2024. április 24., szerda - György

Turizmus

Vonattal elérhető izgalmas kerékpáros útvonalak az őszi szünetre

286

Idén eddig rekordszámú, 120 ezernél is több kerékpáros utas döntött úgy, hogy túrajegy felhasználásával, vasúttal közelíti meg a túrához tervezett útvonal kiindulópontját. A MÁV-Start az őszi szünetre is több, vonattal elérhető kerékpáros útvonalat ajánl a kirándulni vágyók számára.

Az október 25-én kezdődő őszi szünetben, illetve az azt megelőző ünnepi hétvégén, a várható jó időnek köszönhetően, továbbra is sok kerékpáros utazás várható a MÁV járatain. A legnépszerűbb útvonalak, vagyis a Balaton, a Velencei-tó és a Dunakanyar mellett négy különleges térség, a Tisza-tó, a Zemplén, a Bakony és a Bükk meglátogatását ajánlja a vasúttársaság. Ezek a helyszínek akár egynapos túra keretében elérhetők Budapestről is, és adottak kiépített, kijelölt kerékpáros útvonalak - közölte a MÁV.

Tisza-tó expresszvonat

November 1-ig a hétvégeken továbbra is közlekedik a Tisza-tó expresszvonat, mely közvetlen eljutási lehetőséget biztosít Budapestről Gödöllőn, Füzesabonyon és Poroszlón át Tiszafüredre. A vonat nagy befogadóképességű kerékpárszállító kocsival közlekedik, amin 41 kerékpár szállítható. A vonat a Keleti pályaudvarról a hétvégi napokon 7:55-kor, Tiszafüredről pedig 17:45-kor indul.

Kál-Kápolna és Kisújszállás között helyi személyvonatokkal érhető el a Tisza-tó nyugati medencéje, Kisköre és Abádszalók. A vonatok többségében, nemrég átalakított BDZx – regionális kerékpárszállításra alkalmas – mellékkocsi is közlekedik, melyen 16 kerékpár kényelmes szállítására van lehetőség. A Füzesabony és Balmazújváros között közlekedő személyvonatokon 12-16 kerékpár szállítása lehetséges, így a Tisza-tó expressz mellett a személyvonatokat is választhatják az utasok Poroszló és Tiszafüred elérésére, de akár a Hortobágyig is utazhatnak.

A Tisza-tó térsége a közismert és kedvelt Tisza-tavi kerékpáros túrajeggyel érhető el. ú

Ez az ország bármely területéről elindulva, a megtett távolságtól függetlenül minden nap egységesen 420 forintért vásárolható meg; a MÁV applikációt használva 10 százalékos engedménnyel.

Zemplén Intercityvel Tokajba

A Zemplén népszerű turisztikai térséggé vált a biciklisek körében, számos kerékpártúra-lehetőséggel. A Zemplén InterCity a budapesti Keleti pályaudvar és Sátoraljaújhely között kétóránként közlekedik, rajta 17 kerékpár szállítható.

A Keleti pályaudvarról és a Nyugati pályaudvarról egyaránt kétóránként induló kör-IC-ken 8 bicikli szállítható – ezekkel a vonatokkal érhető el például Tokaj, ahonnan kerékpárút vezet Nyíregyházáig.

A bicikli szállításához a kerékpárjegy mellett díjmentes kerékpárhelyjegyre van szükség.

A zempléni tájon Szerencstől Sátoraljaújhelyig számos túrázási lehetőség adódik: Tokaj-Hegyalján bort lehet kóstolni; Olaszliszka-Tolcsváról a hegység belseje felé lehet elindulni, és akár a regéci várba is el lehet jutni; Sárospatakon pedig megcsodálható a Rákóczi-vár. Az egykori Hegyközi kisvasút vonalán, Sárospatak–Sátoraljaújhely–Pálháza között ma kerékpárút vezet.
Hegyvidéki vonalvezetésű Bakonyvasút

A Bakony Magyarország legnagyobb kiterjedésű hegysége, számos kerékpártúra-lehetőséggel. Budapestről a Déli pályaudvarról óránként indulnak InterCity vonatok Veszprém felé. Az IC-ken 8 kerékpár szállítható, ehhez a kerékpárjegy mellett díjmentes kerékpárhelyjegyre van szükség. Veszprémből tovább utazásra is van lehetőség: a műemléki védettségű, hegyvidéki vonalvezetésű Bakonyvasúton kétóránként közlekednek vonatok, melyek csatlakoznak az InterCitykhez, fedélzetükön pedig 20 bicikli szállítható.

Segítségükkel Zirc vagy Pannonhalma is elérhető. Veszprémből kiépített kerékpárúton érhető el a Balaton északi partja. A kényelmes utazáshoz hozzájárul az idei évben bevezetett Bakony napijegy, amellyel az adott napon korlátlanul lehet utazni a Győr-Veszprém vasútvonalon és a hozzákapcsolódó térséget összekötő autóbusz járatokon is.

Bükk

A Keleti pályaudvar és Eger között óránként közlekedik az alacsonypadlós és légkondícionált FLIRT motorvonatokból kiállított Agria InterRégió vonat, melyen 12 kerékpár szállítható. Ezzel a vonattal lehet legkönnyebben elérni a Bükk déli kapuját, Egert. A történelmi városból a gyógyfürdőjéről ismert Egerszalók kerékpárúton érhető el, a Bükk felé indulva pedig egészen Felsőtárkányig lehet tekerni bicikliúton.

Mezőkövesdre a Keleti pályaudvarról kétóránként közlekedő Hernád-Zemplén InterCity-vonatokkal lehet eljutni. A Miskolcon át Hidasnémeti és Sátoraljaújhely felé közlekedő Hernád-Zemplén InterCityken 17 kerékpár szállítható. A vonaton a kerékpárjegy mellett díjmenetes kerékpárhelyjegyre is szükség van. A Bükkalját, a Matyóföld „fővárosát” Mezőkövesden leszállva lehet felfedezni.

A közelmúltban átadott Mezőkövesd és Bükkzsérc között vezető kerékpárútnak köszönhetően kerékpárral fedezhetjük fel többek közözött a gyógyfürdőjéről híres Bogácsot, a Hór-völgyben megbúvó Suba-lyuki ősemberbarlangot és a cserépfalui híres kaptárköveket.

A kitartóbbak Bogácstól Síkfőkúton át egészen Egerig tekerhetnek, ahonnan az Agria InterRégió vonattal utazhatnak haza.

| Forrás: turizmus.com

Eseményfigyelő

Szeretné, hogy az Önök híre, eseménye is megjelenjen az Esemény Menedzser portálon? Tartalomszolgáltatásra, online marketingre van szüksége? 

Ez az e-mail-cím a szpemrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát.

 


 

További hírek, tippek


 

 


 

TERMESZ Szerszámház

Április hónap MILWAUKEE gépe!

Hírlevél


   E-mail cím:*  
Név: *  

Időrendben

« Április 2024 »
H K Sze Cs P Szo V
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30          

Tartalom galéria

Hétvégi programajánló

Hétvégi programajánló

More details
Agility nap a Ligetben, 2024. április 28.

Agility nap a Ligetben, 2024. április 28.

More details
Komáromi erődfeszt, 2024. május 3-5.

Komáromi erődfeszt, 2024. május 3-5.

More details
Országos Diesel Találkozó, 2024. április 30. - május 1.

Országos Diesel Találkozó, 2024. április 30. - május 1.

More details
Városligeti Majális, 2024. május 1.

Városligeti Majális, 2024. május 1.

More details
Tájházak és Szabadtéri Múzeumok Napja, 2024. április 26-28.

Tájházak és Szabadtéri Múzeumok Napja, 2024. április 26-28.

More details
Totalcar Parkoló Parádé, 2024. április 28.

Totalcar Parkoló Parádé, 2024. április 28.

More details
ArchiKids VárosÁlmodók Fesztivál, 2024. április 27.

ArchiKids VárosÁlmodók Fesztivál, 2024. április 27.

More details
Futófesztivál, 2024. április 27.

Futófesztivál, 2024. április 27.

More details