2024. április 25., csütörtök - Márk

Turizmus

Mi az a slow event, és mi köze Hévízhez?

529

A zalai kisváros amilyen kicsi, mégis olyan jelentős a magyarországi turisztikai piacon. Az elmúlt években viszont jelentősen átalakultak a rendezvényei, egy hosszabb ideje tartó, tudatos szemléletváltás miatt.

Ezekről a változásokról és a várható eseményekről beszélgettünk Pálffy Tamással, a Hévízi Turisztikai Nonprofit Kft. ügyvezetőjével.

Hévíz egyre inkább természetközeli, zöld, fenntartható, egészségtudatos, trendi arculatát erősíti. Ily módon alakítja a városról kialakult képet és a városi rendezvényeket is ilyen szemlélettel szervezi.

A gyorsuló világban felértékelődnek a „lassú élmények”. Így van ez Hévíz esetében is?

Mára közkedveltté vált a slow tourism, slow travel, slow city fogalma, amelyeknek Hévíz akár zászlóshajója is lehetne Magyarországon. A slow életmód képviselői ezt a lassabb, minőségibb, fenntarthatóbb szemléletet más területekre is igyekeznek becsempészni. Ilyen például a slow food a fast fooddal szemben vagy a slow events a nagyfesztiválokkal szemben.

Hévízen a Hévízi-tó Természetvédelmi Területe és az ide látogatók nagy száma mindenképp feltételezi a tudatos turisztikai személetet és tervezést, továbbá a vendégigények is jelentősen megváltoztak az utóbbi években.

Milyen irányban változtak a vendégigények?

Sokkal tudatosabban keresik az utazók a természetes, zsúfoltságmentes, fenntartható és személyre szabott szolgáltatásokat, a „lassú rendezvényeket”. Ez utóbbi lényege, hogy a vendégek száma kevesebb, a programkínálat családbarát, a szórakozás tartalmas és sok eseteben interaktív, a zajszennyezés kisebb, több viszont a környezettudatos megoldás, emberközelibb élmény.

Jár-e a szemléletváltás veszélyekkel?

Ha egy desztináció vonzerejét a hétvégenként megvalósuló sztárkoncertek számában mérjük, akkor igen. A több ezer fős fesztiválhangulat elmaradása rejthet némi veszélyt magában, hiszen mindig lesznek, akik hiányolják majd, hogy a régen megszokott módon ingyen élvezzék a koncerthangulatot.

Meggyőződésünk viszont, hogy hosszú távon az elmozdulás a fenntarthatóbb, kisebb rendezvények felé jó irány. Ezek a programok költséghatékonyabbak, nem jelentenek akkora környezeti terhelést, nincs annyi hulladék, több környékbeli művésznek tudunk lehetőséget biztosítani, miközben a hévízi lakosok és bel- és külföldi vendégeink is jól szórakoznak. Így tudjuk lehetővé tenni, hogy a programok továbbra is ingyenesek, de minőségiek maradjanak. Rendezvényeink ökológiai lábnyoma is fontos szempont egy olyan turisztikai desztinációban, ahol a legjelentősebb turisztikai értékek a természeti csodák; a Hévízi-tó, a friss levegő, az erdők, a tiszta strandok, a Balaton, a tanúhegyek, a csend, a madárcsicsergés, a természetvédelmi területek és a kényeztető spa élmények. Ezeket csupán kiegészíteniük kell azoknak a programoknak, amik hangulatosabbá tesznek egy-egy nyári/tavaszi/őszi estét.

Marketingszempontból sem tartjuk előnyösnek, ha épp a telített főszezonban akarnánk nagyfesztiválokkal még több látogatót vonzani városunkba. Azok az események inkább elő- és utószezonra valók. A forgalom szempontjából kiemelkedő időszakokban sokkal fontosabb, hogy az amúgy is itt-tartózkodó vendégeknek nyújtsunk hangulatos, feltöltődésre alkalmas programlehetőségeket, amikre szívesen emlékeznek vissza, és akár fel is töltik közösségi oldalakra.

Azt is látjuk, hogy a vendégek mobilak, sok esetben kerékpárral is közlekednek a régión belül. Hévíz közvetlen környezetében sok népszerű település van, amelyek mindegyikén számos programlehetőség közül lehet választani, akár fesztiválok terén is. Azt gondoljuk, nem kell egymással versenyezni. Minél színesebb a választék egy desztináción belül, a vendég annál elégedettebb, hiszen dönthet, melyiken vesz részt.

RENDEZVÉNYEK HÉVÍZEN AZ IDEI ÉVBEN:

  • Április 7-10. Húsvéti Vidámság – családi programok, kézműves kirakodóvásár, családi filmvetítés, hangulatos kora esti koncertek
  • Április 29-30. Boldog Békeidők Hévíze, immár tizenegyedszer! – felvonulás korabeli kosztümökben, hangulatos zenés, táncos kísérettel, koncertek és programok a fürdőélet aranykorát idézve
  • Május 14. V. Hévízi Futófesztivál – több korcsoport, táv, egyéni és váltófutás Hévízen
  • Május 19. Holdfényfürdő a Hévízi-tavon – késő esti fürdőzés, élőzenével
  • Május 28-29. Pünkösdi Szuperhős Program – hangulatos családi vetélkedő a belvárosban
  • Június 23. Szent Iván-éji Varázslat – fáklyás felvonulás és lidércek tánca a múzeumkertben
  • Július 13-16. Hévízi Sörsétány – andalgás a finom sörök és sörkorcsolyák között, kézművesek, családi programok, koncertek
  • Augusztus 4-6. Fűre lépni szabad - Ökofesztivál – VEB2023 EKF program – interaktív workshopok, ökotudatos foglalkozások, csillagles, természetfilm vetítés, családi programok és koncertek, piknik hangulat az egregyi múzeumkertben
  • Augusztus 17-20. Hévízi Bor- és Gasztrokorzó – kézműves kirakodóvásár, borászatok, ízletes falatok, családbarát programok és koncertek 4 napon át
  • Szeptember 15. Holdfényfürdő a Hévízi-tavon – késő esti fürdőzés, élőzenével
  • Szeptember Tavirózsa FolkFest – válogatás a magyar néptánchagyományokból, gyermek és felnőtt tánccsoportok
  • Október 16-17. Gesztenyefesztivál – minden, ami gesztenye a Tavirózsa Kertészeti Centrumban
  • December 31. Szilveszteri utcabál
  • Mikroesemények Erdei Misztérium avagy Játék Zöldben címmel: mikrokoncertek, gyermekelőadások, kiállítás és ismeretterjesztő túrák a Véderdőben az VEB2023 EKF program keretében - https://www.heviz.hu/hu/ekf

| Forrás és fotó:

Eseményfigyelő

Szeretné, hogy az Önök híre, eseménye is megjelenjen az Esemény Menedzser portálon? Tartalomszolgáltatásra, online marketingre van szüksége? 

Ez az e-mail-cím a szpemrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát.

 


 

További hírek, tippek


 

 


 

TERMESZ Szerszámház

Április hónap MILWAUKEE gépe!

Hírlevél


   E-mail cím:*  
Név: *  

Időrendben

« Április 2024 »
H K Sze Cs P Szo V
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30          

Tartalom galéria

Hétvégi programajánló

Hétvégi programajánló

More details
Agility nap a Ligetben, 2024. április 28.

Agility nap a Ligetben, 2024. április 28.

More details
Komáromi erődfeszt, 2024. május 3-5.

Komáromi erődfeszt, 2024. május 3-5.

More details
Országos Diesel Találkozó, 2024. április 30. - május 1.

Országos Diesel Találkozó, 2024. április 30. - május 1.

More details
Városligeti Majális, 2024. május 1.

Városligeti Majális, 2024. május 1.

More details
Tájházak és Szabadtéri Múzeumok Napja, 2024. április 26-28.

Tájházak és Szabadtéri Múzeumok Napja, 2024. április 26-28.

More details
Totalcar Parkoló Parádé, 2024. április 28.

Totalcar Parkoló Parádé, 2024. április 28.

More details
ArchiKids VárosÁlmodók Fesztivál, 2024. április 27.

ArchiKids VárosÁlmodók Fesztivál, 2024. április 27.

More details
Futófesztivál, 2024. április 27.

Futófesztivál, 2024. április 27.

More details