2021. december 7., kedd - Ambrus

Hírek, elemzések

Gazdasági mutatók és mozgatórugók az ingatlanbefektetésekben

97

A logisztika és a lakossági értékesítés továbbra is egyre nagyobb volumeneket mutat, amit csak az értékesítésre rendelkezésre álló termékek szűkössége fékez - értesült az OGH Hírügynökség a Colliers International legfrissebb piaci jelentéséből.

A világjárvány okozta folyamatos fennakadások ellenére a 2021 első három negyedévére vonatkozó, összesen 7,3 milliárd eurós beruházási volumen mindössze 10%-kal csökkent éves szinten, és kb. 20%-kal alacsonyabb, mint 2019 azonos időszakában. A 'The CEE Investment Scene' kiadványban a Colliers becslése szerint a 2021-es év végi volumenek a 2020-as szinthez hasonlóan 10,0 és 11,0 milliárd euró között alakulnak.

Egyenként a legtöbb ország elmarad a járvány előtti volumenektől, de Lengyelország, a 2021-es volumen 56%-ával, Magyarország és Szlovákia a 2020-as szinthez képest emelkedett. A tranzakciók jellemzően erős negyedik negyedéve azonban elmaradhat, mivel számos piacon nem áll rendelkezésre elegendő termék, és a befektetők számára továbbra is nehézkes az utazás.

Q3 2021 Prime Yields és 12 hónapos előrejelzés

Kevin Turpin, a CEE regionális piackutatási igazgatója emondta: "A régió számos piacán korlátozott mozgásokat regisztráltunk az elsődleges hozamokban, főként azért, mert továbbra sem állnak rendelkezésre a további változásokat alátámasztó tranzakciós bizonyítékok. A legfőbb kivételt azonban a logisztika elsődleges hozamai jelentik, amelyek 2020 első negyedéve óta átlagosan csaknem 100 bázisponttal emelkedtek KKE-szerte, Lengyelországban pedig több mint 180 bázispontot értek el. Továbbra is az a véleményünk, hogy bár elkerülhetetlenek a további befelé irányuló elmozdulások, az alapvető és jól teljesítő eszközöknek jobban meg kell állniuk, miközben nagyobb nyomás nehezedik a másodlagos termékekre".

Közép- és kelet-európai áramlások ágazatonként

Az irodai szektornak épphogy sikerült megőriznie első helyét, 36%-os részesedéssel a 2021. első negyedévi volumenből. A logisztika és a lakóingatlanok továbbra is egyre nagyobb volumeneket könyvelnek el, amit csak a piacon rendelkezésre álló, eladásra kínált termékek szűkössége fékez. A kiskereskedelmi volumeneket továbbra is a kiskereskedelmi parkok és a szupermarketek támogatják, míg a vendéglátóipari volumenek összességében korlátozottak maradnak.

Közép- és kelet-európai áramlások a vevő származási helye szerint

A nyugat- és észak-európai alapok 2021 első három negyedévében az összes befektetési volumen 42%-át adták, a tőke leginkább Németországból, az Egyesült Királyságból és Svédországból érkezett. A kelet-közép-európai tőke is igen aktív volt, 30%-os részesedéssel az összes volumenből. A csehországi székhelyű tőke volt összességében a legaktívabb 19%-os részesedéssel, és a cseh volumen 53%-áért, a szlovákiai volumen 80%-áért volt felelős, miközben Lengyelországban, Romániában, Magyarországon és Bulgáriában is regisztráltak akvizíciókat. A magyar tőke szintén aktív maradt, mind a belföldi, mind a régióbeli, többek között romániai és lengyelországi akvizíciókkal.

Gazdasági mutatók és mozgatórugók

Az előttünk álló időszakról szólva Kevin Turpin a következőket mondta: "A gazdaságok a régióban viszonylag jól tartják magukat. Számos olyan kérdés van azonban, amely nagy aggodalmat és vitát vált ki, és amelyek közül sok hatással lesz az ingatlanágazatra a kínálat, a kereslet és a megfizethetőség szempontjából. Először is, az ESG téma az ingatlanbefektetések során a változás és a siker kulcstényezőjévé vált és a jövőben is az lesz. Emellett az ellátási lánc és a munkaerő kérdései hiányt és áremelkedést okoznak az építőanyagok és az alapvető összetevők és áruk tekintetében más iparágakban. Az energiaválság és más inflációs nyomások mellett a lakásárak is megugrottak, ami aggodalomra ad okot a megfizethetőséggel kapcsolatban. Ennek költségeit végső soron a fogyasztó fogja viselni, vagy pedig a dolgok rendeződéséig a nadrágszíj megszorításának bizonytalan időszaka fog eluralkodni".

| Forrás: Colliers International - The CEE Investment Scene

 

Eseményfigyelő

Szeretné, hogy az Önök híre, eseménye is megjelenjen az Esemény Menedzser portálon? Tartalomszolgáltatásra, online marketingre van szüksége? 

Ez az e-mail-cím a szpemrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát.

 


 

További hírek, tippek


 

 


 

30% Black JONNESWAY!!!

Tipp

Hírlevél


   E-mail cím:*  
Név: *  

Olvasta?

Időrendben

« December 2021 »
H K Sze Cs P Szo V
    1 2 3 4 5
6 7 8 9 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 29 30 31    

Tartalom galéria

Videón, ahogy elrabolták a télapót

Videón, ahogy elrabolták a télapót

More details
Új szárnnyal bővül a Hotel Visegrád

Új szárnnyal bővül a Hotel Visegrád

More details
Megnyílt a Balaton legnagyobb műjégpályája

Megnyílt a Balaton legnagyobb műjégpályája

More details
Programkavalkád Hévízen az év utolsó hónapjában is

Programkavalkád Hévízen az év utolsó hónapjában is

More details
Egy hét az omikronnal: a Wizz Air és a hazai rendezvényszervezők már nyögik a hatását

Egy hét az omikronnal: a Wizz Air és a hazai rendezvényszervezők már nyögik a hatását

More details
Látványos mesedarabbal készül az ünnepekre a Recirquel Társulat

Látványos mesedarabbal készül az ünnepekre a Recirquel Társulat

More details
Idén is megnyílik a mézeskalács-kiállítás Vácrátóton, 2021. december 9 - 12.

Idén is megnyílik a mézeskalács-kiállítás Vácrátóton, 2021. december 9 - 12.

More details
Dzsungeltúra a télben

Dzsungeltúra a télben

More details
Koncerthelyszínből korcsolyapálya: Budapest Park Jégvilág

Koncerthelyszínből korcsolyapálya: Budapest Park Jégvilág

More details