2024. április 25., csütörtök - Márk

Turizmus

Ezért tesz boldogabbá az utazás

507

Az utóbbi években sokan arra a következtetésre jutottak, hogy nem feltétlenül az anyagi javaktól, hanem inkább az élményektől lesznek mosolygósabbak. Ezzel összhangban pedig egyértelművé vált, hogy az egyik leggyakoribb, boldogsághoz vezető élményként említett tevékenység nem más, mint az utazás.

Persze aki gyakran kel útra, annak ez a megállapítás kevésbé sokkoló, de talán érdemes egy kicsit elgondolkodni rajta, hogy a világlátás miért is tesz jót a lelkünknek.

Mindez nemcsak abban segíthet, hogy sokkal jobban és tudatosabban élvezzünk egy-egy régóta vágyott nyaralást, de adhat néhány boldogságszint-növelő ötletet arra a kevésbé szerencsés esetre is, ha otthon ragadtunk.

Lehetőség a stresszoldásra

Az utazás többek között azért is tereli pozitív tartományba hangulatot, mert lehetőséget kínál a kikapcsolódásra.

A mai rohanó társadalomban szinte folyamatosan jelen van az a fajta nyomás, hogy mindig készenlétben kell állnunk és elérhetőnek kell lennünk, legyen szó munkaidőn kívül megválaszolandó munkahelyi e-mailekről, vagy a legfrissebb hírek követéséről.

Ilyenkor a kikapcsolódás és egyáltalán még a kikapcsolás is lehetetlennek tűnhet. Nyaraláskor azonban más a helyzet.

uta2
Engedélyt adunk magunknak, hogy néhány napra lazítsunk egy kicsit, szünetet tartsunk, és szabadságra küldjük a stresszt. Ilyenkor olyan élvezeteket is megengedünk, amiket máskor nem, legyen szó egy csábító desszertről vagy egy pihentető masszázsról. Mindezek csodákat tudnak tenni a hangulatunkkal és a közérzetünkkel.

Új és változatos élmények

Az utazás egyik legértékesebb aspektusa a látókör szélesítése. Legtöbbünket arcon simogatta már a felismerés érzése, amikor először látogatottunk el egy országba, és aztán lenyűgözőnek találtuk az ott átélt tapasztalatokat, az új ételeket, a másfajta zenét, a gyönyörű tájakat. Azzal, hogy elmerülünk egy másik kultúrában, végtelen lehetőségünk van új dolgokat tanulni a hegymászástól kezdve egészen egy második nyelv legalább alapfokú elsajátításáig. Akárhogy is, ezek az újszerű élmények azonnali hangulatjavulást eredményeznek.

uta3

Az utazás kiváló módja annak, hogy aktívan pörgessük az agyunkat, ami pedig jótékony hatással van a kognitív képességekre. Talán meglepő, de még egy utazás megtervezése és az várakozás érzése is növelheti a boldogságszintet.

Minőségi idő

Ha egy barátoddal, a partnereddel vagy a családoddal utazol, jóval több értékes időt tölthetsz el velük, mint máskor. Még akkor is, ha a hétköznapokat együtt töltjük, mert a munkahelyi és az iskolai kötelezettségek sokszor távol tartanak egymástól.

uta4

Akkor sem szabad azonban kétségbe esni, ha nincs kivel utazni, mert a nyaralás remek lehetőséget kínál új barátokat szerezni. Az emberek ugyanis szívesebben kezdeményeznek beszélgetést egy idegennel utazás során, mint a saját városukban, különösen akkor, ha az illető egyedül indult el felfedező útra. Függetlenül attól, hogy egy életre barátok maradnak-e, vagy soha többé nem látják egymást, egy ilyen pillanatnyi társas kapcsolat is növeli a boldogságszintet.

Naplemente-vadászat

Az anyatermészet naponta két lenyűgöző művészeti kiállítást egészen biztosan prezentál nekünk, ráadásul mindkettő ingyenesen élvezhető. A napfelkelte és a naplemente az idők kezdete óta elbűvöli az embereket; a vibráló narancs-, vörös-, rózsaszín-, arany- és kék színekkel teli égbolt illusztris festményei valóban elegek ahhoz, hogy bárkit hipnotizáljanak.

Világszerte sokan keresik a bolygó legpompásabb helyeit, ahonnan ezekben a napszakokban a legjobban élvezhető a két jelenség. A mornings.co.uk elvégezte helyettünk a piszkos munkát és megkereste a világ legjobb naplemente-néző szpotjait, amihez a TripAdvisor adatait elemezte ki alaposan és aztán még sorrendbe is állította a legjobb helyeket az értékelésekre építve.

| Forrás: roadster.hu

Eseményfigyelő

Szeretné, hogy az Önök híre, eseménye is megjelenjen az Esemény Menedzser portálon? Tartalomszolgáltatásra, online marketingre van szüksége? 

Ez az e-mail-cím a szpemrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát.

 


 

További hírek, tippek


 

 


 

TERMESZ Szerszámház

Április hónap MILWAUKEE gépe!

Hírlevél


   E-mail cím:*  
Név: *  

Időrendben

« Április 2024 »
H K Sze Cs P Szo V
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30          

Tartalom galéria

Hétvégi programajánló

Hétvégi programajánló

More details
Agility nap a Ligetben, 2024. április 28.

Agility nap a Ligetben, 2024. április 28.

More details
Komáromi erődfeszt, 2024. május 3-5.

Komáromi erődfeszt, 2024. május 3-5.

More details
Országos Diesel Találkozó, 2024. április 30. - május 1.

Országos Diesel Találkozó, 2024. április 30. - május 1.

More details
Városligeti Majális, 2024. május 1.

Városligeti Majális, 2024. május 1.

More details
Tájházak és Szabadtéri Múzeumok Napja, 2024. április 26-28.

Tájházak és Szabadtéri Múzeumok Napja, 2024. április 26-28.

More details
Totalcar Parkoló Parádé, 2024. április 28.

Totalcar Parkoló Parádé, 2024. április 28.

More details
ArchiKids VárosÁlmodók Fesztivál, 2024. április 27.

ArchiKids VárosÁlmodók Fesztivál, 2024. április 27.

More details
Futófesztivál, 2024. április 27.

Futófesztivál, 2024. április 27.

More details