2024. április 25., csütörtök - Márk

Turizmus

Múzeum, fedeles lovarda és hamarosan szálláshely is a Lázár Lovasparkban

401

A domonyvölgyi Lázár Lovasparkban számos fejlesztés történt az elmúlt években és új szolgáltatásokat is bevezettek a pandémia miatt átalakuló igényekhez alkalmazkodva. Csütörtökön megismerkedhettek a meghívott utaztatók az újdonságokkal.

Darázs György igazgató elmondta, hogy értékesítésért felelős kolléganőjével, Fanyar-Aszódi Mariannal 21. évüket kezdik a lovaspark szolgálatában. Kocsis Barbara kolléganőjük ugyancsak az értékesítést erősíti és érkezett egy új, junior munkatárs is a közelmúltban, Dósa Evelin. Az igazgató az újdonságok között említette, hogy a Tornácos csárda Varró Zoltán nemzetközileg is elismert belsőépítész keze nyomán ráncfelvarráson esett át. A tornácot beépítették, a helyiség modernebb, polgáribb külsőt és új nevet is kapott: Lovas teremre keresztelték át.

Gondoltak a télre is a fűtött fedeles lovardával

A park tulajdonosai, a közösen összesen 21-szeres fogathajtó világbajnok, Lázár Vilmos és Zoltán érmeit és kupáit bemutató kiállítás, a Világbajnokok terme külön épületbe költözött, és Lazareum néven a kerék és a kocsi kialakulását, a magyar lovassport történetét, valamint a Lázár testvérek sportpályafutását bemutató videóvetítésekkel és kocsimúzeummal egészült ki. A vetítések 8 idegen nyelven is megtekinthetők.

lazlo2

A múzeum, akárcsak a fedeles lovarda 2019-ben készült el, de a pandémia miatt széles körben még csak most ismerheti meg a szakma és a közönség. A fedeles lovarda nagy előnye, hogy télen is alkalmas lovasbemutatók megrendezésére, eső esetén is kiváló alternatíva és nagylétszámú rendezvények lebonyolítására is alkalmas: 1000 fős ültetett vacsorának is adott már otthont a 20x30 méteres küzdőterületű létesítmény, amelynek 250 ülőhelyes tribünje a sorok között fűtéssel is ellátott. Darázs György lapunk kérdésére elmondta, a fejlesztések teljesen önerőből valósultak meg, csak a nyitáshoz kapott állami támogatást a lovaspark még az I. Széchenyi terv idején.

Hiánypótló a nívós folklór program

A park egyik új szolgáltatása piaci rést igyekszik kitölteni. A pandémia más egyéb tényezőkkel kiegészülve szinte teljesen felszámolta a folklór programot kínáló vendéglátóhelyeket Budapesten. A park korábban is szervezett ilyen programokat, de csak külön rendelésre. Most azonban önálló termékként kínálnak étkezést színvonalas népzenei- és néptánc műsorral kiegészülve. Fontos tudni, hogy a lovasbemutató akár fel is cserélhető a csoportok számára ezzel az új termékkel.

5 tagú cigányzenekaruk új felállásban működik Horváth Zoltán prímással, valamint a Magyar Köztársaság Érdemrendjével kitüntetett világklasszis cimbalomművésszel, Radics Sándorral. Népi énekeseik, Balogh Marianna és Szalay Fatima a Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetemen végeztek, népi ének szakon. A Csattanó tánccsoportot alkotó néptáncosaik rendszeres fellépők a Művészetek Völgyében, a Sziget Fesztiválon és a Művészetek Palotájában.

lazlo3

Új vendégkört is szereztek

Szintén a járvány hívta életre csoportok híján a családok, egyéni vendégek számára kidolgozott hétvégi programokat, amelyek keretében 10-től 16 óráig kocsikázással, lovasbemutatóval, falusi udvar- és múzeumlátogatással tölthetik a látogatók az idejüket, és ehhez svédasztalos étkezést kérhetnek vagy élvezhetik a kemencés büfé gasztronómiai kínálatát. Ezekre előre online is megvásárolhatók a belépők. Ahogy az elmúlt években idén is lesznek tematikus programok mint a húsvét, a Szent Iván-éji tűzugrás vagy a Márton napi libanapok. Darázs György arról is beszámolt, hogy a fenntarthatóságra ügyelve egyre több helyi terméket kínálnak és a közelben termelt alapanyagot használnak fel a konyhán, és szinte teljesen száműzték az egyszer használatos műanyagokat a vendéglátásból. A szakember felhívta az utaztatók figyelmét, hogy egyebek között a súlyos munkaerőhiány miatt a kocsikázás nem szerepel már a garantált alapprogramban, azt felár ellenében tudják csak megszervezni. Nagy előrelépés azonban, hogy a lovasbemutató szövege profi színészek rögzített előadásában hangzik el magyar, angol és német nyelven.

lazlo4

Szálláshelyfejlesztés: vendégházzal kezdenek, hotellel folytatnák

A fejlesztések továbbra sem állnak le Domonyvölgyben, május végére 4-5 szobás vendégházat adnak át egy Szlovákián és Magyarországon áthaladó lovastúra útvonal megállójaként. A szálláshelyhez egy látványistálló is tartozik, amelyben az őshonos magyar lófajtákat ismerhetik meg a vendégek. A nyitás óta ez az első alkalom, hogy pályázati forrást is bevonnak a tulajdonosok egy határon átnyúló szlovák-magyar Interreges pályázat keretében. A tervek szerint ősszel pedig még nagyobb fába vágják a fejszéjüket, ami a szálláshelyfejlesztést illeti: egy összesen 150 férőhelyes üdülőfalu, vagy egy négycsillagos szálloda építésén gondolkoznak akár egy nemzetközi brand égisze alatt. Mindehhez két saját termálkúttal is rendelkeznek, ami lehetővé teszi hogy wellnesz szolgáltatások is szerepeljenek a palettán. A nagyszabású projekt megvalósításához támogatási forrásokat is bevonnának.

| Forrás: turizmusonline.hu

Eseményfigyelő

Szeretné, hogy az Önök híre, eseménye is megjelenjen az Esemény Menedzser portálon? Tartalomszolgáltatásra, online marketingre van szüksége? 

Ez az e-mail-cím a szpemrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát.

 


 

További hírek, tippek


 

 


 

TERMESZ Szerszámház

Április hónap MILWAUKEE gépe!

Hírlevél


   E-mail cím:*  
Név: *  

Időrendben

« Április 2024 »
H K Sze Cs P Szo V
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30          

Tartalom galéria

Hétvégi programajánló

Hétvégi programajánló

More details
Agility nap a Ligetben, 2024. április 28.

Agility nap a Ligetben, 2024. április 28.

More details
Komáromi erődfeszt, 2024. május 3-5.

Komáromi erődfeszt, 2024. május 3-5.

More details
Országos Diesel Találkozó, 2024. április 30. - május 1.

Országos Diesel Találkozó, 2024. április 30. - május 1.

More details
Városligeti Majális, 2024. május 1.

Városligeti Majális, 2024. május 1.

More details
Tájházak és Szabadtéri Múzeumok Napja, 2024. április 26-28.

Tájházak és Szabadtéri Múzeumok Napja, 2024. április 26-28.

More details
Totalcar Parkoló Parádé, 2024. április 28.

Totalcar Parkoló Parádé, 2024. április 28.

More details
ArchiKids VárosÁlmodók Fesztivál, 2024. április 27.

ArchiKids VárosÁlmodók Fesztivál, 2024. április 27.

More details
Futófesztivál, 2024. április 27.

Futófesztivál, 2024. április 27.

More details