2024. április 24., szerda - György

Turizmus

9 helyszín, ahol tavaszi virágokban gyönyörködhettek

387

Téltemető, hóvirág, leánykökörcsin... A szokatlanul enyhe februári időjárásnak köszönhetően a kikelet első hírnökei már megérkeztek, és ha igazán tavaszi hangulatba szeretnétek kerülni, érdemes ezen az 5 budapesti, illetve 4 fővárosközeli helyen sétálni az elkövetkező időszakban.

Sas-hegyi Látogatóközpont

Az 1957 óta védett Budai Sas-hegy Természetvédelmi Terület egyedülálló sziget a fővárosban. Bár a környék már eléggé beépült, de a sziklákkal tarkított zegzugos lejtők megőrizték számunkra a jégkorszakok és azok közti felmelegedések természeti emlékeit. Különleges mikroklímája van, hiszen sokszor az északi oldalon még a tél uralkodik, a déli fekvésű, napsütötte lejtőkön viszont már tavasz van. A Sas-hegy március 1-jétől várja a látogatókat, hétvégén és ünnepnapokon (hétköznap csak csoportokat fogadnak), illetve számos vezetett túrát is szerveznek a tavaszi virágok „tiszteletére”.

Március 12-én a beporzók napjához kapcsolódva tartanak programot. Megcsodálhatjuk a tavasz hírnökeit, a készülődő vadvirágokat, a napsugarak által előcsalogatott bimbókat és a beporzó rovarokat. A március 26-i vezetett sétán pedig már a sárga virágú tavaszi héricsek is megjelennek. A vezetett túrákra érdemes előre bejelentkezni.

  • Nyitva tartás: március 1-jétől hétvégén és ünnepnapokon
  • Jegyár: kedvezményes 1200 Ft, teljes árú 1700 Ft
  • Facebook-oldal

ELTE Füvészkert

Tavaly ünnepelte 250. születésnapját a Füvészkert, amely egy oázis a VIII. kerületi bérházrengetegben.

Már megjelent a hóvirág és a téltemető, de ha további növények látványára vágyunk, akkor érdemes a Pálmaházba és a többi üvegházba is ellátogatni. Kedvencünk az ilyenkor is zöldellő bambuszerdő. Március 6-án az esőerdők növényeivel ismerkedhetünk meg egy tematikus túra keretében, de a sokak által vár Sakura ünnep időpontját is közzétették már, idén április 2–3-án és április 9–10-én várják a cseresznyevirágok rajongóit, sőt a haikuversenyre is lehet már jelentkezni.

  • Nyitvatartás: március 31-ig mindennap 9–16 óráig
  • Jegyár: teljes árú – 1200 Ft, kedvezményes – 600-900 Ft, családi – 3500 Ft
  • Facebook-oldal

Soroksári Botanikus Kert

A 60 hektáros Botanikus Kert Budapest XXIII. kerületében, a dél-pesti síkság szélén, Soroksár Péteri majorban található, alig 20 km-re a nyüzsgő belvárostól. A Soroksári Botanikus Kert létesítését a Kertészeti és Szőlészeti Főiskola Tanácsa 1962-ben határozta el. Célja a növénytani gyakorlati oktatás fejlesztése volt, elősegítve, hogy a leendő kertészmérnökök közvetlen kapcsolatba kerüljenek a növényekkel. Ezen a helyszínen már előbújtak a téltemetők, lassan követik őket a hunyorok és a sáfrányok, de már néhány tőzikét is láthatnak a látogatók. Érdemes az egész kertet bejárni, megpihenni a tó mellett és a tavaszi virágok mellett az örökzöldekben is gyönyörködni.

  • Nyitvatartás: hétfőtől péntekig 8–16 óráig, szombat 9–16 óráig, vasárnap zárva
  • Jegyárak: teljes árú – 800 Ft, kedvezményes – 500 Ft, fotósjegy – 400 Ft
  • Facebook-oldal

Budai Arborétum

Néhány perc sétára a Bartók Béla út forgatagától, a Villányi úton találjuk Buda 7,5 hektáros arborétumát, a Kertészeti Egyetem kertjét, amely bárki számára ingyenesen látogatható a nyitvatartási időben. Csupán néhány általános szabályt kell betartani, például a kijelölt ösvényekről nem szabad letérni. A kertben már előbújtak a téltemetők és a hóvirágok is. Itt ugyan nem találtok összefüggő területeket virágszőnyegből, de kisebb csoportokban szép számmal jelennek meg tavaszi virágok a kertben.

  • Nyitvatartás: hétfőtől vasárnapig 8–16 óráig, a Felső Kert hétvégén zárva van
  • Jegyárak: ingyenes
  • Facebook-oldal

Fővárosi Állat- és Növénykert

A Fővárosi Állatkertbe nem feltétlenül a virágok miatt látogatunk el, viszont ebben az időszakban a kert növényvilága is felébred téli álmából. A sok-sok hóvirág mellett megcsodálhatjuk a szirmot bontott téltemetőt, a csillagvirágot, a tyúktaréjt és a tavaszi tőzikét is. Számos krókuszt, azaz sáfrányt is láthattok, nagyrészt a kerti sáfrány különféle színváltozatait. A hóvirágokat a Xantus János ház előtti domboldalon és a főbejárat környékén lévő területeken is megtaláljátok.

  • Nyitvatartás: hónapról hónapra változik, információ itt
  • Jegyárak: felnőtt – 3200 Ft, gyerek – 2200 Ft
  • Facebook-oldal

További tippek: A Margitszigeten, a Szent Mihály-kápolna mellett virít a sárga téltemető vagy egy Hármashatár-hegy környéki kiránduláson a számos leánykökörcsint is megcsodálhatunk.

Alcsúti Arborétum – Alcsútdoboz

Kb. 1 órára a fővárostól találjátok a mintegy 40 hektáron elterülő Alcsúti Arborétumot, ahol idén már február 14-én elkezdődött a Hóvirágünnep. A bejárattól jobbra kb. 400 méter múlva kezdődik a csodás hóvirágszőnyeg, amely egyedülálló az országban. 7 hóvirágfaj 24 fajtáját csodálhatjátok meg, de érdemes a babaházhoz, a kastélyromhoz, illetve a tóhoz is elsétálni. Útközben az információs táblák segítségével megismerkedhetünk a kastély történetével és régi lakóival is. Érdemes a látogatást hétköznapra időzíteni, mert hétvégén nagyon sokan vannak. Idén fotópályázatot is hirdettek, és várják a szebbnél szebb hóvirágos fotókat. Egy kisebb büfé van a bejáratnál, ahol hideg-meleg italok, hot dog és kekszek, ropi kapható. Ha gyerekekkel érkeztek, érdemes a Vál-völgyi kisvasutat is kipróbálni, az Arborétum babakocsival is könnyen járható.

  • Nyitvatartás: a Hóvirágünnep ideje alatt mindennap 10 és 17 óra között
  • Jegyárak: kedvezményes – 1200 Ft, teljes árú – 1700 Ft, családi jegy – 5000–6000 Ft
  • Facebook-oldal

Nemzeti Botanikuskert – Vácrátót

Az enyhe februári idő kedvez a legkorábban szirmot bontó tavaszi hagymás virágok megjelenésének. A 27 hektár országos jelentőségű természetvédelmi területen már megjelentek a krókuszok és a korai virágzású nőszirom is, például a Tornácosház előtt. A kert több pontján elszórtan, kisebb csoportokban találhatók hóvirágok és téltemetők is. Akár érdemes egy egész napot is eltölteni itt, de 1-2 órás ebéd előtti vagy utáni sétára is van lehetőség a különböző tematikus útvonalak mentén. Az üvegházakat sem érdemes kihagyni (hétfőnként zárva tart).

  • Nyitvatartás: hétfőtől vasárnapig 8 és 16 óra között
  • Jegyár: teljes árú – 1800 Ft, kedvezményes – 1200 Ft, óvodás – 500 Ft
  • Facebook-oldal

 Budakeszi Arborétum

A Budakeszi Arborétum a Budai Tájvédelmi Körzet fokozottan védett területe Budakeszi, Páty és Telki határában, a Hidegvölgyi Erdészlak szomszédságában található. 2022-ben március 1-jén nyitják ki kapujukat újra a nagyközönség számára. A téli álomból ébredező kertben hóvirágokat, téltemetőt láthattok, de húsvét környékén majd a nárciszok is szép számban nyílnak a kertben.

  • Nyitvatartás: március 1-jétől péntektől vasárnapig
  • Jegyár: teljes árú – 1500 Ft, kedvezményes – 1000 Ft
  • Facebook-oldal

Pákozdi Pagony – Pákozd

Lassan megjelentek az első tavaszi virágok a Velencei-tó északi oldalán is. A fokozottan védett fekete kökörcsin (március környékén virágzik) mellett lehet majd látni odvas keltikét és tavaszi héricset is szép számmal. Érdemes végigsétálni a közel 1,5 kilométer hosszú, 9 állomásos erdészeti tanösvényen, ahol megismerkedhetünk az erdő életközösségeivel, az erdőgazdálkodás folyamataival és az erdészek munkájával.
Nyitvatartás: március 1-jéig téli nyitvatartás van érvényben, részletek itt
Jegyár: felnőtt – 1700 Ft, gyerek – 1100 Ft, családi (2+1) – 3900 Ft
Facebook-oldal

| Forrás: welovebudapest.com

Eseményfigyelő

Szeretné, hogy az Önök híre, eseménye is megjelenjen az Esemény Menedzser portálon? Tartalomszolgáltatásra, online marketingre van szüksége? 

Ez az e-mail-cím a szpemrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát.

 


 

További hírek, tippek


 

 


 

TERMESZ Szerszámház

Április hónap MILWAUKEE gépe!

Hírlevél


   E-mail cím:*  
Név: *  

Időrendben

« Április 2024 »
H K Sze Cs P Szo V
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30          

Tartalom galéria

Az 5 legdivatosabb ruha, amire szükséged van tavasszal

Az 5 legdivatosabb ruha, amire szükséged van tavasszal

More details
A Vingardium 2024 tavaszán leköltözik a tóhoz

A Vingardium 2024 tavaszán leköltözik a tóhoz

More details
Különleges rendezvény májusban: Ne maradj le Magyarország első női csúcstalálkozójáról

Különleges rendezvény májusban: Ne maradj le Magyarország első női csúcstalálkozójáról

More details
Corvinus Állásbörze, Corvinus Career & Business Festival, 2024. április 24 - 25.

Corvinus Állásbörze, Corvinus Career & Business Festival, 2024. április 24 - 25.

More details
2024-es tábortrendek – az AI és a fenntarthatóság hódít a gyerekeknél is!

2024-es tábortrendek – az AI és a fenntarthatóság hódít a gyerekeknél is!

More details
AUTOMOTIVE HUNGARY, 2024. május 7-10.

AUTOMOTIVE HUNGARY, 2024. május 7-10.

More details
Szakma Sztár Fesztivál, 2024. április 24-26.

Szakma Sztár Fesztivál, 2024. április 24-26.

More details
Helló Európa, helló tavasz! – 2024. május 1-5.

Helló Európa, helló tavasz! – 2024. május 1-5.

More details
ELTE Karriernap, 2024. április 25.

ELTE Karriernap, 2024. április 25.

More details