2024. április 25., csütörtök - Márk

Turizmus

Irodák lesznek egyes hotelekből?

591

Szigorú egészségbiztonsági intézkedések, pótberuházások és a pénzügyi terv teljes átgondolása most a kötelező lecke az újra nyitó hazai hoteleknél.

Több épülő szálloda átadása késhet, néhány meglévőnél pedig koncepcióváltás jöhet és előkerülhet egy új jövő: irodák lesznek a szobák helyén – foglalta össze a hotelpiaci fejleményeket és kilátásokat a VLK Cresa tanácsadó cég.

Új időszámítás kezdődött sok hazai szállodánál. A járvány egyik következményeként az üzemeltetőknek teljesen át kell gondolni a térhasználatot, különösen a közös területeken: az éttermekben, a lobbikban, a folyosókon, a mellékhelyiségekben és a teraszokon. Az egészségbiztonság növelése érdekében tett intézkedések, a minél kevesebb fizikai kontaktus elérése egyrészt beruházásigényes, másrészt sürgetővé teszi az üzletmenet és akár az üzemelési forma átgondolását. Egy új, de nem váratlan elemként pedig az is lehet, hogy egyes hotelekben bérirodák lesznek a szobák helyén – mondta Takács Péter, a VLK Cresa ingatlan tanácsadó partnere.

„A hotelszobák jól elkülönülnek egymástól, ezzel biztosítható a távolságtartás. Elég csak kivenni az ágyakat és máris van egy 25-30 vagy akár 40 négyzetméteres helyiség. Felvetődött már, hogy egyes nagyvárosi hotelekben egy komplett szintet szolgáltatott irodákkal töltenek meg. Kisebb cégeknek ez megfelelő lehet irodának, ráadásul a hotelen belüli szolgáltatásokat (étterem, fitness központ, üzletek, parkoló, business center) is igénybe vehetik, akárcsak az irodaházakban. Az üzemeltetőnek is jó ez a megoldás, mert a durván visszaeső forgalom után így bevételhez jut. Nyilván ez nem lesz tömeges, a jó helyen lévő, nagy nemzetközi márkáknál nem valószínű, de a kisebb, függetlenebb üzemeltetőknél - átmeneti jelleggel - kiút lehet ez a váltás az üzemeltető és a tulajdonos számára is. Ugyanakkor az irodapiac átalakulására is számítunk, mind a hosszútávú-, mind a rövidtávú bérleti piacon, ezért érdekes lesz ennek a két szektornak a párhuzama” – tette hozzá Takács Péter.

Nehezebb helyzetben vannak azok a hotelek, amelyekben az elmúlt 4-5 évben sokat költöttek felújításra, főleg a felértékelődött közös területekre. Egyelőre nem tudni ugyanis, hogy miként reagálnak a vendégek, esetleg a túl óvatosak leszek túlsúlyban, és kihasználatlanok lesznek ezek a terek. Nem véletlen, hogy a befektetők nem ezeket, hanem az átalakítás előtt álló vagy épülő szállodákat keresik. Olyanokat, ahol már a járvány utáni feltételrendszerre és elvárásokra lehet alakítani a tereket, s eleve így kerülnek a piacra.

Szerkesztőségünk is megkérdezett két szállodás céget, és mindkét vállalattól azt a választ kaptuk, hogy nem okozott komolyabb fennakadást a járvány okozta helyzet a beruházásokban. "Jelenleg három hotelprojektünk van folyamatban, amelyek munkálatai változatlanul haladnak előre. A BOTANIQ Turai Kastély lassan átadásra kész állapotba kerül, itt szerencsére minden szükséges berendezési tárgy és egyéb szükséges alapanyag rendelkezésünkre áll a befejezéshez, amelynek várható időpontja 2020 második fele. A Vörösmarty téri Hotel&Residences Dorottya projekt építési munkálatai szintén zavartalanul, a határidők betartásával zajlanak. Harmadik szállodaprojektünk az Andrássy út 116. alatt található Alice Hotel, ahol kisebb csúszásokkal számolunk jelenleg, mivel a határlezárások és gyárleállások miatt nem minden beszállító tudja tartani a vállalt határidőt" - számolt be Somlyai Zoltán, a BDPST Zrt. hoteldivíziójának vezetője.

Az utóbbi okok miatt vannak némi csúszásban a CPI Hotels folyamatban lévő projektjei is. Ezzel együtt stabilan épül a vállalat mindkét szállodája, egy három és egy négycsillagos ház a Mérleg utcában. A négycsillagos, várhatóan a Mamaison Hotel Chain Bridge Budapest nevet kapó ház másfél hónapos csúszással, augusztusban nyitja meg kapuit. "Addig is hamarosan elkészülnek a mintaszobák" - tudtuk meg Anek Dórától, a Mamaison márkanév alatt tíz butikhotelt üzemeltető CPI Hotels magyarországi régiójának értékesítési igazgatójától és Residence menedzserétől.

(Forrás: turizmusonline.hu)

Eseményfigyelő

Szeretné, hogy az Önök híre, eseménye is megjelenjen az Esemény Menedzser portálon? Tartalomszolgáltatásra, online marketingre van szüksége? 

Ez az e-mail-cím a szpemrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát.

 


 

További hírek, tippek


 

 


 

TERMESZ Szerszámház

Április hónap MILWAUKEE gépe!

Hírlevél


   E-mail cím:*  
Név: *  

Időrendben

« Április 2024 »
H K Sze Cs P Szo V
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30          

Tartalom galéria

Hétvégi programajánló

Hétvégi programajánló

More details
Agility nap a Ligetben, 2024. április 28.

Agility nap a Ligetben, 2024. április 28.

More details
Komáromi erődfeszt, 2024. május 3-5.

Komáromi erődfeszt, 2024. május 3-5.

More details
Országos Diesel Találkozó, 2024. április 30. - május 1.

Országos Diesel Találkozó, 2024. április 30. - május 1.

More details
Városligeti Majális, 2024. május 1.

Városligeti Majális, 2024. május 1.

More details
Tájházak és Szabadtéri Múzeumok Napja, 2024. április 26-28.

Tájházak és Szabadtéri Múzeumok Napja, 2024. április 26-28.

More details
Totalcar Parkoló Parádé, 2024. április 28.

Totalcar Parkoló Parádé, 2024. április 28.

More details
ArchiKids VárosÁlmodók Fesztivál, 2024. április 27.

ArchiKids VárosÁlmodók Fesztivál, 2024. április 27.

More details
Futófesztivál, 2024. április 27.

Futófesztivál, 2024. április 27.

More details