2019. június 19., szerda - Gyárfás

Idén utoljára látható a Kinizsi Vár ebben az állapotában

kinizsiA Nemzeti Várprogram keretén belül 2020-ra felújítják a nagyvázsonyi Kinizsi Várat. Mi még most jártunk ott először és ezek szerint ebben az állapotában utoljára. Kinizsi Pál legendás életének története már most is körbelengi a várat, de a megújuló kiállítás a tervek szerint még nagyobb hangsúlyt fog fektetni rá és feleségére, Magyar Benignára.

Furcsa volt, hogy amint Veszprém irányából közeledtünk a településhez, kerestem a magaslatot a várral, ahogy az más esetekben is lenni szokás, de nem volt sehol. A parkolóból ezúttal nem felfelé kellett kaptatni a várhoz, hanem egy lanka alján bukkantunk rá. A mai Nagyvázsony nagyobb része gyakorlatilag magasabban fekszik, mint a vár.

varvar

A megmaradt erődrendszer, vizesárkok, várfalak utaltak a vár nagyságára, az óriási torony pedig még a hatalmas repedés ellenére is még mindig áll. Bár omlásveszély miatt az épület nem minden részét lehet jelenleg megközelíteni.

A palotaszárnynak csupán a falai állnak, de nem teljes magasságban. A Várprogram oldalán talált információ szerint a földszinti tereket újra felépítik, rekonstruálják. Reméljük, az eredeti állapotokhoz hűen, már amennyire lehetséges. A források szerint lesznek kortárs elemek is beépítve, bízunk benne, hogy meg fogják tudni valósítani a modern és régi közti összhangot. Az ígéretek szerint magas színvonalú szolgáltatással fogják várni a látogatókat, ami valóban ráfér, hiszen a várban rejlő lehetőségek egyelőre nincsenek kiaknázva.

varvar2

Története

A várat Vezsenyi László kezdte el építtetni, de túl sokáig nem birtokolhatta a család, hiszen férfiágon kihalt, így Mátyás király 1472-ben Kinizsi Pálnak adományozta vitézségéért. Leginkább felesége, Magyar Benigna tartózkodott itt, míg férje ideje nagy részében a végeken harcolt. Kinizsi a várat barbakánnal és palotaszárnnyal bővítette ki. Pálosokat telepített a birtokra, és felépíttette kolostorukat és templomukat.

1494-ben Kinizsi Szendrő ostrománál elesett, birtokai özvegyére szálltak, így a vár is. Benigna hamarosan hozzáment Horváth Márkhoz, akinek vörös márvány sírköve megtekinthető a vár kőtárában.

Benigna második férje egy lovas balesetben törte ki a nyakát. Következő ura a nem túl szimpatikus, hozományvadász Kereky Gergely, akivel boldogtalan volt a házassága. Egy alkalommal fény derült Kereky hűtlenségére, így az úrnő szolgáival a vár tornyából az árokba vettette. Első férjének és apjának érdemeire való tekintettel a király megkegyelmezett Benignának, viszont Zsolnalitva várába száműzték, mely szintén Kinizsitől maradt rá.

maria

1526-ban Bodó Ferenc lett adományozás útján a vár következő ura, a század második felétől pedig a Horváth család a Benignával való rokonságukra hivatkozva. Az ő nevükhöz fűződik a közeli pálos kolostor lerombolása. Onnan szereztek követ a vár falainak megerősítéséhez, valamint meg akarták akadályozni, hogy a török a kolostort elfoglalva erőddé alakítsa.

Ebben az időszakban a vár a végvárrendszer része lett, és megfigyelő szerepet töltött be. 1594-ben a török ideiglenesen el is foglalta. 1649-től a Zichy család birtokába került, ők hajdúkat telepítettek le ide. A Rákóczi-szabadságharc alatt is voltak még itt összecsapások, majd 1709-ben a labancok kezére került.

varvar3

Időközben a Zichy család a közelben felépítette az új kastélyát, így a vár még inkább veszített a jelentőségéből, elsősorban börtönnek használták 1848-ig. A 18-19. században földrengés, majd tűzvész pusztította jelentős károkat okozva, például a torony ma is látható repedését.

varvar4

Kíváncsian várjuk a fejleményeket, a felújítást követően mindenképp ellátogatunk újra a várba. Reméljük, nem fogunk csalódni.

Forrás: multidezoepiteszet.blog.hu

  • 1
  • 2
  • 3

BETA szerszám, egyedi akció!

Beta szerszámok Budaörsön a Termesz Szerszámházban

Június hónapban a királyság nem egy napig tart a TERMESZ Szerszámházban, hanem egész hónapban!
Az alábbiakban bemutatott BETA modellt 2019. június 30-ig az alábbi, egyedi akciós áron
tudják kedves partnereink megvásárolni!

BETA C24S/6 6 fiókos szerszámkocsi

Beta szerszámok Budaörsön a Termesz Szerszámházban

- teljesen kihúzható fiókok, üvegszál erősítésű nylon előlappal

- teleszkópos, csapágyazott fiókok

- központi biztonsági zárral

- négy acélmagvas kerék, 125mm-es

- 2 rögzített, 2 elforgatható kerék (1 kerék fékes)

- beépített oldalsó palacktartó

- nagy szilárdságú ABS munkalap

- mérete: 740x445x985mm (szélesség x mélység x magasság)

- statikus teherbírás 800 kg

- habgumival bélelt fiókok

- elérhető színek: narancssárga - piros - szürke

- nettó katalógus ára: 212.670.- Ft+áfa

- akciós nettó ára: 130.800.- Ft+áfa

- Termesz Szerszám egyedi ára: 117.777.- Ft+áfa
 

Tekintse meg további
BETA katalógusainkat is! ►►

 

BETA szerszámok Budaörsön a Termesz Szerszámházban  BETA szerszámok Budaörsön a Termesz Szerszámházban  BETA szerszámok Budaörsön a Termesz Szerszámházban

BETA szerszámok a Termesz Szerszámházban Budaörsön  BETA szerszámok a Termesz Szerszámházban Budaörsön

 

 TERMESZ SZERSZÁMHÁZ 
2040 Budaörs, Károly király u.27/A.
Tel: 06 / 23 414-640 
e-mail: 
[email protected]
web: 
www.termesz.hu

 
Az akció érvényessége: 2019. június 30-án 16.00 óráig leadott megrendelések esetén! Azt követően az ajánlat érvényét veszti!

PROXXON, a zollos szerszám sorozat!

 

 Napjainkban egyre több azon műhelyek száma, ahol zollos méretezésű szerszámokra van igény, sőt, egyáltalán nem is hiányozhat a készletből. Autószerelés, repülőgépek, az igazi klasszikus angol autók, és még sorolhatnánk a zollos méretek felhasználási igényét. Ehelyett, inkább bemutatjuk a Proxxon zollos sorozatát, amit már készletről megvásárolhatnak a
 

Termesz Szerszámházban Budaörsön.

  Proxxon kéziszerszámok Budaörsön a TERMESZ Szerszámházban

Proxxon zollos csillag-villás kulcs készlet

 Proxxon kéziszerszámok Budaörsön a TERMESZ Szerszámházban


- 12 részes zollos készlet

- tépőzáras rollniban szállítva

- ¼”-13/16” mérettartományban

- bruttó ára: 14.890.- Ft

- rendelési kódszáma: 23.816

 
 

Proxxon zollos krovakészlet

Proxxon kéziszerszámok Budaörsön a TERMESZ Szerszámházban

- 65 részes krovakészlet

- műanyag dobozban szállítva

- 5/32”- 1-3/8” mérettartománybam

- gyertyakulcsok

- toldók

- kardáncsuklók

- bitfejek

- mini imbuszkulcs készlet

- racsnik ¼” és ½” méretben önkioldó krovacserével

- bruttó átadási ára: 45.990.- Ft

- rendelési kódszám: 23.294
  
További termékek megtekinthető a
PROXXON 2019. évi katalógusában! ►►

 

Proxxon kéziszerszámok Budaörsön a TERMESZ Szerszámházban

 

TERMESZ SZERSZÁMHÁZ 
2040 Budaörs, Károly király u.27/A.
Tel: 06 / 23 414-640 
e-mail: 
[email protected]
web: 
www.termesz.hu