2024. április 26., péntek - Ervin

Promóció

Megtaláltuk a híres tihanyi levendula és illóolaj titkát!

657

Milyen volt az első tihanyi levendulamező? Mitől különlegesebb a tihanyi levendula, mint bármelyik másik a világon, s mi köze ennek az egésznek a paprikához és a kávézacchoz? Megkerestük a válaszokat ezekre az ínycsiklandóan illatozó kérdésekre.

A XX. század első felében járunk, Dr. Bittera Gyula vegyészmérnök fiatalkorában. A későbbi világhírű vegyész iskolásként nem szerepelt jól vegytanból, sőt, matematikából is csak kettesre érettségizett. Ezek a tárgyak mind fontosak voltak későbbi munkássága tekintetében. Kitartása, mérhetetlen érdeklődése a levendula iránt, meghozta az eredményt: vegyészmérnök lett és általa vált híressé a tihanyi levendula.

Jobb a tihanyi, mint a francia levendula?

Dr. Bittera Gyula rendkívül természetszerető ember volt, s tanulmányai (geológia, élettan, mezőgazdaság) mind hozzásegítették ahhoz, hogy meghonosítsa Magyarországon az első levendulaültetvényeket és előállítsa a világszinten is híres, talán még a franciákénál is jobb levendulaolajat. Ennek első lépése volt, hogy termőföldet keressen, s ezt Tihanyban és környékén meg is találta. Volt akkoriban egy nemzetközi szaklap, amely fellendítette dr. Bittera Gyula karrierjét azáltal, hogy publikált róla egy cikket. Onnan már nem volt megállás: mindenki megismerte a Balaton melletti település nevét.

– Dr. Bittera Gyula rendszeresen járt különböző ültetvényekre a világ minden táján és megfigyelte az ott zajló munkát. Az volt a célja, hogy a lehető legjobb minőséget hozza létre. A franciákkal egyébként nagyon szoros kapcsolatot ápolt, hiszen tőlük szerezte be a levendulamagokat. Amikor ők ellátogattak a tihanyi levendulaültetvényre, megállapították, hogy különösen jó illata van az itteni levendulának. Ez volt az a pont, amikor elkezdték vizsgálni a tihanyi levendulát és igazolták, hogy mennyire jó minőségű a hazai növény. Ez meghozta Dr. Bittera Gyula számára a szakmai sikert, többek között különböző nyugat-európai és tengerentúli cikkek formájában is. Ezek közül a legfontosabb az American Performers című szaklapban jelent meg. Az anyag több, mint 20 oldalon foglalkozik a tihanyi levendulával – mondta az Illatok Háza ügyvezetője.

Parfüm, levendulaolaj, illóolaj, illatkompozíció – mi a különbség?

Dr. Bittera Gyula alapanyag-előállító volt, a tiszta levendulaolaj hazai megalkotója. Ennek a vegyészeti folyamatnak a következő lépése az illatkompozíció megalkotása, amelynek az a lényege, hogy különböző illóolajokat kevernek össze és parfümöt készítenek belőle.

tihanyiola

A tihanyi vegyész parfümjeinek titka

– A vegyész alapvetően azt a tiszta és nagyon jó minőségű levendulaolajat készítette, amelyből aztán később a parfümöket előállították. Foglalkozott ugyan, illatkompozíciók megalkotásával is. Így kapcsolódik a nevéhez a híres ólevendula szappan létrehozása. Ennek eredeti illatkompozíciója máig megtekinthető nálunk, az Illatok Háza kiállítóterében – tette hozzá Nyárádi Zsolt.

Az illóolaj-készítő, a gyógyszerek és a kávézacc

Érdekesség a vegyésszel kapcsolatban, hogy egyéb különleges kísérleteket is végzett: többek között kávézaccból koffeint és paprikából kapszaicint vont ki, azaz különböző gyógyszer-alapanyagokkal is kísérletezett.

Tihany – ahogy a mesékben is mondják – “messze földön híres” a kiváló minőségű levenduláról. A legendás lila virágú növény hazai meghonosításának története, az 1920-as évek drogériáinak világa és a híres ólevendula szappan titka is feltárul az Illatok Házában. Itt nem csak a tihanyi levendulaföldek meghonosításáról hallhatunk, de láthatjuk az eredeti, ódon üvegben tárolt ólevendula-olajat is. Misztikus hangulat uralkodik a kiállításon, amely a hazai levendulatermesztés meghonosítójának, a vegyész Dr. Bittera Gyulának állít emléket, miközben illatos időutazást teszünk a szappanok, a parfümök és az illatpárnák világában. Itt már bővebben is írtunk az Illatok Házáról.

(Forrás: likebalaton.hu)

Eseményfigyelő

Szeretné, hogy az Önök híre, eseménye is megjelenjen az Esemény Menedzser portálon? Tartalomszolgáltatásra, online marketingre van szüksége? 

Ez az e-mail-cím a szpemrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát.

 


 

További hírek, tippek


 

 


 

TERMESZ Szerszámház

Április hónap MILWAUKEE gépe!

Hírlevél


   E-mail cím:*  
Név: *  

Időrendben

« Április 2024 »
H K Sze Cs P Szo V
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30          

Tartalom galéria

Hétvégi programajánló

Hétvégi programajánló

More details
Hungária koncert - Most vagy soha, 2024. június 1.

Hungária koncert - Most vagy soha, 2024. június 1.

More details
Hokitavasz, 2024. május 7.

Hokitavasz, 2024. május 7.

More details
Lord of the Dance, 2024. május 24.

Lord of the Dance, 2024. május 24.

More details
Smart Sport Expo és Fitness Fesztivál, 2024. június 2.

Smart Sport Expo és Fitness Fesztivál, 2024. június 2.

More details
Szoboszlai Live - interaktív talkshow, 2024. május 30.

Szoboszlai Live - interaktív talkshow, 2024. május 30.

More details
40. Ritmikus Gimnasztika Európa-bajnokság, 2024. május 22-26.

40. Ritmikus Gimnasztika Európa-bajnokság, 2024. május 22-26.

More details
A 7 oktávos világsztár Magyarországon, 2024. május 4.

A 7 oktávos világsztár Magyarországon, 2024. május 4.

More details
Ünnepeljük együtt a Vígszínház 128. születésnapját

Ünnepeljük együtt a Vígszínház 128. születésnapját

More details