2024. április 16., kedd - Csongor

Hírek, elemzések

Jöhet a méregtelenítés az ünnepi zabálás után: mutatjuk, mely gyümölcsökkel próbálkozz

359

A túlzott étkezésre, mértéktelen kajálásokra az ünnepek alatt bőven volt lehetőség, viszont ez megterhelő a szervezet számára. Általános gyengeség, krónikus fejfájás, alvászavarok, immungyengeség? Ha ezeket tapasztaljuk, és nincs konkrét betegségünk, érdemes segíteni picit a szervezetünknek és méregtelenítésbe kezdeni. De miért kellene, ha amúgy is méregtelenít a szervezetünk?

Ugyan szervezetünk valóban méregtelenít, méghozzá folyamatosan, de manapság már annyi káros anyagot fogyasztunk el, vagy akár szívunk be a levegővel, amivel a méregtelenítő szerveket egyre jobban leterheljük. Idővel ezek a mérgek felhalmozódhatnak, és különböző egészségügyi problémákat, betegségeket okozhatnak. A méregtelenítéssel pedig megszabadíthatjuk magunkat a méreganyagok jelentős részétől. Lássuk, mely gyümölcsökből érdemes fogyasztani. Illetve miért is érdemes őket nap, mint nap enni. 

Az otthon készített méregtelenítő italok pillanatok alatt népszerűvé váltak az elmúlt években és egyre többen fogyasztják őket a reggeli mellé. Ugyan elsőre valamilyen mesterséges, vitaminokkal dúsított ital jut eszünkbe, a méregtelenítő italok lényege, hogy csak természetes anyagokat tartalmazhatnak.

Ezek az italok általában bizonyos mennyiségű vizet és más természetes összetevőket tartalmaznak, mint például gyümölcsök, zöldségek, esetleg gyógynövények. Fogyasztásuk pedig azért javallott, mert fokozzák a szervezet természetes működését és ezáltal a méreganyagok is gyorsabban ürülnek ki testünkből. Gyorsan elkészíthetők, bármikor fogyaszthatók, nem tartalmaznak káros összetevőket, így bárki könnyen beépítheti az étrendjébe.

Milyen előnyei vannak a méregtelenítő italok fogyasztásának?

A mindennapi táplálkozásunk során számos káros anyagot viszünk be a szervezetünkbe. A túl sok cukor, zsíros ételek, feldolgozott termékek, mesterséges színezőanyagok csak néhány ezek közül. A méregtelenítő italok abban segíthetnek, hogy szervezetünkből gyorsabban kiürüljenek ezek a káros anyagok. Fogyasztásukkal enyhíthető a puffadás, fejfájás, pattanások kialakulása és még a fáradtság érzet is csökkenhet.

Szakemberek szerint ez az egyik legjobb módja annak, hogy tisztítsuk a májunkat, vitaminokat juttassunk szervezetünkbe, támogassuk emésztőrendszerünket és javítsuk egészségi állapotunkat. Természetesen minden szakértő kitér arra, hogy ezt a hatást csak úgy érhetjük el, ha nem mellőzzük az egészséges és kiegyensúlyozott táplálkozást!

Miből és miért érdemes készíteni?

  • citrom: A citrom és a lime tele van antioxidánsokkal, valamint magas a vitamin-, tápanyag- és oldható rostforrás tartalma. A citrom C-vitamint is tartalmaz, elősegíti a fogyást, és csökkenti a szívbetegségek, vérszegénység, vesekövek, emésztési problémák, sőt a daganatos betegségek kialakulásának kockázatát. A lime magas kálium, kalcium, magnézium és A-, B-, C- és D-vitamin tartalommal rendelkezik.
  • gyömbér: A gyömbér a 2020-as év sztárja, hiszen rengeteg cég választotta itala alapjának. Nem csoda, hiszen erős gyulladáscsökkentő hatása van és magas az antioxidáns tartalma is. A gyömbért gyakran használják az émelygés megelőzésére, az izom- és menstruációs fájdalom csökkentésére, a vércukorszint és a koleszterinszint csökkentésére, valamint az emésztési zavarok kezelésére.
  • menta: Több mint egy tucatféle menta létezik, köztük a borsmenta és a fodormenta, amelyek népszerűek a különféle ételek és italok ízesítéséről. A menta vasat, mangánt és folátot tartalmaz, valamint gazdag antioxidánsokban. Egyes kutatások szerint javíthatja az agy működését is. A menta fogyasztása elfedheti a rossz leheletet és enyhítheti a szoptatással járó fájdalmat, emésztési zavarokat sőt, a nátha tüneteit is.
  • uborka: Az uborka egy alacsony kalóriatartalmú, tápanyagokban és vitaminokban gazdag zöldség. Meglepő módon az uborka még több vizet tartalmaz, mint a görögdinnye (96%). Az uborka K-vitamint és mangánt tartalmaz, valamint fehérjét és rostot biztosít a szervezet számára.
  • áfonya: Az antioxidánsokkal és C-vitaminnal teli áfonyát gyakran szuperételnek tekintik. Az áfonyalé a közelmúltban vált népszerűvé méregtelenítő italként, mivel magas a vitaminkoncentrációja, amely megakadályozza a belső fertőzések és fekélyek kialakulását. Ezt az italt általában a húgyúti fertőzések kezelésére, az immunműködés javítására és a vérnyomás csökkentésére használják.
  • grapefruit: A grapefruit az egyik legalacsonyabb kalóriatartalmú gyümölcs, ugyanakkor magas a tápanyag- és víztartalma. A több mint 15 hasznos vitamin és ásványi anyag mellett, a tiamin és a folát tartalmán túl a grapefruit fehérjét, rostot és számos antioxidánst tartalmaz. A grapefruit fogyasztása javíthatja az immunrendszer működését és a szív egészségét, megakadályozhatja az inzulinrezisztencia és a cukorbetegség kialakulását is.
  • dinnye: A 92%-ban vízből álló görögdinnye kiváló alacsony kalóriatartalmú alapanyag, amelyet bármely méregtelenítő italhoz hozzáadhatunk. Amellett, hogy finom, frissítő édességet ad minden italhoz, a lédús görögdinnye segíthet a hidratáltság megőrzésében, csökkenti az étvágyat és javítja a szív egészségét. Tartalmaz továbbá A-, C-, B1-, B5- és B6-vitamint, valamint káliumot és magnéziumot – mind kulcsfontosságúak az egészséges testhez és lélekhez.
  • gyermekláncfű: A gyakran teában fogyasztott gyermekláncfű több, mint egy közönséges udvari gyom. A pitypang természetes vízhajtó, amely antioxidánsokban gazdag. Ezek a virágok mindenben segíthetnek, kezdve a koleszterinszint és a gyulladás csökkentésétől a vércukorszint szabályozásáig, a vérnyomás csökkentéséig, valamint az emésztést és a fogyást segítik. A pitypangot általában földes és diós ízűnek írják le, de a virágok elfogyasztása egy kicsit édesebbé teheti az élményt.
  • +1 almaecet: Ugyan nem gyümölcs, de sokan alkalmazzák. Így tehát nem készíthetünk listát a méregtelenítő italok összetevőiről anélkül, hogy az almaecetet ne sorolnánk ide. Ez a kiváló folyadék jó baktériumokat tartalmaz a belek számára, illetve magas vitamin és ásványi anyag tartalma van. Emellett támogatja a pH-egyensúlyt, az immunfunkciót, a káliumbevitelt, az egészséges emésztést és még sokminden mást is.

Mennyi az annyi?

Persze a kialakult helyzetben, a magas infláció és árak miatt a legtöbben megnézzük, hogy mit és mennyiért vásárolunk. Most megnéztük a Agrárgazdasági Kutató Intézet Piaci Árinformációs Rendszer adatait, milyen áron kínálják ezeket a gyümölcsöket, zöldségeket.

  • Ennek alapján azt láthatjuk, hogy a vidéki fogyasztói piacokon a citrom ára 850-1200 Ft/kg, grapefruit 950-1000 Ft/kg, uborka 1150-1200 Ft.
  • A vidéki nagybani piacokon citrom 650-680 Ft/kg, uborka 700-750 Ft/kg, grapefruit 620-660 Ft/kg.

| Forrás: hellovidek.hu

Eseményfigyelő

Szeretné, hogy az Önök híre, eseménye is megjelenjen az Esemény Menedzser portálon? Tartalomszolgáltatásra, online marketingre van szüksége? 

Ez az e-mail-cím a szpemrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát.

 


 

További hírek, tippek


 

 


 

TERMESZ Szerszámház

BETA 2024. évi új AKCIÓS szerszámkatalógusa!

Hírlevél


   E-mail cím:*  
Név: *  

Időrendben

« Április 2024 »
H K Sze Cs P Szo V
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30          

Tartalom galéria

Az okosotthon áll az idei pécsi Pollack Expo középpontjában

Az okosotthon áll az idei pécsi Pollack Expo középpontjában

More details
Három kategóriában is díjazták a WING által fejlesztett TRIBE Hotel Budapest Stadiumot a LIV Hospitality Design Awards-on

Három kategóriában is díjazták a WING által fejlesztett TRIBE Hotel Budapest Stadiumot a LIV Hospitality Design Awards-on

More details
TerraPlaza 2024-ben is!

TerraPlaza 2024-ben is!

More details
ILA Berlin Air Show, 2024. június 5-9.

ILA Berlin Air Show, 2024. június 5-9.

More details
AI in Business - 2024. április 23.

AI in Business - 2024. április 23.

More details
ELTE Karriernap, 2024. április 25.

ELTE Karriernap, 2024. április 25.

More details
Külföldi utazás busszal 25 ezer forint alatt: 5 csodás, felfedezésre váró hely határon túl

Külföldi utazás busszal 25 ezer forint alatt: 5 csodás, felfedezésre váró hely határon túl

More details
Utcai sportok olimpiai fesztiválja Budapesten

Utcai sportok olimpiai fesztiválja Budapesten

More details
Így tekerd körbe a Földet egy nap alatt!

Így tekerd körbe a Földet egy nap alatt!

More details