2024. március 28., csütörtök - Gedeon

Hírek, elemzések

Vezetőváltás a Modemben és a Főnixnél, Csokonai Fórum lesz az új debreceni színház neve

795

A város dinamikus fejlődésével lépést tartó, pezsgő kulturális életet ígér a terület új debreceni koncepciója – amit elfogadott csütörtöki ülésén Debrecen közgyűlése. A pandémia miatti csendesebb, kevésbé eseménydús időszakban újragondolta a városvezetés a kultúra helyi intézményi és koordinációs hátterét.

Az új működési modell segítségével az ígéretek szerint magasabb szintű és színesebb programkínálat jellemezheti majd Debrecent.

Az eddig Latinovits Színházként emlegetett, új, befejezés alatt álló teátrum a Csokonai Fórum nevet kapja.

A színháznak két nagy egysége lesz, a kamaraszínház, amely Latinovits Zoltán nevét venné fel, míg a stúdiószínház Kóti Árpád nevét viseli majd. Döntöttek arról is, hogy a Nagyerdei Szabadtéri Színpad a Csokonai Színház irányítása alá kerül. Kiadói tevékenység is bekerül a Csokonai Színház repertoárjába, az intézmény működteti majd a Csokonai Kiadót. Az IPK DMK közösségi tere Csokonai Irodalmi Labor néven működik tovább, a pódiumterem pedig Szabó Magda nevét veszi fel.

A Bartók Béla Nemzetközi Kórusverseny és Folklórfesztivál a Főnix Rendezvényszervezőtől átkerül a Kodály Filharmóniához. Létrehozzák a zenei főigazgatói pozíciót, amelyet a Kodály Filharmónia vezetője tölt be, illetve létrejön a Debreceni Zenei Tanács is. A javaslattevő testülettel a város egész zenei életét szeretnék támogatni az innovatív programötletektől a tehetséggondozásig.

vezetovalt3

Ezért a turisztikai feladatokat visszaintegrálják a Főnixbe, a Debreceni Turisztikai Ügynökség a jövőben nem különálló egységként, hanem a Főnix egy divíziójaként végzi majd a munkáját.

Bizonyos feladatokat a Főnixtől a DEMKI kap meg, elsősorban állami és egyházi, vallási ünnepek, rendezvények: adventi időszak programjai, Virágvasárnapi menet, augusztus 20-i ünnepségek megszervezését. Ehhez kapcsolódóan a Főnix Rendezvényszervező eddigi igazgatója, Bódor Edit a polgármesteri kabinethez csatlakozik, s felügyeli majd ezeknek a rendezvényeknek a megvalósítását.

A Főnix élére Mészáros Réka kulturális menedzser és közgazdász szakember érkezik szeptember 16-tól. A Modem irányítását Vizi Katalin veszi át július 1-től, aki kurátorként és művészettörténészként is országosan elismert szakember.

Papp László úgy fogalmazott, a Modem jövőképét az elmúlt években újragondolták. Koroknai Edit igazgató szerződése hamarosan lejárt volna, s közös megegyezéssel döntöttek a szerződés felbontása mellett. A polgármester szerint Vizi Katalin szakmai pályafutása, kapcsolatrendszere, elkötelezettsége révén a Modem új lendületet kaphat. Elhangzott, hogy Vizi Katalin megválasztása esetén Debrecenbe fog költözni.

Gondola Zsolt Zoárd, a Civil Fórum Debrecen Egyesület elnöke azt kifogásolta, hogy mindkét új vezető budapesti. Szerinte szerencsésebb lett volna, ha nyílt pályázatot írnak ki a pozíciókra, melyre a debreceni szakemberek is jelentkezhettek volna. Épp ezért javasolt egy ilyen tárgyú módosító javaslatot.

vezetovalt2

Puskás István kulturális területért felelős alpolgármester azt mondta, Debrecenben számos jeles kulturális szakember dolgozik, ugyanakkor nemzetközi gyakorlat, hogy amikor egy-egy intézmény megújításában dolgoznak, szétnéznek a nagyvilágban, hogy megtalálják azokat a szakembereket, akik új szemléletet tudnak hozni a városba. Hozzátette, Debrecen mindig is híres volt arról, hogy befogadó város.

Az MSZP-s Madarasi István azt kifogásolta, hogy a jelöltek koncepcióit nem ismerhették meg.

Papp László polgármester úgy válaszolt, hogy erről a közgyűlési szakbizottságok előtt számoltak be a jelöltek, ezeken az üléseken a képviselők részt vehetnek, így az előterjesztés mellett további ismereteket szerezhetnek. A két szakember kinevezését támogatta a kulturális bizottság. Papp László hozzátette, hogy

Debrecen ma már egy olyan perspektivikus város, mely alternatíva a fővárossal szemben egy elismert szakember számára;

már budapesti szakemberek is látnak lehetőséget Debrecenben.

Gulácsi Anna Ilona, a DK képviselője szerint politikai ejtőernyősök érkeznek az intézmények élére a debreceni szakemberek helyére, ami ellen tiltakoznak.

Papp László szerint egyik jelöltnek sincs politikai előélete, ellenben van szakmai előélete, így a politikai ejtőernyős szó semmiképp nem használható a két szakemberre.

Papp Viktor, a Fidesz-KDNP frakcióvezetője úgy foglalta össze az új kulturális koncepciót, hogy „minden a helyére kerül.”

Bódor Edit és Koroknai Edit munkájáért a közgyűlésen több képviselő is köszönetet mondott.

Gondola Zsolt módosító javaslatát a pályázatról elutasította a közgyűlés, a Modem és a Főnix Rendezvényszervező Kft. új vezetőit megválasztotta, illetve az új kulturális koncepciót elfogadta a többség.

| Forrás: dehir.hu

Eseményfigyelő

Szeretné, hogy az Önök híre, eseménye is megjelenjen az Esemény Menedzser portálon? Tartalomszolgáltatásra, online marketingre van szüksége? 

Ez az e-mail-cím a szpemrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát.

 


 

További hírek, tippek


 

 


 

TERMESZ Szerszámház

BETA 2024. évi új AKCIÓS szerszámkatalógusa!

Hírlevél


   E-mail cím:*  
Név: *  

Időrendben

« Március 2024 »
H K Sze Cs P Szo V
        1 2 3
4 5 6 7 8 9 10
11 12 13 14 15 16 17
18 19 20 21 22 23 24
25 26 27 28 29 30 31

Tartalom galéria

Térítésmentesen tanulhatnak nyelvet a tanárok

Térítésmentesen tanulhatnak nyelvet a tanárok

More details
Hétvégi programajánló

Hétvégi programajánló

More details
Több mint 30 húsvéti program a Balatonnál 2024-ben

Több mint 30 húsvéti program a Balatonnál 2024-ben

More details
100 húsvéti és családi program, 2024. március 22. – április 1.

100 húsvéti és családi program, 2024. március 22. – április 1.

More details
Matyó Húsvét, 2024.március 31 - április 1.

Matyó Húsvét, 2024.március 31 - április 1.

More details
Húsvét az Állatkertben, 2024. március 29. - április 1.

Húsvét az Állatkertben, 2024. március 29. - április 1.

More details
Nemzetközi kézműves húsipari szakkiállítás Stuttgartban, 2024. szeptember 28-30.

Nemzetközi kézműves húsipari szakkiállítás Stuttgartban, 2024. szeptember 28-30.

More details
Így lehet könnyen pénzt keresni a használt eszközökből

Így lehet könnyen pénzt keresni a használt eszközökből

More details
Fényfestéssel, nyomozással és tobozkörúttal vár a Folly Arborétum húsvétkor

Fényfestéssel, nyomozással és tobozkörúttal vár a Folly Arborétum húsvétkor

More details