2024. április 27., szombat - Zita

Hírek, elemzések

Ez az arany fénylik!

581

Még az elmúlt év végén számoltunk be röviden arról, hogy Máté Szilviának, a BD-EXPO Kft. ügyvezető igazgatójának a Magyar Arany Érdemkereszt kitüntetést ítélte oda a köztársasági elnök „Magyarország külgazdasági kapcsolatainak fejlesztéséért és hazánk pozitív külföldi megítélését erősítő kiemelkedő szakmai tevékenységéért”. A köztársasági elnök nevében Szilágyi Gergő főkonzul adta át a magas rangú állami kitüntetést Düsseldorfban. Máté Szilviával még a ProWein kiállítás nyitása előtt – ha nem is pezsgővel, de egy kávé és sütemény mellett – újra átéltük az elismerés örömét, beszélgettünk a német vásáripar talpra állásáról és persze a 2024-es év aktualitásairól is.

– Több mint 30 éve ismerjük egymást a „szakmában”, azaz a vásárképviselők világában. Magyarországon mondjuk akár két kézen meg tudjuk számolni, hányan dolgoznak aktívan ezen a területen. Te hogyan is csöppentél bele?

– Immár 30 éve vagyok a Düsseldorfi Vásárigazgatóság magyarországi képviselője. Ezt a tevékenységet eleinte a Német-Magyar Ipari és Kereskedelmi Kamara szervezeti keretein belül, majd 1999-től saját vállalkozásában, a BD-Expo Kft. ügyvezetőjeként végzem. Később a cégem által képviselt vásártársaságok köre szerencsésen bővült: a Messe Frankfurttal, a Veletrhy Brno-val, illetve az Informa Markets-szel, de a szakmai tevékenységem meghatározó része továbbra is a németországi helyszínekhez kapcsolódik. A BD-Expo csapatának illetve aktivitásának kereskedelemfejlesztési szempontból kiemelt jelentőséget ad, hogy e két városban, azaz Düsseldorfban és Frankfurtban rendezik meg számos iparág világszinten is vezető szakvásárait (megemlíthető itt pont akár a ProWein a borok és szeszes italok területén, a K-Messe a műanyagipar, a Medica az orvostechnika, az Automechanika az autóipari beszállítók terén, de a lista még hosszan folytatható).

– A kitüntetés indoklásában az is olvasható volt, hogy a kiállításképviseleti munka elvárható kereteit messze meghaladó munkájának köszönhetően sikerült jelentős mértékben fejleszteni Magyarország pozícióját ezeknél a stratégiai jelentőségű vásárigazgatóságoknál”. Mi rejlik ezeken a szavakon túl...?

– A kiállítói helyekért sokszor kiélezett, éles versengés zajlik. Összességében évente több száz magyar cég számára igyekszem a kollégáimmal együtt mindent megtenni, hogy profitáljanak a kiépített szakmai kapcsolatainkból, és learassák a proaktív fellépés előnyeit. Ez a szervezői és háttérmunka az érintett vállalkozások megjelenési lehetőségein túl tágabb értelemben a magyar gazdaság, illetve hazánk pozitív imázsához is hozzájárult, legalábbis ezt emelte ki Szilágyi Gergő főkonzul a kitüntetés átadó ünnepségén.

Az én kameraállásomból, szubjektív módon ugyanakkor teljesen meglepett, amikor értesültem egyáltalán a felterjesztésről. Először körbenéztem, hogy ez most valami kandi kamera?! Tavaly augusztus 20-ra derült ki számomra, hogy mindez valóság, amikor meg is kaptam hivatalosan az elismerést. Maga az ünnepélyes átadás pedig 2023 novemberében zajlott le Düsseldorfban, mert egy olyan időpontot kerestünk, amikor éppen egy kiemelt szakmai esemény zajlik, sok magyar kiállítóval. Így esett a Medica-ra a választás, ahol magyar kiállítók és a vásártársaság vezető munkatársai is részt vettek az átadó ünnepségen.

Most már nem tudom elmondani, hogy nem hiszem el a történteket, mert már otthon van a kitüntetés, egy kitüntetett helyen, és nagyon hálás vagyok érte!

– Hogyan regenerálódott a német vásáripar a COVID időszak óta? Mi a Te látleleted?

– Azt tudom mondani, hogy a pandémia után a német kiállítások köszönik szépen, jól vannak. Visszatértek mind a kiállítók, mind a látogatók. Azt nem állítom persze, hogy ugyanannyian volnának, mint a pandémia előtti években – a világpiacnak, a trendeknek és számos tőlünk független folyamatnak köszönhetően –, de azt tapasztaljuk, hogy a kiállítók 75-80%-a illetve a látogatók 70-75%-a visszatért a nagy németországi szakkiállításokra. Ez négyzetméterekben is érezhető. Többen kérdezik persze, hogy mikor lesz megint 100%-os visszaállás? Nem tudom, nem is biztos egyáltalán, hogy lesz ilyen, és ennek okai között van, hogy a pandémia idején megtanulta a világ azt, hogy a nagy ellátási láncok – amelyek az előző évtizedekben kialakultak – egy krízis hatására mennyire törékenyekké válnak. Ezért nagyon sokan a lokális ellátási láncokra koncentrálnak már, ami viszont a regionális kiállítások erősödését segíti elő. Ezt látjuk nem csak Európában, hanem Ázsiában és Amerikában is. Ez a folyamat pedig nem az „óriás” világkiállítások erősödésének kedvez.

Ami viszont a német kiállításokat továbbra is jellemzi, hogy a legújabb innovációkat, trendeket továbbra is ott mutatják be. Tehát, ha a cégeknek vannak fejlesztéseik, újdonságaik, valami világszenzáció, igazán nagy innováció, akkor a világpremierre a német szakvásárokon, szakkiállításokon fog sor kerülni. Természetesen utána majd bemutatják Dubaiban, Sanghajban, vagy Sao Paolóban. Az már egy másik történet. Lehet egyébként, hogy ez az átalakulás egészségesebb is, mert a német szakkiállítások már tényleg olyan áttekinthetetlenül nagy méretet értek el, hogy három-négy nap alatt sem lehetett bejárni mindent. Nem baj, hogy akár két-három nap alatt végiglátogatható egy szakmai esemény. Még így is napi 20 kilométeres túrateljesítményt igényel mindez.

A kiállítók számának alakulásához pedig még az is hozzá kell tennünk, hogy itt a pandémia után cégfelvásárlások, összevonások és más akvizíciók indultak el. Szóval, ha az egyik cég jelen volt mondjuk 500 négyzetméterrel, meg egy másik is 500 négyzetméterrel, akkor most, együtt nem biztos, hogy 1000 négyzetméterrel jelennek meg (hanem sok esetben marad egy 500 m2-es stand).

– A német vásárkínálat valóban lenyűgöző! 2024-ben Düsseldorf illetve Frankfurt vásárprogramját szívesen bemutatnánk az olvasóknak!

– Örömmel segítek végigkalauzolni az olvasókat az idei vásárkínálaton, de ez már szétfeszítené ennek a beszélgetésnek a kereteit. Érdemes az oldalunkra ellátogatni, és ott az idei év magyar szemmel is legfontosabb eseményeiből készítettünk vásárnaptárakat. Bízom benne, hogy sok olvasóval találkozhatunk majd ezeken a nagyszerű szakkiállításokon.

– Köszönöm a beszélgetést, gratulálok még egyszer az elismeréshez, és egy nagyon sikeres 2024-es évet is kívánok egyben!

| Orbán Róbert - Esemény Menedzser

 

* * * * *

Düsseldorfi vásárok

https://www.bdexpo.hu/category/szervezo-vasarvallalat/messe-dusseldorf/

Frankfurti vásárok
https://www.bdexpo.hu/category/szervezo-vasarvallalat/messe-frankfurt/

Brnói vásárok
https://www.bdexpo.hu/category/szervezo-vasarvallalat/veletrhy-brno/

Eseményfigyelő

Szeretné, hogy az Önök híre, eseménye is megjelenjen az Esemény Menedzser portálon? Tartalomszolgáltatásra, online marketingre van szüksége? 

Ez az e-mail-cím a szpemrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát.

 


 

További hírek, tippek


 

 


 

TERMESZ Szerszámház

Április hónap MILWAUKEE gépe!

Hírlevél


   E-mail cím:*  
Név: *  

Időrendben

« Április 2024 »
H K Sze Cs P Szo V
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30          

Tartalom galéria

Szegeden rendezik a Hőlégballon Világbajnokságot

Szegeden rendezik a Hőlégballon Világbajnokságot

More details
Hétvégi programajánló

Hétvégi programajánló

More details
Hungária koncert - Most vagy soha, 2024. június 1.

Hungária koncert - Most vagy soha, 2024. június 1.

More details
Hokitavasz, 2024. május 7.

Hokitavasz, 2024. május 7.

More details
Lord of the Dance, 2024. május 24.

Lord of the Dance, 2024. május 24.

More details
Smart Sport Expo és Fitness Fesztivál, 2024. június 2.

Smart Sport Expo és Fitness Fesztivál, 2024. június 2.

More details
Szoboszlai Live - interaktív talkshow, 2024. május 30.

Szoboszlai Live - interaktív talkshow, 2024. május 30.

More details
40. Ritmikus Gimnasztika Európa-bajnokság, 2024. május 22-26.

40. Ritmikus Gimnasztika Európa-bajnokság, 2024. május 22-26.

More details
A 7 oktávos világsztár Magyarországon, 2024. május 4.

A 7 oktávos világsztár Magyarországon, 2024. május 4.

More details