2024. április 26., péntek - Ervin

Hírek, elemzések

Nőhet az újlakások ára a mindennél kedvezőbb lakáshitellel

314

Nem érdemes kivárnia annak, aki használt ingatlant venneÚj hitelprogramot hirdetett meg az MNB októbertől: a Zöld Otthon Program legfeljebb 2,5 százalékos kamat mellett kínál lakáshitelt mindazoknak, akik magas energiahatékonyságú, legalább BB besorolású, zöld szempontoknak megfelelő házat építenének vagy új ingatlant vásárolnának.

Kiss Tamás, a GV Hitelközpont országos hitelközvetítő hálózat értékesítési vezetője arról beszélt, a bejelentés hatására sokan kivárnak a lakásvétellel, ugyanakkor aki használt ingatlant szeretne venni, annak teljesen felesleges a tranzakciót halogatni.

A szakértő hozzátette, nőni fog a kereslet az újlakás-piacon, ennek hatására pedig az árak is emelkedhetnek majd. A lakosság számára teremt kedvező feltételeket az új otthon megteremtésére a jegybank új hitelprogramja. A Zöld Otthon Program akár 70 millió forintos összegben kínál hiteleket, amiket maximum 25 éves futamidőre lehet majd felvenni. A kamat a teljes futamidő alatt rögzített, így kedvezőbb, mint az elérhető piaci hitelek.Kiss Tamás, a GV Hitelközpont értékesítési vezetője az új konstrukcióval kapcsolatban elmondta, a hitel csak azok számára lesz felvehető, akik legalább BB energetikai besorolású új ingatlant vásárolnak, vagy építenek.

„A közel nulla energiaigényre vonatkozó követelményeknek megfelelő energetikai besoroláshoz elvárt, hogy a fűtés és meleg víz előállításában legalább 25 százalékban megújuló energiával működő rendszer vegyen részt, tehát a gyakorlatban nem elég, ha valaki mondjuk napelemről használja az áramot. A BB besorolás 2022. július 1-től egyébként az újépítésű ingatlanoknál alapvető feltétel lesz a használatbavételi engedélyhez” – magyarázta a szakértő.

Kiss Tamás elmondta, bár sok még a kérdőjel a hitelkonstrukcióval kapcsolatban, a 2,5 százalékos kamat a jelenleg a piacon lévő hiteleknél megközelítőleg 2 százalékkal jobb. Sőt, a családi otthonteremtési kedvezményhez viszonyítva is előnyösebb lesz, hiszen ott 3 százalék a kamat és maximum 15 millió forint az összege.Sokan kivárnának, de közben drágul az építőanyagA GV Hitelközpont értékesítési vezetője felhívta rá a figyelmet, sokan fél információkból tájékozódnak, ami kellemetlenségeket is okozhat a tranzakció során.

„A most bejelentett új hitel jelen tudásunk szerint nem vonatkozik használt lakásokra, így aki ebben gondolkozik, teljesen felesleges kivárnia. A jegybank tájékoztatása szerint októbertől válik elérhetővé a konstrukció, de korábban is előfordult már, hogy a fejlesztés nem készült el időben és csúszott a kezdés. Érdemes óvatosnak lenni, emiatt azok se centizzék ki a fizetési határidőket, akik újépítésű ingatlanhoz szeretnének hozzájutni” – értékelt.Kiss Tamás szerint 2022-ben lehet majd igazán népszerű az új hitel, jelenleg egyfajta kettősség érződik ezzel kapcsolatban a piacon.

„Aki építkezik, az szeretne kivárni, de közben olyan ütemben emelkedik az építőanyagok ára, hogy emiatt nem meri megtenni. Semmi nem fekete és fehér, van abban némi rizikó, ha valaki a 2,5 százalékos hitelből szeretne magának új ingatlant felhúzni” – fűzte hozzá.A GV Hitelközpont értékesítési vezetője úgy összegzett, a jegybanki hitel hatására az újlakások iránti kereslet garantáltan nőni fog, hiszen a már meglévő elemekkel, így például a csokkal és az áfavisszatérítéssel is kombinálható lesz. De mivel a kínálat várhatóan elmarad majd a kereslettől, ez áremelkedésben mutatkozhat meg, ami húzhatja magával a használt ingatlanok szegmensét is.

I Forrás: Üzleti Hírszerzés

Eseményfigyelő

Szeretné, hogy az Önök híre, eseménye is megjelenjen az Esemény Menedzser portálon? Tartalomszolgáltatásra, online marketingre van szüksége? 

Ez az e-mail-cím a szpemrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát.

 


 

További hírek, tippek


 

 


 

TERMESZ Szerszámház

Április hónap MILWAUKEE gépe!

Hírlevél


   E-mail cím:*  
Név: *  

Olvasta?

Időrendben

« Április 2024 »
H K Sze Cs P Szo V
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30          

Tartalom galéria

Hétvégi programajánló

Hétvégi programajánló

More details
Hungária koncert - Most vagy soha, 2024. június 1.

Hungária koncert - Most vagy soha, 2024. június 1.

More details
Hokitavasz, 2024. május 7.

Hokitavasz, 2024. május 7.

More details
Lord of the Dance, 2024. május 24.

Lord of the Dance, 2024. május 24.

More details
Smart Sport Expo és Fitness Fesztivál, 2024. június 2.

Smart Sport Expo és Fitness Fesztivál, 2024. június 2.

More details
Szoboszlai Live - interaktív talkshow, 2024. május 30.

Szoboszlai Live - interaktív talkshow, 2024. május 30.

More details
40. Ritmikus Gimnasztika Európa-bajnokság, 2024. május 22-26.

40. Ritmikus Gimnasztika Európa-bajnokság, 2024. május 22-26.

More details
A 7 oktávos világsztár Magyarországon, 2024. május 4.

A 7 oktávos világsztár Magyarországon, 2024. május 4.

More details
Ünnepeljük együtt a Vígszínház 128. születésnapját

Ünnepeljük együtt a Vígszínház 128. születésnapját

More details