2024. április 25., csütörtök - Márk

Turizmus

A Balatonon a sportturizmus lehet a vírusválság nyertese

924

A kávézók, éttermek teraszainak megnyitása után a golfpályák és a vitorlás kikötők forgalma is gyorsan növekszik.

Sőt, a sportruházatokat forgalmazó cégek is azt gondolják, hogy napokon belül ismét fellendül a Balaton turizmusa. A megkérdezettek mind azt állítják, hogy a vírushelyzet egyik „nyertese” a sportturizmus lehet. Ennek oka, hogy a magyarok jobban oda fognak figyelni egészségi állapotukra.

Király Zsolt, Magyarország egyik legismertebb vitorlázója, a tavalyi év Kékszalag győztese úgy látja, hogy a vírushelyzet normalizálódása közeledtével újabb lendületet kaphat a sportturizmus. Ennek egyik oka, hogy a kijárási korlátozások rávilágítottak arra, milyen fontos szerepe van egészségünk megőrzésében a sportnak. Ebben a pár hétben még olyanok is elkezdtek azon gondolkodni, hogy mozogniuk kellene, akik eddig teljesen inaktív életet éltek. Szerinte a versenyzők és a túravitorlások mellett a céges csapatépítő tréningek is hamarosan megjelenhetnek a Balatonon. Egyre több cég áll ugyanis sorba ilyen tréningre, a szervezők pedig csak arra várnak, hogy a korlátozásokat feloldják. Ugyanakkor a sport iránti érdeklődés növekedése a szponzorációban is hatalmas változást fog hozni. A turisztikai és a sportszolgáltatóknak erre is fel kell készülniük.

A hajózás iránti kereslet növekedéséről számolt be Tóth Balázs, a balatonlellei BL Yachtclub vezetője is, a Balatoni Kör tagja. Mint mondta, a hajótulajdonosok a korlátozások alatt is szívesen jöttek a Balatonra, de a bérelhető hajók iránt most hirtelen megnőtt az érdeklődés. Azt gondolja, mivel ez kimondottan biztonságos időtöltés vírus szempontjából, így mindenképpen növekedésre kell számítani a jövőben.

A vírushelyzet után az elsők között kezdődött újra az élet a magyar golfpályákon. Ez a fajta sport már csak azért is népszerű lehet majd a jövőben a szabadba vágyók között, mert egy 160 hektáros területen teljesen természetes, hogy tartani tudják egymástól a másfél méteres távolságot – ecsetelte Csándli Balázs, a Zala Spring Golf Resort igazgatója. Az ország egyetlen nemzetközi szintű golfpályáján található szállodában már a hétvégén is voltak vendégek. Az igazgató szerint a szabadban végezhető sporttevékenységek felértékelődnek idén nyáron, így biztosak lehetünk abban, hogy a vitorlázáshoz hasonló fellendülés várható a balatoni golfturizmus területén is.

A sport iránti érdeklődés növekedését jelzi, hogy a Dockyard Islands – Helly Hansen – üzlete is kinyitott a hétvégén Balatonfüreden. A vitorlás és túraruházatot is értékesítő üzlet képviselője szerint komoly vásárlási attitűdváltásra számítanak a közeljövőben. Budapestet és környékét egyelőre csak alapos indokkal lehet elhagyni, és akik az ingatlanjaikba jönnek még várhatóan nem a vásárlással, korzózással töltik az idejüket, így ebből az irányból még nem számítanak jelentős forgalomra. Ugyanakkor máshonnan már érkeznek látogatók a partra. Sokan közülük vásárolni is szeretnének, ezért is nyitották meg boltjukat Balatonfüreden. Fülöp Miklós kiskereskedelmi vezető szerint a járvány után várhatóan többen fognak sportolni, jobban oda fognak figyelni egészségükre, ezért a belföldi turizmus erősödésére számítanak. A következő nagyobb vásárlási roham akkor jöhet, amikor a vitorlásszezont is korlátozó szigorításokat és a Budapestre, Pest megyére vonatkozó korlátozásokat is feloldják.

Nem vagyunk túl sportos nemzet, de most ez lehet a gazdasági tartalék

Éskovács Péter kommunikációs tanácsadó mindezekhez hozzátette: a sportturizmusban még valóban sok tartalék rejlik Magyarországon. Az Európai Unióban mi vagyunk a harmadik legkevésbé sportos nemzet. Ciprus és Horvátország után nálunk foglalkoznak a legkevesebben a rendszeres testmozgással. Legalábbis ezt mutatja az Eurostat korábbi kutatása. Mindez változhat a járvány után, elképzelhető, hogy többen fognak sportolni. Erre most fel kell készülniük a turisztikai és sporttal kapcsolatos szolgáltatóknak is.

Főként a családi programok újragondolásában lát lehetőséget a turisztikai szakember. Ezért is hozták létre korábban Füred Kapitányt, a balatoni mesehőst. Ő túrákon, hajós kirándulásokon és sportrendezvényeken is arra buzdít minden gyereket és szülőt, hogy ne csak strandon fekve, zsíros lángossal a kezükben töltsék szabadidejüket. Arra is szeretnék rávenni a családokat, hogy aktívan, sok mozgással egybekötve fedezzék fel a Balaton rejtett kincseit. A mesehős kincsvadászatain évente közel tízezer fővel találkozott eddig. De miután tömegrendezvények idén nyáron nem igazán lesznek, a szervezőknek azt kell átgondolniuk, hogyan lehet 2-4 fős családi csoportoknak kincsvadászatokat szervezni. Éskovács Péter szerint mindez nem lehetetlen, jelenleg tárgyalnak a Balatoni Hajózási Zrt. -vel, a Balatoni Kör és a Balatoni Turisztikai Szövetség éttermeivel, szállodáival.

(Forrás: 24.hu)

Eseményfigyelő

Szeretné, hogy az Önök híre, eseménye is megjelenjen az Esemény Menedzser portálon? Tartalomszolgáltatásra, online marketingre van szüksége? 

Ez az e-mail-cím a szpemrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát.

 


 

További hírek, tippek


 

 


 

TERMESZ Szerszámház

Április hónap MILWAUKEE gépe!

Hírlevél


   E-mail cím:*  
Név: *  

Olvasta?

Időrendben

« Április 2024 »
H K Sze Cs P Szo V
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30          

Tartalom galéria

Hétvégi programajánló

Hétvégi programajánló

More details
Hungária koncert - Most vagy soha, 2024. június 1.

Hungária koncert - Most vagy soha, 2024. június 1.

More details
Hokitavasz, 2024. május 7.

Hokitavasz, 2024. május 7.

More details
Lord of the Dance, 2024. május 24.

Lord of the Dance, 2024. május 24.

More details
Smart Sport Expo és Fitness Fesztivál, 2024. június 2.

Smart Sport Expo és Fitness Fesztivál, 2024. június 2.

More details
Szoboszlai Live - interaktív talkshow, 2024. május 30.

Szoboszlai Live - interaktív talkshow, 2024. május 30.

More details
40. Ritmikus Gimnasztika Európa-bajnokság, 2024. május 22-26.

40. Ritmikus Gimnasztika Európa-bajnokság, 2024. május 22-26.

More details
A 7 oktávos világsztár Magyarországon, 2024. május 4.

A 7 oktávos világsztár Magyarországon, 2024. május 4.

More details
Ünnepeljük együtt a Vígszínház 128. születésnapját

Ünnepeljük együtt a Vígszínház 128. születésnapját

More details