2024. április 25., csütörtök - Márk

Turizmus

Új szafariautó a Hortobágyi Vadasparkban

247

Eddig is különleges élményben részesülhettek azok, akik a Hortobágyi Nemzeti Park területén található Hortobágyi Vadaspark szafari programján vettek részt, azonban most egy új szafariautóval bővült a szolgáltatás. A fejlesztés összesen 15 millió forintból valósult meg.

A szafariról legtöbbeknek Afrika szavannái jutnak eszébe, pedig ennél sokkal közelebb, a Hortobágy szikes pusztáin is hasonló élményben lehet részünk. A civilizáció térhódítása előtt a Hortobágy területén nagy létszámban éltek legelő patások, mint az őstulok vagy a vadlovak. E nagyvadak leszármazottait tekinthetik meg testközelből azok, akik részt vesznek a Hortobágyi Vadaspark szafari programján. Az érdeklődőket egy kisebb időutazás várja, amely során megismerkedhetnek a területre jellemző élőhely-típusokkal, valamint azok állat- és növényvilágával. A körülbelül 25-30 perces túra egy nyitott szafari terepjáróval történik, a Vadaspark gyalogos zónáján kívül eső, úgynevezett Nagylegelő bejárásával, szakvezető kíséretében. A program során a vendégek részletes tájékoztatásban részesülnek a különböző élőhelyekről és a hozzájuk kapcsolódó fajokról. A látogatóknak lehetőségük van természetfotózásra is. „A vadaspark olyan természetközeli programokat kínál, ahol valamennyi generáció megtalálhatja a számára hasznos és értékes időtöltési lehetőséget. Az új szafari autó pedig amellett, hogy egyedi élményt nyújt, növeli a látogatók komfortérzetét is” - mondta Révész Máriusz aktív Magyarországért felelős kormánybiztos az átadón.

A nemzeti park szafari programja eddig egy több mint 20 éves, speciálisan átalakított Land Rover terepjáróval történt, amely 8 utas szállítására volt alkalmas. Az autó jelentős futásteljesítménye és annak korszerűtlen dízelmotora a jármű korából adódóan gyakran meghibásodott, javítása idején a szolgáltatás esetenként hetekig szünetelt.

„A fejlesztéssel a vendégek elégedettségének növelése volt a célunk”, mondta dr. Kovács Zita, a Hortobágyi Nemzeti Park Igazgatóság igazgatója. A Toyota Hilux Single Cab típusú gépjármű átalakítása során eltávolították annak platóját, hogy egy speciális bukórendszerből álló felépítményt építhessenek. Az így kialakított utastérbe a látogatók maximális biztonsága érdekében 7 db speciális biztonsági sportülést rögzítettek, 4 pontos biztonsági övvel. A vendégtér az eső- és fényvédelem érdekében ponyvaborítást is kapott. A szakvezetést audio hangrendszer segíti vezeték nélküli mikrofonokkal és hangszórókkal, így a tájékoztatás nem egyirányú, az utasok számára kérdések feltevésére is van lehetőség. Az új autó benzinüzemű, így az sokkal alkalmasabb a terepviszonyokhoz és a tervezett igénybevételez. A HNPI távlati tervei között szerepel a szafari program kapacitásának bővítése egy tisztán elektromos, hasonlóan átalakított szafari busz beszerzésével.

A szafari eléggé időjárás- és talajviszony-függő, a résztvevők maximális létszám 7 fő. Jelentkezni a vadaspark ajándékboltjában van lehetőség, nagyobb csoportoknak 15 fő felett pedig előzetesen telefonon (+36 30 383 1612) vagy e-mailben ( Ez az e-mail-cím a szpemrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát. ). A Hortobágy-Malomházán található vadasparkban a szafari program mellett a puszta ősi élővilágát bemutató kiállítás, ajándékbolt és büfé, valamint az egyedi játékelemeket is tartalmazó játszótér várja a látogatókat. A kifutók kialakítása pedig kiváló lehetőséget nyújt az állatok fotózására. A Vadaspark egész évben nyitva tart, azonban csak szervezett formában látogatható, a Kilenclyukú híd lábánál található Pásztormúzeumtól induló járatokkal. Csoportok számára, illetve szezonon kívüli egyéni látogatáshoz egyaránt előzetes bejelentkezés szükséges.

| Forrás: turizmusonline.hu

Eseményfigyelő

Szeretné, hogy az Önök híre, eseménye is megjelenjen az Esemény Menedzser portálon? Tartalomszolgáltatásra, online marketingre van szüksége? 

Ez az e-mail-cím a szpemrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát.

 


 

További hírek, tippek


 

 


 

TERMESZ Szerszámház

Április hónap MILWAUKEE gépe!

Hírlevél


   E-mail cím:*  
Név: *  

Időrendben

« Április 2024 »
H K Sze Cs P Szo V
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30          

Tartalom galéria

Hétvégi programajánló

Hétvégi programajánló

More details
Hungária koncert - Most vagy soha, 2024. június 1.

Hungária koncert - Most vagy soha, 2024. június 1.

More details
Hokitavasz, 2024. május 7.

Hokitavasz, 2024. május 7.

More details
Lord of the Dance, 2024. május 24.

Lord of the Dance, 2024. május 24.

More details
Smart Sport Expo és Fitness Fesztivál, 2024. június 2.

Smart Sport Expo és Fitness Fesztivál, 2024. június 2.

More details
Szoboszlai Live - interaktív talkshow, 2024. május 30.

Szoboszlai Live - interaktív talkshow, 2024. május 30.

More details
40. Ritmikus Gimnasztika Európa-bajnokság, 2024. május 22-26.

40. Ritmikus Gimnasztika Európa-bajnokság, 2024. május 22-26.

More details
A 7 oktávos világsztár Magyarországon, 2024. május 4.

A 7 oktávos világsztár Magyarországon, 2024. május 4.

More details
Ünnepeljük együtt a Vígszínház 128. születésnapját

Ünnepeljük együtt a Vígszínház 128. születésnapját

More details