2024. április 26., péntek - Ervin

Turizmus

Megjöttek az ajánlások a magyar turizmusra: arcpajzs a kocsmában, 20 négyzetméter minden strandolónak

502

Ha a kocsmák, éttermek, strandok betartják az állami turisztikai csúcsszerv (még) nem kötelező ajánlásait, nagyon más élmény lesz a 2020-as nyár, mint a korábbiak.

A Magyar Turisztikai Ügynökség (MTÜ) közzétette a turizmusban érdekelt, jelentős vendégforgalmú szálláshelyek, vendéglátóipari egységek, attrakciók és szolgáltatók számára, a járványhelyzetben való működéshez készített kézikönyveit. A kézikönyvek csak ajánlásokat tartalmaznak, nem kötelező szabályokat, az MTÜ pedig nem is jogalkotó, és nem hatóság. Ugyanakkor a turizmusért felelős központi, állami cégről van szó, az ajánlásokat pedig jórészt nemzetközi példák alapján alakították ki, vagyis minden esély megvan rá, hogy a kormány legalábbis részben kötelezővé fogja tenni őket.

Az alapvető ajánlások természetesen a gyakori és alapos takarítás, fertőtlenítés, szellőztetés fontosságát is hangsúlyozzák, ezen felül pedig a dolgozók oktatásának, a vendégek tájékoztatásának, az intézkedések betartatásának és ellenőrzésének szükségességét.

Arcpajzs vagy plexi pultvédő

Ami a szálláshelyeket illeti, az ajánlás szerint Virucid kézfertőtlenítési lehetőséget kell biztosítani a vendégterekben is. A fertőtlenítőszer kihelyezési helyét célszerűen kell megválasztani: bejáratnál, illemhelyeken, asztalokon stb.

Ajánlott masz vagy plexi arcvédő pajzs viselés a személyzetnek, illetve plexi pultvédő felszerelése.

Kérésre a vendégnek is maszkot kell biztosítani. A megfelelő fizikai távolságtartás betartása rendkívül fontos a vírus továbbterjedésének megakadályozásában – írja az MTÜ, amely szerint fontos ezért a munkaállomások egymástól 1,5 méter távolságban történő kialakítása, a pulton kívül pedig 1,5 méterenként jól látható jelzés elhelyezése annak érdekében, hogy tartható legyen a várakozó vendégek között a távolság. Ajánlott a liftek befogadóképességének korlátozása: az emberek között legalább 1-1,5 méter tartható legyen.

Egy asztal, négy felnőtt, arcpajzs a pincéren

Az éttermekben és a vendéglátó egységekben a személyzetnek maszk vagy plexi arcvédő pajzs viselésének kötelezővé tétele ajánlott. Ajánlott a vendégek emlékeztetése az étterembe lépéskor a virucid kézfertőtlenítésre (bejárathoz tábla és kézfertőtlenítő elhelyezése). A felszolgálásban részt vevők minimalizálják a kontaktust a vendégekkel, kesztyű, maszk használata pedig legyen kötelező – kéri az MTÜ.

A foglalások korlátozása/maximalizálása egy-egy idősávban a zsúfoltság elkerülésére szintén ajánlott: a la carte esetben előzetes foglalás, büfé étkezéseknél külön turnusok bevezetése. Lehetőség szerint szükséges lenne a vendégek szervezett ültetése: úgy üljenek, hogy

a szomszédos asztaltársaságban ülő vendégektől az orrtávolság legalább másfél méter legyen.

Egy asztaltársaságnál legfeljebb 4 felnőtt és gyermekek ülhetnek le. Várakozó vendégek esetén szakaszos beengedés az ajánlott, mely során minimum 1,5 méteres távolságot kellene tartani.

A cukor-, a fűszertartók, a tipikus közös használatú eszközök mellett kérhessen a vendég a repülőgépeken is szokásos, ún. „kis zacskós”, egyenként csomagolt, sterilizált fűszereket, édesítőket, vagy minden vendég távozása után az asztali patika fertőtlenítése.

A felszolgálásra kerülő ételeket a konyhától egészen a vendég részére az asztalon való elhelyezésig ún. cloche (tányértakaró) védje – kéri az MTÜ.

Lubickolás távolságtartással

Ami a fürdőegységeket, épített strandokat és a wellness részlegeket illeti, a kézikönyv szerint ajánlott a fürdők egész területére és a medencékre egyenként is vonatkozó egyidejű befogadóképesség korlátozása és fenntartása.

Csak olyan kültéri és beltéri medencék legyenek üzemeltethetőek, amelyekben személyes felügyelettel biztosítható a vendégek közötti legalább 1,5 méteres távolság.

Javasolt a pihenőterek (bel- és kültéren egyaránt) berendezési tárgyai számának szükség szerinti csökkentése a zsúfoltság elkerülése érdekében, egymástól szellős elrendezés folyamatos fenntartása (pihenőágyak legfeljebb 2 darabonként minimum 1,5 m távolságra történő elhelyezése).

A szabadtéri pihenőterület 1 főre vonatkozó 8 négyzetméteres egységét javasolt 20 négyzetméter/főre emelni

és ezek alapján kiszámolni az egyidejű befogadóképességet.

A Nemzeti Népegészségügyi Központ irányadó útmutatásai alapján az MTÜ is javasolja az alábbi szolgáltatások működtetésének szüneteltetését:

  • Valamennyi gőz-, és szauna,
  • Jakuzzik, pezsgőfürdők,
  • Vízi attrakciók, élményelemek, a csúszdák kivételével.

Ajánlott továbbá a fürdő valamennyi részlegében, helyiségében papucs használatának kötelezővé tétele.

A koronavírus járvány idején a természetes vizű strandok fenntartása, működtetése, a vízparton (és a vízben) a vendégek közötti ajánlott távolság betartása az átlagosnál nagyobb odafigyelést igényel. A fedett és szabadtéri területen,

a természetes vízfelületen a vendégek közötti 1,5 méteres távolság tartása szükséges

– ajánlja az MTÜ, amely szerint a strandot üzemeltető felelőssége az ezt igénylő humán erőforrás biztosítása.

(Forrás: hvg.hu)

Eseményfigyelő

Szeretné, hogy az Önök híre, eseménye is megjelenjen az Esemény Menedzser portálon? Tartalomszolgáltatásra, online marketingre van szüksége? 

Ez az e-mail-cím a szpemrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát.

 


 

További hírek, tippek


 

 


 

TERMESZ Szerszámház

Április hónap MILWAUKEE gépe!

Hírlevél


   E-mail cím:*  
Név: *  

Időrendben

« Április 2024 »
H K Sze Cs P Szo V
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30          

Tartalom galéria

Hétvégi programajánló

Hétvégi programajánló

More details
Hungária koncert - Most vagy soha, 2024. június 1.

Hungária koncert - Most vagy soha, 2024. június 1.

More details
Hokitavasz, 2024. május 7.

Hokitavasz, 2024. május 7.

More details
Lord of the Dance, 2024. május 24.

Lord of the Dance, 2024. május 24.

More details
Smart Sport Expo és Fitness Fesztivál, 2024. június 2.

Smart Sport Expo és Fitness Fesztivál, 2024. június 2.

More details
Szoboszlai Live - interaktív talkshow, 2024. május 30.

Szoboszlai Live - interaktív talkshow, 2024. május 30.

More details
40. Ritmikus Gimnasztika Európa-bajnokság, 2024. május 22-26.

40. Ritmikus Gimnasztika Európa-bajnokság, 2024. május 22-26.

More details
A 7 oktávos világsztár Magyarországon, 2024. május 4.

A 7 oktávos világsztár Magyarországon, 2024. május 4.

More details
Ünnepeljük együtt a Vígszínház 128. születésnapját

Ünnepeljük együtt a Vígszínház 128. születésnapját

More details