2020. június 1., hétfő - Tünde

Turizmus

MSZÉSZ-régióülés: a vidéket sem kíméli a koronavírus

285

A vidéki szállodák még kivárnak, de napról napra több a lemondás és az átfoglalás a belföldi piacról is, derült ki az MSZÉSZ északi régióülésén.

Március 10-én, a Magyar Szállodák és Éttermek Szövetsége Északi Régiójának ülésén, a Lifestyle Hotel Mátrában nyoma sem volt pániknak vagy kétségbeesésnek, de az egész program nem szólt – s nem is szólhatott – másról, mint a koronavírus-járvány várható, vagy még láthatatlan hatásáról.

Ivacs Lajos régióvezető megnyitója után, a megszokott protokoll szerint, egymás után szólaltak meg a jelenlévő szállodák képviselői. Az egri Hotel Korona (Micski Mariann), az ugyancsak egri Eger & Park Hotel (Harmati Judit), a lillafüredi Hunguest Hotel Palota (Borda Krisztina), a miskolci, illetve miskolctapolcai Kikelet Club Hotel és Calimbra Wellness Hotel (Bencze Csilla), az alsópetényi Prónay Kastély (Görög Rudolf), a hollókői Castellum Hotel (Amberg Dóra), a miskolctapolcai Bástya Hotel (Bihari Donát), a gyöngyösi Hotel Opál (Holma Rita), valamint a házigazda, a mátraházi Lifestyle Hotel Mátra (Ivacs Lajos) egybehangzó értékelése szerint 2019 kiemelkedően sikeres év volt. Sőt, 2020 első két hónapja is rekordévet ígért. Márciusban azonban minden megváltozott a koronavírustól való félelem hatására.

A belföldiek sem mentik meg a szezont

Igaz ugyan, hogy a régióban döntő szerepe van a belföldi vendégkörnek, mégis, ebben az országrészben is komolyan megérzik a külföldiek foglalásainak visszamondását.

Vélhetően a belföldi vendégkör sem menti meg a szezont, mert sorra mondják le a befoglalt konferenciákat és céges rendezvényeket, továbbá az egyéniek is elkezdték átfoglalni, illetve lemondani a rendelésüket.

A belföldi egyéni vendégekkel keserű tapasztalat, hogy a helyzetet kihasználva – tisztelet a kivételnek – megpróbálnak minimális veszteséggel foglalásokat lemondani, majd egy későbbi időpontra jóval kedvezőbb áron befoglalni.

Nem bíznak sikeres szezonban azok a szállodák sem, amelyeknél meghatározó az üzleti utazók aránya, hiszen ezek a vendégek is eltűnhetnek abban a pillanatban, amikor – döntő részben a nyugat-európai földrészen bejegyzett – anyavállalataiknál korlátozzák, vagy leállítják a külföldi utazásokat.

Néhány szálloda képviselője már arról is beszélt, hogy azonnal felfüggesztik a külső, bérelt munkaerő foglalkoztatását, saját dolgozóikat pedig arra ösztönzik, vegyenek ki szabadságot a gyér forgalmú időszakban.

A szállodák képviselőinek aligha tudtak vigaszt nyújtani a megjelent társult tagok, amelyek vezetői aggódhatnak a szorult helyzetbe kerülő szállodák elmaradó rendelései miatt.

Ennek ellenére szép számban jelentek meg a társult tagok, közöttük az ASSUR, a Kärcher Hungaria, az Alex Bútor, a Caffé Service, a Clever IT, a
Coffee & Drink Systems, a Hotel Interactive, az ice ’n’ go!, az Invitech, az IPSO Loundry Partner, a JAB Anstoetz, a Metro, a Polizo / Electrolux, a Progast, a Rauch, a t*mix 2003, a Tork, a Wall Concept és a Zsoldos Pálinka Manufaktúra képviselői.

Protokoll és a vendég iránti felelősség

A régióülés első szakmai előadója Micski Marianna volt, aki, ezúttal nem szállodaigazgatóként, hanem protokollszakértőként szólt a megjelentekhez.

micskiMicski Mariann aktív részvételre hívta a szállodásokat az üzleti protokoll kérdéskörében

nteraktív, kvízjátéknak is beillő előadása során hamar nyilvánvalóvá vált, hogy a szakma gyakorló képviselőinek körében sem mindig egyértelműek az olyan egyszerűnek tűnő felvetések sem, mint például, hogy „ki köszön előre”, vagy „ki, mikor ajánlhatja fel a tegeződést”, vagy éppen „ki, hogyan szólhat a nem megfelelően öltözködő vendégnek”.

Salamon András, az MSZÉSZ jogi szakértője a koronavírus okozta jogi helyzetekkel foglalkozott. Előadásának nagy része korábban már a turizmus.com-on is napvilágot látott az MSZÉSZ állásfoglalásaként, azonban érdemes kiemelni azt, amire a jelenlévők külön is rákérdeztek, nevezetesen: a személyi adatok védelméhez (GDPR) és a szabad mozgáshoz való jogot felülírja az élet- és egészségvédelem.

A szálláshelyeknek, a többi vendéggel szembeni felelősségük miatt, nemcsak joguk, hanem kötelességük is rákérdezni a bejelentkező vendégnél, nem tud-e koronavírus fertőzésre utaló tünetéről, illetve, hogy mely országokban, régiókban járt a megelőző időszakban? A hatóságoknak pedig joguk van korlátozni az állampolgárok utazását, szabad mozgását.

Hotelstars-változások és más szakmai ügyek

Lukács Attila, az MSZÉSZ szakmai titkára először a Hotelstars-kritériumok várható változásairól beszélt. Elmondta többek között, hogy az immáron 17 európai ország több mint 28 ezer minősített szállodájában elfogadott kritériumokat ötévente korszerűsítik. Most vagyunk egy ötéves ciklus végén, ezért a változásokat várhatóan 2020 márciusában bejelentik, s 2021 januárjától alkalmazzák is.

Várható, hogy az osztálybasorolás során jelenleg alkalmazott 270 kritériumot 247-re csökkentik, miközben az egész rendszer rugalmasabb lesz.

A mostaninál is fontosabb szempont lesz az alváskomfort megítélése. Az 5*-os kategóriát kivéve eltörlik a kötelező ágyméret fogalmát, miközben a jelenleginél szigorúbb előírásokhoz kötik az alvóhely minőségét.

Viszont, a digitális technológiák fejlődését követve, kikerülnek az előírásokból az olyan kategóriák, mint „TV-készülék” vagy „telefon”, s helyettük a „TV-műsorok közvetítésére alkalmas monitorok”, illetve a „belső és külső kommunikációra alkalmas eszközök” kerülnek.

micski2Lukács Attila, az MSZÉSZ szakmai titkára és Ivacs Lajos, az MSZÉSZ Északi Régió vezetője a március 10-i tanácskozás szünetében

Előadásának második részében Lukács Attila az északi régió mutatóval és a szállodai szakma aktualitásaival foglalkozott.

Elmondta, hogy 2018-ról 2019-ra csökkent ugyan a három megyében a minősített szállodák kapacitása (2 százalékkal), ugyanakkor, ezt meghaladó mértékben nőtt a vendégéjszakák száma. Felhívta a figyelmet arra, hogy a régióban, az országos átlagot meghaladóan, a szállodák több mint 64 százaléka rendelkezik Hotelstars minősítéssel.

A szállodás szakma hazai aktualitásai közül kiemelte többek között, hogy

  • a turizmus állami irányítása, valamint a szakmai szervezetek folyamatosan figyelik és értékelik a koronavírus miatt kialakuló helyzetet, az MTÜ pedig 1 mrd forintos vis maior alapot hozott létre a károk enyhítésére;
  • mostantól a feketegazdaság visszaszorításának érdekében az OTA-k oldalain szereplő szálláshelyeknek kötelező feltüntetniük az NTAK regisztrációs számát;
  •  sor kerül a panziók, a kempingek és az üdülőházak bevonására az NTAK rendszerébe;
  •  egyeztetések zajlanak az adóhatósággal, hogy a felszolgálási díj júliustól tervezett adóztatása ne jelentsen visszalépést a vendéglátásban dolgozók legális jövedelmének kigazdálkodásában;
  •  az immáron 10 éve létező, s a szakma számára rendkívül hasznos Trendriport megújul a gyorsan változó körülmények figyelembevételével.

(Forrás: turizmus.com)

Eseményfigyelő

Szeretné, hogy az Önök híre, eseménye is megjelenjen az Esemény Menedzser portálon? Tartalomszolgáltatásra, online marketingre van szüksége? 

Ez az e-mail-cím a szpemrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát.

 


 

További hírek, tippek


 

 


 

Szerszámosok gyöngyszeme!

Hírlevél


   E-mail cím:*  
Név: *  

Időrendben

« Június 2020 »
H K Sze Cs P Szo V
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30          

Tartalom galéria

Teljesen megújul jövőre a Mol Bubi közbringarendszer

Teljesen megújul jövőre a Mol Bubi közbringarendszer

More details
Indul a levendula szüret a Balaton mellett

Indul a levendula szüret a Balaton mellett

More details
Szabadtéri mozireneszánsz kultfilmekkel és online filmfesztivál világpremierekkel

Szabadtéri mozireneszánsz kultfilmekkel és online filmfesztivál világpremierekkel

More details
Ismét várja látogatóit a Skanzen

Ismét várja látogatóit a Skanzen

More details
Pünkösdtől újra várja a turistákat a világörökségi falu

Pünkösdtől újra várja a turistákat a világörökségi falu

More details
Hévízi turisztikai és városi vezetők filmszerepben

Hévízi turisztikai és városi vezetők filmszerepben

More details
Horvátország tíz ország előtt nyitja meg a határait egyszerre

Horvátország tíz ország előtt nyitja meg a határait egyszerre

More details
Csütörtöktől korlátozások nélkül utazhatunk Szlovéniába

Csütörtöktől korlátozások nélkül utazhatunk Szlovéniába

More details
Az online jegyvásárlás mellett, a helyszínen is lehet belépőt vásárolni a budapesti strandokra

Az online jegyvásárlás mellett, a helyszínen is lehet belépőt vásárolni a budapesti strandokra

More details