2024. április 24., szerda - György

Turizmus

Opus Global & Hunguest Hotels: sikeres szezon után fejlesztések

2019-10-17 681

A nyár folyamán az Opus Csoport része lett a Hunguest Hotels. Páros interjú Hülvely Istvánnal, a szállodavállalat vezérigazgatójával, valamint Gál Miklóssal, a tulajdonos Opus Global Nyrt. vezérigazgatójával az idei eredményekről és a fejlesztési tervekről. 

Tavaly csúcsévet zárt a magyar turizmus, milyennek várják 2019-et?

Hülvely István: A Hunguest Hotels stabilan őrzi piacvezető helyét a belföldi turizmusban, és 2019-ben újabb sikeres évet zárhat. A nettó árbevétel – ugyanazon szállodákat vizsgálva – közel 8%-kal nőtt a múlt évhez képest. A nyári főszezonban a szobafoglalási mutató meghaladta a 85%-ot, ami jóval magasabb a 70%-os éves átlagnál.

Az augusztus, amely a turizmusban az év legforgalmasabb hónapjának számít, kiemelkedően jól alakult: a lánchoz tartozó szállodákban közel 11%-kal nőtt augusztusban az árbevétel a tavalyi bázishoz képest. Ez azért nagy eredmény, mert a hazai idegenforgalmi piacon 2018 volt eddig minden idők legeredményesebb éve, tehát idén augusztusban egy igen magas bázist szárnyalt túl a szállodalánc.

Hogyan alakul a belföldi vendégek aránya és mennyire népszerű a SZÉP-kártya használata?

H.I.: A magyar vendégek – a bérek növekedésének, valamint a belföldi turizmust élénkítő SZÉP-kártyának köszönhetően – többet költöttek a nyári hónapokban, mint tavaly. 2019 lehet a kedvező adózású pihenőkártya eddigi legerősebb éve, az első 8 hónapban több mint 30%-kal több pénzt váltottak be SZÉP-kártyáról a Hunguest Hotels magyar vendégei, mint az előző esztendő azonos időszakában.

Külföldiek körében is népszerű célpont a szállodalánc?

H.I.: A külföldi vendégek között továbbra is a csehek a listavezetők, tőlük származik a legtöbb árbevétel. A második helyen a németek, a harmadikon a románok állnak, akiket az osztrákok, a szlovákok, a lengyelek és a szerbek követnek. A jövő szempontjából biztató, hogy a kínai és az ukrán turisták kétszer annyit költöttek 2019-ben a Hunguest-szállodákban, mint 2018-ban. Ám részesedésük az összbevételből egyelőre nem meghatározó.

hungx

Hogy teljesít a Balatontourist Csoport, amely a Balaton partján üzemeltet kempingeket, üdülőházakat?

H.I.: Ugyancsak eredményes időszakot zárt. Ennek fő oka, hogy nőtt a saját üzemeltetésű kempingek száma. Az idei évtől a Balatontourist maga üzemelteti a balatonberényi Naturista Kempinget, Révfülöpön pedig egy második kempinget is nyitott Napfény Garden Kemping néven.

A fedett szálláshelyek, vagyis üdülőházak, mobilházak, bérelhető lakókocsik iránt nő az érdeklődés, a kempingezők között egyre több a kisgyermekes család. Számukra egyébként külön szolgáltatásokat vezetett be a Balatontourist, ilyen a gyerekmedence, a sekély vizű homokos part, a külön fürdőszoba, a játszótér és persze az animátorok által vezetett foglalkozások.

Magyarok vagy külföldiek körében népszerűek a balatoni kempingek?

H.I.: Tízből hat vendég továbbra is magyar volt, a külföldi turisták közül a csehek, a lengyelek és a németek érdeklődése nőtt. A frekventált helyeken lévő szállásokat a visszatérő vendégek egy évre előre lefoglalják, így a szezon kezdetére szinte az összes vízparti parcella elkelt a Balatontourist kempingjeiben. 2019-től a Balatontourist Csoport 100%-os tulajdonosa a Hunguest Hotels, az egységes irányítás jelentősen javította a hatékonyságot.

Az online szállásfoglalás egyre népszerűbb és a turisták egyre jobban figyelnek az akciós lehetőségekre. Mit tapasztalnak mindebből Önök?

H.I.: A foglalási szokások valóban változnak, dinamikusan nő azoknak a vendégeknek a száma, akik nem utazási irodán keresztül, hanem interneten foglalnak maguknak szállást, és annak árát is online rendezik. A vendégek rugalmasan igazodnak a szállodák megváltozott árazási gyakorlatához: a last minute kedvezmények helyét átvették a first minute kedvezmények, azaz az előre ajánlott akciók. Ezzel magyarázható, hogy egyre többen tervezik meg jó előre a pihenésüket.

A Hunguest szállodalánc az Opus Global Nyrt. turisztikai divíziójának része. Milyen fejlesztéseket terveznek?

Gál Miklós: Ha egy szóban kellene válaszolnom, azt mondanám, léptékváltást tervezünk. A stabil tulajdonosi és a kedvező gazdasági háttér jó alap egy, a teljes láncot érintő megújulási programra.

Középtávú terv szállodáink kategóriaváltása, ami nemcsak az ingatlanok állapotában, de a szolgáltatások színvonalának minőségében is egy szintlépést jelent majd. Külföldi szakértőkkel kezdtünk nagyszabású fejlesztési terv kidolgozásába, amely tervek megvalósításának a számításaink szerint több tízmilliárdos forrása is a tervezés aktív fázisának része.

Külföldi terjeszkedésben gondolkodnak-e?

G.M.: Van ilyen terv is, hiszen aktív szereplői vagyunk a piacnak és figyeljük a piaci folyamatokat, lehetőségeket a számunkra releváns régióban.

Összességében milyennek látja az Opus Global Nyrt. turisztikai üzletágának első féléves eredményét?

G.M.: Arra számítok, hogy a tavalyi után idén újra rekordévet zár a Hunguest szállodalánc, amelynek árbevétele meghaladhatja a 30 milliárd forintot. Ez azt jelenti, hogy 2017-hez képest megduplázzuk az árbevételt. A Balatontourist teljesítménye is kiemelkedő, 29 százalékkal nőtt az árbevétele az első félévben a 2018-as eredményekhez képest. Mindez azt jelenti, hogy erősítjük a piacvezető pozíciónkat, vendégkörünket pedig nemcsak megtartani tudjuk, de folyamatosan bővítjük is.

Forrás: turizmus.com

Eseményfigyelő

Szeretné, hogy az Önök híre, eseménye is megjelenjen az Esemény Menedzser portálon? Tartalomszolgáltatásra, online marketingre van szüksége? 

Ez az e-mail-cím a szpemrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát.

 


 

További hírek, tippek


 

 


 

TERMESZ Szerszámház

Április hónap MILWAUKEE gépe!

Hírlevél


   E-mail cím:*  
Név: *  

Időrendben

« Április 2024 »
H K Sze Cs P Szo V
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30          

Tartalom galéria

Agility nap a Ligetben, 2024. április 28.

Agility nap a Ligetben, 2024. április 28.

More details
Komáromi erődfeszt, 2024. május 3-5.

Komáromi erődfeszt, 2024. május 3-5.

More details
Országos Diesel Találkozó, 2024. április 30. - május 1.

Országos Diesel Találkozó, 2024. április 30. - május 1.

More details
Városligeti Majális, 2024. május 1.

Városligeti Majális, 2024. május 1.

More details
Tájházak és Szabadtéri Múzeumok Napja, 2024. április 26-28.

Tájházak és Szabadtéri Múzeumok Napja, 2024. április 26-28.

More details
Totalcar Parkoló Parádé, 2024. április 28.

Totalcar Parkoló Parádé, 2024. április 28.

More details
ArchiKids VárosÁlmodók Fesztivál, 2024. április 27.

ArchiKids VárosÁlmodók Fesztivál, 2024. április 27.

More details
Futófesztivál, 2024. április 27.

Futófesztivál, 2024. április 27.

More details
Akkor és Most Jármű Expó, 2024. április 27-28.

Akkor és Most Jármű Expó, 2024. április 27-28.

More details