4 5 6 7 8
9 10 11 12 13 14 15
16 17 18 19 20 21 22
23 24 25 26 27 28 29
30            

Tartalom galéria

Újra HIFI SHOW Budapesten, 2024. október 19-20.

Újra HIFI SHOW Budapesten, 2024. október 19-20.

More details
Future of Finance, 2024. szeptember 17.

Future of Finance, 2024. szeptember 17.

More details
Távmunka konferencia Budapesten, 2024. november 13.

Távmunka konferencia Budapesten, 2024. november 13.

More details
Senior+Plus Expo, 2024. október 25.

Senior+Plus Expo, 2024. október 25.

More details
1. Budapest International Film Festival, 2024. október 29. - november 3.

1. Budapest International Film Festival, 2024. október 29. - november 3.

More details
Kürtőskalács Fesztivál az Állatkertben, 2024. október 11-13.

Kürtőskalács Fesztivál az Állatkertben, 2024. október 11-13.

More details
Kéktúrázás napja, 2024. október 12.

Kéktúrázás napja, 2024. október 12.

More details
Kutatók Éjszakája, 2024. szeptember 27-28.

Kutatók Éjszakája, 2024. szeptember 27-28.

More details
TerraPlaza 2024-ben is!

TerraPlaza 2024-ben is!

More details