2024. április 25., csütörtök - Márk

Turizmus

Barangolás a Gemenci Erdőben szarvasbőgés idején

677

Hazánk egyik legismertebb egybefüggő erdősége a Gemenci erdő. Az 1977-ben oltalom alá helyezett Duna-menti erdőség voltaképpen nagyrészt egy hatalmas ártéri terület. Gemenc értékein Tolna, Bács-Kiskun és Baranya megyék osztoznak.

Az ország déli-középső részén elhelyezkedő gemenci erdő nagyobbik része a Duna jobb partján terül el, de ide tartoznak a Duna déli folyórészének szigetei, holtágai és a folyó bal partján található sűrű erdők is.

Nevéből fakadóan a gemenci erdő értékei elsősorban természeti jellegűek. Ezek megóvásáért és a fenntartható vad- és erdőgazdálkodásért, illetve a szakasz árvízvédelméért 1993 óta a Gemenci Erdő- és Vadgazdaság Zrt. felel. A gemenci erdőkben elsősorban a rendszeres áradásokat jól tűrő fűzfafélék, a folyóparttól távolabb pedig a magas, sudár termetű nyárfák dominálnak. Itt található Magyarország legnagyobb fája, a négy fából összenőtt 38 méteres fekete nyárfa, a Pörbölyi Titán is. A bokrok közül gyakori fajta a szeder és a galagonya társulása – ezek néha olyan bozótost alkotnak, hogy ember nem tud átjutni rajtuk, ugyanakkor remek rejtekhelyeket kínálnak a nagyvadak számára. A virágok közül kikelet idején szinte kaszálni lehetne a tüneményes, királykék színű tavaszi csillagvirágot.

geme2

Ha Gemenc, akkor nagyvadak! Az erdő vadászati szempontból igen felkapott hely, hiszen az itteni gímszarvas-állomány egyedei közmondásosan gyönyörű és hatalmas, erőteljes agancsokat növesztenek. De nemcsak szarvasra, hanem őzre és vaddisznóra is lehet ezekben a rengetegekben vadászni. Ezenkívül megfordulnak itt sakálok, vidrák, de még hódok is. Ha elég szemfülesek vagyunk és távcsővel is felszerelkezve indulunk útnak, madarakat is észre vehetünk az erdőkben. Gyakori vendég errefelé a békászó- és a nagytermetű rétisas, a fekete gólya, a gémfélék, valamint a kerecsensólyom, de még a jégmadár is.

Bár gyalogosan is bejárhatjuk a területet átszövő 7 darab tanösvényt, de a legjobban úgy ismerkedhetünk meg a környékkel, ha felülünk a Gemenci Állami Erdei Vasútra! A vadregényes, érintetlen vidéken keresztülvezető 31 kilométer hosszú, Magyarországon egyedülálló ártéri erdei útvonalon karnyújtásnyi távolságból szemlélhetjük meg a Gemenci Erdő élővilágát, illetve legizgalmasabb területeit. Az út a Baja melletti Pörbölytől egészen Szekszárd Bárányfok nevű részéig vezet és az egyik megállónál akár még egy dunai sétahajókázást is beiktathatunk a programba. (A vasút menetrendjéről és az aktuális látogatási rendről a Gemenc Zrt. honlapján található tájékoztatás.) A tanösvényeken egyébként rengeteg információs tábla áll rendelkezésünkre, ahol sok mindent megtudhatunk az erdő kialakulásáról, történetéről és élőlényeiről. A vidék leghíresebb tanösvényei közé tartozik a Forgó-tavi és a Molnárka Tanösvény, ahol kicsik és nagyok interaktív módon kapcsolódhatnak be a vidék értékeinek felfedezésébe. Ugyanakkor ne hagyjuk ki a Gemenc kapujának tekintett pörbölyi Ökoturisztikai Központot és a bájos karapancsai vadászkastélyt, illetve ennek csodaszép parkját sem. Utóbbi helyen anno még Ferenc József császár is szívesen időzött, sőt volt, hogy német „kollégája”, II. Vilmos császár is vele tartott a vadászatokon. Ha szeretjük az aktív kikapcsolódást, választhatunk olyan kalandos időtöltést is, mint csónakázás vagy egy kajak-, esetleg kenutúra a Dunán.

geme3

A terület felfedezésére érdemes legalább 2-3 napot rászánni. A Gemenci erdő mentén fekvő településeket, így a Babits Mihály nevével összefonódó Szekszárd és a halászlevéről messze földön híres Baja városát, de még a busójárásról ismert Mohácsot is érdemes beiktatnunk felfedező programunkba. Ha pedig felfrissítenénk magunkat a fárasztó túrák után, csak ugorjunk le a Duna bal partján, a Ferenc-csatorna mentén elhelyezkedő Dávodra és áztassuk ki fáradt végtagjainkat a dávodi strand gyógyvizében!

Habár a közeledő szarvasbőgés időszaka miatt az erdő egyes területei csak korlátozottan, 9 és 15 óra között lesznek látogathatóak szeptemberben, azért nyugodtan látogassunk el Gemencre! Ha másért nem, akkor legalább azért, hogy meghallgathassuk a szarvasbikák szerelemittas nászénekét, amely biztosan feledhetetlen élmény lesz!

| Forrás: utazasielmenyek.hu

Eseményfigyelő

Szeretné, hogy az Önök híre, eseménye is megjelenjen az Esemény Menedzser portálon? Tartalomszolgáltatásra, online marketingre van szüksége? 

Ez az e-mail-cím a szpemrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát.

 


 

További hírek, tippek


 

 


 

TERMESZ Szerszámház

Április hónap MILWAUKEE gépe!

Hírlevél


   E-mail cím:*  
Név: *  

Olvasta?

Időrendben

« Április 2024 »
H K Sze Cs P Szo V
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30          

Tartalom galéria

Hétvégi programajánló

Hétvégi programajánló

More details
Agility nap a Ligetben, 2024. április 28.

Agility nap a Ligetben, 2024. április 28.

More details
Komáromi erődfeszt, 2024. május 3-5.

Komáromi erődfeszt, 2024. május 3-5.

More details
Országos Diesel Találkozó, 2024. április 30. - május 1.

Országos Diesel Találkozó, 2024. április 30. - május 1.

More details
Városligeti Majális, 2024. május 1.

Városligeti Majális, 2024. május 1.

More details
Tájházak és Szabadtéri Múzeumok Napja, 2024. április 26-28.

Tájházak és Szabadtéri Múzeumok Napja, 2024. április 26-28.

More details
Totalcar Parkoló Parádé, 2024. április 28.

Totalcar Parkoló Parádé, 2024. április 28.

More details
ArchiKids VárosÁlmodók Fesztivál, 2024. április 27.

ArchiKids VárosÁlmodók Fesztivál, 2024. április 27.

More details
Futófesztivál, 2024. április 27.

Futófesztivál, 2024. április 27.

More details