2024. június 23., vasárnap - Zoltán

Turizmus

Elindult az Utazz velünk biztonságban kampány

563

A célokról közös sajtótájékoztató kertében számoltak be.

Az eseményen ennek az üzenetnek a fontosságáról beszélt Gulyás Gergely Miniszterelnökséget vezető miniszter, aki kiemelte: rendhagyó időket élünk, ezért a nyár is speciális lesz. Az otthonmaradás után azonban a lakosság szeretne újra utazni és kikapcsolódni, és ahol a pandémiás helyzet megengedi, a nemzetközi határok is megnyílnak. Most arra bíztat mindenkit, nyaraljon, pihenjen itthon, vagy itthon is. A miniszter kiemelte: a statisztikák jól mutatják, hogy tavasszal gyakorlatilag megszűnt a turizmus. Áprilisban a külföldiek 99%-a, a magyar vendégek 95%-a maradt el. Ugyanakkor a szálláshelyek, vendéglátóhelyek ezt az időszakot is hasznosan töltötték, és fejlesztésekre, felújításokra fordították energiáikat. A Kormány ehhez a Kisfaludy Program újabb 150 milliárdos fejlesztési programjával járul hozzá. Gulyás Gergely hangsúlyozta: örvendetes, hogy a vártnál gyorsabban jött el az élénkülés időszaka, ám a szabályokat továbbra is be kell tartani.

A Magyar Turisztikai Ügynökség örömmel csatlakozott az együttműködéshez, hiszen jelenleg a turizmus biztonságos újraindítása az elsődleges feladat. Guller Zoltán, a Magyar Turisztikai Ügynökség vezérigazgatója rámutatott: a turizmus a 2008-2009-es válság után, 2011-től kezdve rendre rekordokat döntött, és 2016 óta a GDP növekedésének duplájával bővült. Az idei január-február még 22%-os növekedést mutatott, eszerint az idei, a turizmus legerősebb éve lett volna. A GDP 13%-át, továbbá 400 ezer család és 40 ezer vállalkozás megélhetését biztosító ágazat két hét alatt teljesen összeomlott. Ez a devizaegyenleget is felborította, hiszen 4 milliárd euró származott a külföldi turistáktól, lényegesen több, mint amennyit mi magyarok vittünk külföldre. A kormány rendkívül gyorsan, és a szükséges mértékben sietett az ágazat megsegítésére adó- és járulékcsökkentéssel, adóelengedéssel, kedvezményes hitellehetőséggel, hitelmoratóriummal, megemelt és kedvező adózású SZÉP-kártya kerettel, a közterület-használati díjak elengedésével, a Kurzarbeit bevezetésével.

A vezérigazgató úgy fogalmazott, hogy a turizmusban, ha vendég van, minden van. Májusban fokozatosan újraindulhatott a belföldi turizmus, és az elmúlt 21 nap forgalmán az látszik, hogy a forgalom 30%-kal meghaladta a tavalyi évet, nyáron pedig elérheti a foglaltság a 70%-ot a szálláshelyeken. Így az idei belföldi turizmus akár a tavalyinál is jobb lehet– mondta el Guller Zoltán. Hangsúlyozta: aki teheti, pihenjen itthon is. Nemcsak azért, mert itthon biztonságos, hanem azért is, mert ezzel több százezer magyar család megélhetését is támogatjuk.

Homolya Róbert, a MÁV elnök-vezérigazgatója ismertette, hogy a nyáron törekszenek majd a növekvő utazási igények kiszolgálására, és figyelnek a biztonságos közlekedésre: mind az utasok, mind a kezelő személyzet számára kötelező a védőmaszk használata. Naponta fertőtlenítik a pályaudvarokat és a teljes flottát. A vasúttársaság segítve a biztonságos utastávolság megtartását, nyáron a balatoni vonatokon csak minden második helyet értékesít. Emellett érintés- és készpénzmentes fizetést biztosítanak a MÁV alkalmazásban, minden pénztáruknál, az automatáknál és a vonatokon is - hangzott el a sajtótájékoztatón levetített kampány videójában.

Dávid Ilona, a Volánbusz elnök-vezérigazgatója elmondta, hogy a társaság a járványhelyzetben mindent megtett utasai és munkatársai egészségének védelme, a biztonságos utazás biztosítása érdekében. Előtérbe került a fokozott takarítás és fertőtlenítés az autóbuszokon és állomásokon is. Bár a veszély csökkenni látszik, számos óvintézkedést továbbra is fenntartanak. A márciusban bevezetett mobiljeggyel a Nemzeti Mobilfizetési Zrt.-vel együttműködve elérhetővé tették a készpénzmentes jegyvásárlást, amelyet szintén megtartanak, és bővítik elérhető termékeik körét.

Világi Oszkár, a Mol-Csoport Innovatív üzletágak és szolgáltatások ügyvezető igazgatója arról tájékoztatott, hogy a töltőállomásokon bevezetett szigorú higiéniai intézkedések mellett egy programot is indítanak az MTÜ-vel együttműködve. A "Kalandra fel" utazásösztönző játékban 50 helyszínt, látványosságot ajánlanak az ország minden régiójában, a kedvezmények mellett a játékban részt vevők az ősszel sorsoláson is részt vesznek.

(Forrás: turizmusonine.hu)

Eseményfigyelő

Szeretné, hogy az Önök híre, eseménye is megjelenjen az Esemény Menedzser portálon? Tartalomszolgáltatásra, online marketingre van szüksége? 

Ez az e-mail-cím a szpemrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát.

 


 

További hírek, tippek


 

 


 

TERMESZ Szerszámház

KNIPEX, győzteseket kovácsolunk!

Hírlevél


   E-mail cím:*  
Név: *  

Időrendben

« Június 2024 »
H K Sze Cs P Szo V
          1 2
3 4 5 6 7 8 9
10 11 12 13 14 15 16
17 18 19 20 21 22 23
24 25 26 27 28 29 30

Tartalom galéria

Hétvégi programajánló

Hétvégi programajánló

More details
GÓLPASSZ: a Néprajzi Múzeum több pályán is játszik a Múzeumok Éjszakáján

GÓLPASSZ: a Néprajzi Múzeum több pályán is játszik a Múzeumok Éjszakáján

More details
Múzeumok Éjszakája az Aeroparkban

Múzeumok Éjszakája az Aeroparkban

More details
Budaörsi Airshow, 2024. június 22.

Budaörsi Airshow, 2024. június 22.

More details
Múzeumok éjszakája – 2024

Múzeumok éjszakája – 2024

More details
Utcai sportok olimpiai fesztiválja, 2024. június 20-23.

Utcai sportok olimpiai fesztiválja, 2024. június 20-23.

More details
Hangépítés - hangszerkészítők országos találkozója, 2024. június 22-23.

Hangépítés - hangszerkészítők országos találkozója, 2024. június 22-23.

More details
Barokk Fesztivál, 2024. június 21-23.

Barokk Fesztivál, 2024. június 21-23.

More details
Rátonyi Róbert Operettfesztivál, 2024. június 21-23.

Rátonyi Róbert Operettfesztivál, 2024. június 21-23.

More details