2024. április 26., péntek - Ervin

Turizmus

A jövő turizmusa – Így változhatnak meg az utazási szokások a járvány után

557

Nemzetközi cikkek és összefoglalók sora jelent meg már arról, hogy a pandémia következtében milyen tényezők lesznek meghatározóak a turizmusban. Különféle szempontok alapján összegyűjtöttük, milyen változókra fókuszál a külföldi sajtó.

2020 tavasza alapjaiban változtatja meg világunkat, és ezzel együtt utazási szokásainkat. Abban a világban, ahol a különböző technológiai megoldásoknak és trendeknek köszönhetően az emberek mobilitása nagy mértékben felgyorsult, hihetetlen sokként érte az utazókat modern korunk első világjárványa: a koronavírus.

Az utóbbi években a megváltozott turisztikai fogyasztási szokásoknak köszönhetően a teljesen laikus utazók is akár pár óra alatt megtervezték saját nyaralásaikat, és szakértőivé váltak az összes utazási trükknek és tippnek. Azonban, míg azon gondolkoztunk, hogy: „Mikor vegyünk repülőjegyet? Hova üljünk a repülőn? Milyen típusú jegyet vegyünk? Hogyan fér el a kézipoggyászunk a repülőn? Szállodai szobát foglaljunk, vagy inkább Airbnb-t használjuk?

Addig, mi, szakképzett utazók hajlamosak vagyunk megfeledkezni arról, hogy mennyire fontos szerepet játszik a turizmusban a biztonság, és biztonságérzet, mint alapvető tényezők. A turizmus gazdaságtan első alappillére ugyanis a biztonság, és annak különböző aspektusai.

Az emberek akkor utaznak, ha biztonságban érzik magukat. Biztonságos maga az út, és biztonságos az úti cél is. A tömegturizmus („mass tourism") alapja, hogy az adott országban nem dúl polgárháború (stabil a politika háttér), nincsenek járványok, nincsenek fertőző betegségek, nincsen bűnözés, nincsen semmilyen veszélyforrás, ami a biztonságérzetünket kibillentené. Mondhatni, a biztonság a „turizmus Maslow-piramisának" legalsó, tartó eleme.

Míg ezideáig, akár a fél világot is körbe utaztuk, különösebb óvintézkedések nélkül, addig ma – járvány idején – már a futárral sem szívesen érintkezünk.

Míg ezideáig többször is átszállva, ezernyi helyet végig tapogatva ettünk, ittunk, ücsörögtünk, vagy akár aludtunk tranzitvárókban a világ különböző a repülőterein, addig jelen pillanatban – a járvány idején – azt is nehéz elképzelni, hogy maszk és gumikesztyű nélkül a sarki kisboltba leszaladjunk.

A világ turizmusa jelenleg padlón hever, és nem biztonságos utazni. A biztonságérzet pedig bizalmon alapul. Bízom benne, hogy nem kell félnem, bízom a repülőgép társaságban, bízom a szállást szolgáltatóban, bízom benne, hogy nem esik bajom, de ha mégis, akkor segít a biztosítóm.

igyvaltA koronavírus járvány hatására sokkal tudatosabbá és körültekintőbbé válnak majd az utazók

Az idei év első felében berobbant világjárvány emlékeztet bennünket arra, hogy felgyorsult világunkban milyen törékeny a bizalom és milyen, ha (joggal) eluralkodik a félelem és megreng a biztonságérzet. A turizmus azonban az egyik legrugalmasabb gazdasági ágazat.

Nagyon gyorsan reagál a kereslet és kínálat változásaira, nagyon könnyen padlóra kerül, és nagyon gyorsan felépül. Turizmus mindig is volt, és lesz, hiszen az emberek már ősidők óta utaznak. (Igaz, akkor még élelemszerzés és nem rekreáció vagy munka céljából tették mindezt). Ahogyan a járvány lecsengése után az üzletek, gyárak újra nyitnak, úgy az emberek is újra utazni fognak. A világ azonban már biztosan nem lesz ugyanolyan, mint a koronavírus előtt volt. De milyen lesz a jövő turizmusa és a milyen lesz a jövő utazója?

Biztosítás, biztosítás, biztosítás

Egy biztos: a koronavírus járvány sokkal tudatosabb és körültekintőbb utazókat fog eredményezni. Míg egészségügyi szempontból kiemelten figyelünk, hogy jó utasbiztosítással rendelkezzünk, addig a repülőjegy / vonatjegy / buszjegy / poggyász /szállás és programok esetében hajlamosak vagyunk erről megfeledkezni. Hiszen, ha történik valami, úgyis „törlik a járatunkat" és alapból visszatérítés jár.

Arra azonban senki nem számított, hogy sok repülőtársaság még a korlátozások után is elindítja néhány járatát, hogy ne veszítse el a slotokat. Viszont, ha a járatunkat nem törlik, visszatérítés sem jár. Nem nehéz megjósolni, hogy a körültekintő utasok részéről megjelenik majd az igény új, átfogóbb biztosítási csomagok iránt, és a felelős utazó a szolgáltatók általános szerződési feltételeit is részletesen fogja tanulmányozni.

Fertőtlenítés, tisztaság és takarítás

Az is biztos, hogy a kézfertőtlenítők aranykorának a vírus végeztével sem áldoz majd le. Egy ilyen méretű világjárvány után minden recepciós pult mellett jó, ha lesz fertőtlenítő. Ez nem extrának, hanem „alapvetőnek" fog számítani. A jövő utazói különösen figyelni fognak a higiéniára és tisztaságra, amely mindennél nagyobb szerepet tölt majd be. Az értékelési oldalak nem egyik, hanem valószínűleg legfontosabb szempontja lesz a higiénia és tisztaság, ami a véleményekben visszaköszön majd.

Rugalmas foglalás és lemondás

Szorosan a biztosításokhoz kapcsolódik: ha a jövő turistái nem érzik utazásukat kellően biztosnak és biztonságosnak, hajlandóak lesznek többet fizetni a rugalmasabb lemondási feltételekért, azonban közvetlenül a járvány után azok a szolgáltatók fognak igazán nyerni, akik ezt extra költség ellenében is biztosítani tudják.

Tudatos tervezés és fenntarthatóság

A turizmus már a pandémia előtt is számos olyan problémával küzdött, amelyek tetőzésének valami Megállj!-t kellett parancsoljon. Sajnálatos módon ez egy jelenleg is zajló világjárvány, amely új alapokra helyezi utazási szokásainkat.

igyvalt2Ma mindenütt üres utcák fogadnák a turistát

Az overtourism, vagyis a turisták időben és térben túlzott jelenléte különösen nagy veszélyt hordozhat magában egy járvány terjedése esetén. A jövőben a turisztikai desztinációknak is van mit új alapokra helyezni; a tumultust elkerülendő már így is számos attrakció vezetett be korlátozó intézkedéseket, azonban most éppen itt az ideje a tudatos és fenntartható tervezésnek.

Social distancing és a térigény „térhódítása"

A járvány egyetlen pozitív hozadéka a környezetszennyezés jelentős mértékű csökkenése. Amikor a világ nagyvárosainak utcái, attrakciói panganak az ürességtől, az egyszerre szívfacsaró és elgondolkodtató. Noha a turisták hiánya hatalmas gazdasági kárt okoz, a helyi lakosok úgy láthatják közvetlen környezetüket, ahogyan már nagyon régóta nem. A korábban turistáktól zsúfolt utcák, terek most „szellősek" és kicsit fellélegezhetnek.

igyvalt3Tumultus helyett valami más

Mi pedig minél tovább vagyunk bezártságra, önkéntes karanténra ítélve, annál inkább megszokjuk a social distancing „előnyeit", és hogy minimum 1,5 méter távolságra vagyunk egymástól. Kérdés, hogy az emberek ezután mennyire szívesen utaznak majd tömött repülőgépekkel, 1-2 ezer fős óceánjárókkal, vagy olyan attrakciókhoz, amelyeknél tömött sorokban kell gyülekezni egy jó fotó kedvéért. És szintén kérdés, hogy a helyi lakosság hogyan fogja viselni az üres terekre hirtelen újból rázúduló turistaáradatot.

(Forrás: turizmus.com)

Eseményfigyelő

Szeretné, hogy az Önök híre, eseménye is megjelenjen az Esemény Menedzser portálon? Tartalomszolgáltatásra, online marketingre van szüksége? 

Ez az e-mail-cím a szpemrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát.

 


 

További hírek, tippek


 

 


 

TERMESZ Szerszámház

Április hónap MILWAUKEE gépe!

Hírlevél


   E-mail cím:*  
Név: *  

Olvasta?

Időrendben

« Április 2024 »
H K Sze Cs P Szo V
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30          

Tartalom galéria

Hétvégi programajánló

Hétvégi programajánló

More details
Hungária koncert - Most vagy soha, 2024. június 1.

Hungária koncert - Most vagy soha, 2024. június 1.

More details
Hokitavasz, 2024. május 7.

Hokitavasz, 2024. május 7.

More details
Lord of the Dance, 2024. május 24.

Lord of the Dance, 2024. május 24.

More details
Smart Sport Expo és Fitness Fesztivál, 2024. június 2.

Smart Sport Expo és Fitness Fesztivál, 2024. június 2.

More details
Szoboszlai Live - interaktív talkshow, 2024. május 30.

Szoboszlai Live - interaktív talkshow, 2024. május 30.

More details
40. Ritmikus Gimnasztika Európa-bajnokság, 2024. május 22-26.

40. Ritmikus Gimnasztika Európa-bajnokság, 2024. május 22-26.

More details
A 7 oktávos világsztár Magyarországon, 2024. május 4.

A 7 oktávos világsztár Magyarországon, 2024. május 4.

More details
Ünnepeljük együtt a Vígszínház 128. születésnapját

Ünnepeljük együtt a Vígszínház 128. születésnapját

More details