2024. április 28., vasárnap - Valéria

Hírek, elemzések

Rendhagyó módon zárták a tanévet az UWC diákjai a világ 5 kontinensén

823

Izgalmas nemzetközi hagyományok kíséretében ballagtak az UWC Magyarország Egyesületének középiskolásai. Elérkezett a tanév vége, az idei tanulmányi zárás pedig az UWC Magyarország Egyesületének is mozgalmas volt, hiszen ismét több kontinensen érettségiztek az egyesület diákjai. Az ösztöndíjasok mindig különleges módon fejezik be a tanévet, követve a két évig tanulmányi bázisukként szolgáló nemzetközi iskolák évzáró hagyományait: a Kilimandzsáró megmászása mellett jellemzően tengerbe ugrással, zászlóírással és köszönetmondással is búcsúznak társaiktól és tanáraiktól világszerte az év végi ünnepségeken.

A United World Colleges (UWC) egy nemzetközi mozgalom, amely egy egyedülálló oktatási rendszert kínál a 16-19 éves diákok számára.  A diákok tehetséggondozása folyamán az UWC fókuszba helyezi az emberi értékeket, a nemzetköziség, a béke, az együttműködés és a megértés fejlesztését, valamint az egyéni fejlődés fontosságát. Az UWC egy újabb tanévet tud maga mögött, így a nemzetközi szervezethez kapcsolódó UWC Magyarországi Egyesületének több diákja is a világ számos pontján végzett, változatos hagyományok kíséretében.

Az évzáró ünnepségeken egyedi módon búcsúztatták a végzős diákokat, a különböző iskolákban más és más hagyományokat követnek a ceremóniák alkalmával. Az UWC Magyarországi Egyesületének Tanzániában tanuló diákja az évzáró ünnepség után szimbolikusan is megmászta a társaival együtt a Kilimandzsárót: iskolai szokás, hogy minden érettségizett diák feláll a városban található Kilimandzsáró szobor tetejére, ezzel búcsúzva az iskolától és Tanzániától. Míg az Amerikai Egyesült Államokban érettségiző magyar diákot társaival együtt az UWC korábbi tanulója, a Wall Street Journal főszerkesztője búcsúztatta beszédével. A nemzetköziséget mutatja a másik helyi szokás is, miszerint a leérettségizett tanulók személyes üzenetet írhattak saját országuk zászlójára búcsúzóul barátaiknak.

Más UWC-iskolákban szintén eseménydúsan telt a tanév utolsó napja. Kanadában például az érettségi vizsgák után, a hagyományokhoz hűen a jeges tengerbe ugrott minden végzős diák. A walesi iskola év végi ünnepsége pedig idén rendhagyó módon telt különleges hangulatban, hiszen két európai király ült egymás mellett: Leonor spanyol hercegnő és Alexia holland hercegnő sikeres érettségi vizsgát tett az UWC Atlantic College-ban – így mindkettőjük édesapja, Felipe király és Willem-Alexander király is ott volt a hallgatóságban.

„Rendkívül nagy boldogsággal tölt el minket, hogy az UWC Magyarországi Egyesületének több diákja is sikeresen leérettségizett, és részt vehetett a rendhagyó évzáró ünnepségeken. Végzős diákjaink tanulmányaik során nem csak rengeteg tapasztalatot szerezhettek, határokon átívelő barátságokkal gazdagodhattak, hanem olyan helyekre is eljuthattak, amelyek a legtöbb diáknak elérhetetlennek tűnnek. Az UWC a nemzetközi érettségi megszerzése mellett a kooperációra ösztönzéssel és a projekt alapú, kritikus gondolkodás megismertetésével is lépéselőnyhöz juttatja a programban résztvevő diákokat” – emelte ki Szakál Ádám, az UWC Magyarországi Egyesületének elnöke.

 

Az UWC Magyarországi Egyesülete megalakulása óta segíti a középiskolás diákokat a United World Colleges (UWC) mozgalomhoz csatlakozott iskolákba szóló ösztöndíjak elnyerésében. A kétéves program során a kimagasló tanulmányi képzés mellett a személyiségformálás is hangsúlyos szerepet kap, a diákok lehetőséget kapnak a világ megismerésére, a különbségek elfogadására és megélésére.


Az UWC Magyarországi Egyesületéről

Az UWC Magyarországi Egyesülete közhasznú nonprofit egyesületként 2000 óta foglalkozik a United World Colleges (UWC) nemzetközi oktatási mozgalom ösztöndíjpályázatának koordinálásával és a hazai ösztöndíj-adományozás megszervezésével az Ösztöndíjalapon keresztül. A magyar diákok kiválasztása, felkészítése és az UWC-diákok támogatása mellett, a magyar UWC-közösség tagjainak egységgé formálása is kiemelt feladata. Az UWC magyarországi képviseletének célja szövetségbe tömöríteni mindazokat, akik felvállalják az együttműködést az UWC nemzetközi iskolahálózattal, illetőleg részesei képzésének, támogatják és ösztönzik az általa képviselt szemlélet, a kulturális, oktatási és szakmai értékek terjesztését, valamint fórumot teremtenek a jelenlegi diákok és oktatók részére a képviselt kulturális értékek közvetítéséhez.

Eseményfigyelő

Szeretné, hogy az Önök híre, eseménye is megjelenjen az Esemény Menedzser portálon? Tartalomszolgáltatásra, online marketingre van szüksége? 

Ez az e-mail-cím a szpemrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát.

 


 

További hírek, tippek


 

 


 

TERMESZ Szerszámház

Április hónap MILWAUKEE gépe!

Hírlevél


   E-mail cím:*  
Név: *  

Olvasta?

Időrendben

« Április 2024 »
H K Sze Cs P Szo V
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30          

Tartalom galéria

Szegeden rendezik a Hőlégballon Világbajnokságot

Szegeden rendezik a Hőlégballon Világbajnokságot

More details
Hétvégi programajánló

Hétvégi programajánló

More details
Hungária koncert - Most vagy soha, 2024. június 1.

Hungária koncert - Most vagy soha, 2024. június 1.

More details
Hokitavasz, 2024. május 7.

Hokitavasz, 2024. május 7.

More details
Lord of the Dance, 2024. május 24.

Lord of the Dance, 2024. május 24.

More details
Smart Sport Expo és Fitness Fesztivál, 2024. június 2.

Smart Sport Expo és Fitness Fesztivál, 2024. június 2.

More details
Szoboszlai Live - interaktív talkshow, 2024. május 30.

Szoboszlai Live - interaktív talkshow, 2024. május 30.

More details
40. Ritmikus Gimnasztika Európa-bajnokság, 2024. május 22-26.

40. Ritmikus Gimnasztika Európa-bajnokság, 2024. május 22-26.

More details
A 7 oktávos világsztár Magyarországon, 2024. május 4.

A 7 oktávos világsztár Magyarországon, 2024. május 4.

More details