2024. április 19., péntek - Emma

Turizmus

Meghatszorozódott az öreg erdők száma Gemencen

566

Gigantikus fák rengetegének is nevezhetjük a Gemenci erdőt. Érdemes személyes barátságot kötni, akár meg is ölelni Magyarország legnagyobb, 12 méter törzskerületű fáját, a Pörbölyi Titán robosztus alakját. Ez a közel száz éves csomoros fekete nyár a Móric-Duna partján áll és a tudatos erdőgazdálkodás szép példája.

Európa legnagyobb összefüggő ártéri erdejét óvó, kezelő Gemenc Zrt. az elmúlt öt év alatt közel 2,5 ezer hektáron végzett erdőfelújítást, 67 hektáron új erdőt telepített, összesen pedig 5,3 millió őshonos facsemetét ültetett el. A szociális tűzifa programban legutóbb majd 6 ezer köbméter fát biztosítottak a rászorulóknak. A gemenci erdészek felelős erdőgazdálkodása eredményeként az elmúlt 25 évben – ha csak a száz évnél idősebb erdőállományoknak a területét nézzük – meghatszorozódott az öreg erdők száma.

A védett madarak, a világhírű gímszarvas- és nagyvadállomány, a ritka állatfajok és a különlegesnek számító növényvilág, valamint a törvényi oltalom alatt álló erdőállományok olyan csodát nyújtanak, amelyek mindenki számára megismerhetők a gemenci erdészek segítségével.

gemenn2

A Gemenc Zrt. Ökoturisztikai Központja Pörbölyön található. Ez a kezdő- és végpontja a legtöbb szervezett túrának, innen indul a Gemenci Állami Erdei Vasút, és itt lehet megtekinteni az interaktív és ismeretterjesztő „Gemenc kincsei – élet az ártéri erdőben” című kiállítást, valamint Habsburg Frigyes vadászkastélyt mintázó, újjáépített, vörösfenyőből készült Millenniumi Pavilonját, amelyet 1896-ban a városligeti Ezredéves Kiállításon is felállítottak. Ez az épület ad otthont a „Legenda és valóság: a gemenci gímszarvas” című kiállításnak is. A központtól induló ösvényen néhány perces sétával elérhető a nagyrezéti Vadmegfigyelő, ahol gímszarvasokkal és vaddisznókkal találkozhatnak az érdeklődők. A legkisebbeket játszótér is várja, ezen kívül ingyenes parkolás, büfé és vizesblokkok teszik komfortossá az ökoturisztikai élményeket. A világhírű gemenci gímszarvas bőgési időszakában a Gemenc Zrt. olyan szarvasbőgés-hallgató túrákat szervez, amelyeken bárki megcsodálhatja a szerelmes bikák évenként csak ebben az időszakban hallható különleges nászdalát úgy, hogy közben nem zavarja a vadállományt.

A Gemenci Állami Erdei Vasút a bakancsos, kerékpáros és a vízi turisták kiszolgálása mellett azon kevés hazai kisvasutak egyike, ami még az erdőgazdálkodást is segíti, illetve az árvíz megérkezése előtti utolsó pillanatokig a mentésből is kiveszi a részét. Nagy népszerűségnek örvend, hiszen a Pörbölyről induló menetrendszerinti járatok megállóhelyei nemcsak csodálatos ártéri tájakkal, hanem különleges kiállításokkal is várják a kirándulókat. Nagyrezéten a megállótól néhány perces sétával közelíthető meg az erdészház szomszédságában álló Gemenc Méhészeti Gyűjtemény, ahol a Baja és Körzete Méhész Klub Egyesület közreműködésével ismerhetjük meg a méhészet tárgyi emlékeit. A legizgalmasabb pedig belesni az üvegfalu kaptárokba, ahol valódi méhcsaládok élnek és szorgoskodnak. Az országban egyedülálló feladatot lát el Nyárilegelő megálló, hiszen a vízitúrázók itt szoktak leszállni és a kisvonat speciális teherkocsijaiból itt emelik le és bocsájtják vízre a kenukat. Az erdőgazdaság képzett túravezetői biztosítják, hogy a kevésbé gyakorlott, vagy éppen kezdő vízitúrázók is emlékezetes élményekkel térhessenek haza.

gemenn3

A Bati-kereszt kilátó egyedi panorámája nemcsak a Szekszárdi borvidék hangulatos táját foglalja magába, hanem jó időben a Duna vonalában húzódó Gemenci erdőtől egészen a Kelet-Mecsekig tekinthet a szemlélődő. Az Alsó-Duna vidékén, néhány hektárnyi területen legendás történelmi, kultúr-, erdészet- és vadászattörténeti emlékhely található: a Karapancsa Kastély és Major. Karapancsa nemcsak a Gemenc Zrt. most is működő erdő- és vadgazdálkodási bázisa, hanem két kastély és egy egyedi történelmi díszkert helyszíne, valamint a környéken 1986-ban elejtett világrekord karapancsai trófea névadója is.

| Forrás és fotó: fataj.hu

Eseményfigyelő

Szeretné, hogy az Önök híre, eseménye is megjelenjen az Esemény Menedzser portálon? Tartalomszolgáltatásra, online marketingre van szüksége? 

Ez az e-mail-cím a szpemrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát.

 


 

További hírek, tippek


 

 


 

TERMESZ Szerszámház

Április hónap MILWAUKEE gépe!

Hírlevél


   E-mail cím:*  
Név: *  

Időrendben

« Április 2024 »
H K Sze Cs P Szo V
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30          

Tartalom galéria

Fenntartható befektetés a közép- és kelet-európai régióban

Fenntartható befektetés a közép- és kelet-európai régióban

More details
Hétvégi programajánló

Hétvégi programajánló

More details
Szezonális munkák és állandó lehetőségek – állás Nagykanizsa környékén

Szezonális munkák és állandó lehetőségek – állás Nagykanizsa környékén

More details
Helló Európa, helló tavasz! – 2024. május 1-5.

Helló Európa, helló tavasz! – 2024. május 1-5.

More details
Közel félmillió e-töltőpontra is szüksége lehet Franciaországnak néhány éven belül

Közel félmillió e-töltőpontra is szüksége lehet Franciaországnak néhány éven belül

More details
Szakma Sztár Fesztivál, 2024. április 24-26.

Szakma Sztár Fesztivál, 2024. április 24-26.

More details
Világsztár lett a Kisföldalatti!

Világsztár lett a Kisföldalatti!

More details
Hyperspace Elektronikus Zenei Fesztivál, 2024. április 20.

Hyperspace Elektronikus Zenei Fesztivál, 2024. április 20.

More details
Sebesség fesztivál, 2024. április 20- 21.

Sebesség fesztivál, 2024. április 20- 21.

More details