2024. április 26., péntek - Ervin

Hírek, elemzések

A vitaminoknak is van karbonlábnyoma?

294

A téli vitaminpótlás sohasem volt annyira fontos, mint a koronavírus-járvány idején, azt viszont csak kevesen tudják, hogy mint minden más terméknek, úgy a táplálékkiegészítőknek is van karbonlábnyomuk. Miközben saját magunk egészségére hatványozottan odafigyelünk, vásárlásainkkal növeljük az üvegházhatású gázkibocsátást, ezzel visszafordíthatatlan károkat okozunk a Földnek. Egy magyar táplálékkiegészítő márka ebbe nem akart belenyugodni és a teljes működését karbonsemlegessé tette, a legelsők között Magyarországon.

A koronavírus-járványnak sajnos még közel sincs vége, ezért most különösen fontos, hogy megfelelő vitamin bevitellel a lehető legjobban megerősítsük a szervezetünket. A táplálékkiegészítők piaca robbanásszerűen növekedett az elmúlt hónapokban, arra viszont kevesen gondolnak, hogy a másik ezzel mekkora terhelést okozunk a környezetnek.

A vitaminok sem képeznek kivételt a többi termék közül, ha a környezetszennyezést vizsgáljuk. A boltokban megvásárolt táplálékkiegészítőknek is van karbonlábnyoma, azaz kötődik hozzájuk üvegházhatású gázkibocsátás. Ez már csak azért is óriási probléma, mert a légköri szén-dioxid-koncentráció töretlenül nő, ráadásul 2020 volt a legmelegebb év Európában, amióta megbízható és rendszeres mérések állnak rendelkezésre.

Kis karbonlábnyomot hagyni és azt is semlegesíteni

A magyar tulajdonú Netamin.hu hitvallása, hogy ne csak az emberek, hanem a környezet egészségét is óvják az általuk elérhető minden eszközzel. Benkovics Péter, a cég vezető életmód-tanácsadója arról beszélt, környezetvédelmi célkitűzéseik között vállalták, hogy működésüket 2020-ban száz százalékban karbonsemlegessé teszik, beleértve az operatív működést és a termékek gyártását, szállítását is. A karbonsemlegesítés programja a Budapesti Műszaki Egyetemmel együttműködve készült el.

Ennek érdekében először minimalizálták a vállalkozás kibocsátását, pontosan kiszámították a megmaradó karbonlábnyomot, amit szén-dioxid kompenzáció keretében semlegesítettek. Környezetvédelmi rendszerük részeként átálltak szinte az összes terméknél részben vagy 100%-ban újrafelhasznált műanyag használatára, öt éven belül viszont szeretnének teljesen műanyagmentessé válni. A termékek szállításához használt csomagolóanyagok lebomlók, a használt vitaminos tégelyeket pedig visszagyűjtésre kerülnek.

A kibocsátás csökkentése után pontosan kiszámították a fennmaradó karbonlábnyomot. Az adatok minden termék mellett láthatók a webshopban. Például egy doboz, harminc darabos D-3 vitamin karbonlábnyoma 54,8. Míg egy doboz, harminc darabos C-vitamin esetében ez 29,2. Az pontos adatok ismeretében a vállalkozás szén-dioxid kompenzáció révén semlegesítette minden egyes termék karbonlábnyomát.

Szén-dioxid kompenzációnak nevezzük, amikor egy vállalat olyan projektet támogat, amely csökkenti a Föld szén-dioxid szintjét, így egyensúly jön létre a légkörbe kibocsátott és az elnyelt szén-dioxid mennyiség között. A Netamin.hu egy amazóniai esőerdővédő projekt támogatása mellett döntött, amely összesen több mint 117 ezer hektár területet óv meg az illegális erdőirtástól. Az erdőség természetes szén-dioxid megkötőként ellensúlyozza a kibocsátott szén-dioxid mennyiséget.

A projekt 40 év alatt több mint 22 millió tonna szén-dioxid-egyenértékű üvegházgáz kibocsátását semlegesíti, emellett a legveszélyeztetettebb emlősállatok védelmét, valamint munkahelyek létrehozásával és fenntartható erdőgazdálkodással a helyi szegénység enyhítését is elősegíti. 

Néhány éven belül kötelező lehet a karbonsemlegesség?

„A tevékenységünk szabályozása olyan, hogy ma még nem tudjuk teljesen kiváltani a műanyagokat. Sajnos ma még lehetetlen nullára csökkenteni a környezet-terhelést, de a lehető legkisebbre tudjuk csökkenteni. Ez volt a célunk a karbonsemlegesség elérésével” – magyarázta Benkovics Péter.

Felmérték a piacot, tudomásuk szerint a Netamin.hu az első olyan hazai táplálékkiegészítő márka, ahol pontosan kiszámították és semlegesítették a vállalkozás karbonlábnyomát, azonban Benkovics Péter bízik benne, hogy pár éven belül ez általános lesz. A szakember azt sem tartja elképzelhetetlennek, hogy néhány éven belül kötelező lehet a karbonsemlegesség, vagy valamilyen hasonló kompenzáció.

„A tét bolygónk, gyermekeink, unokáink sorsa. A karbonsemlegesség nemcsak egészségüket, de a környezetünk egészségét is segít megóvni. A tudomány szerint a klímaváltozás tekintetében már a huszonnegyedik órában vagyunk, ezért úgy érezzük, cselekedni kell. Mi ezt tesszük, és reméljük, sokan követik is majd a példánkat” – zárta gondolatait a Netamin.hu vezető életmód-tanácsadója.

### 

Bio

A Netamin.hu csúcsminőségű étrendkiegészítők gyártásával és forgalmazásával foglalkozó webáruház. Termékei mellett tudományosan megalapozott tényeken alapuló életmód tanácsokkal segíti az egészség megőrzését, illetve helyreállítását. Honlap: netamin.hu

(EseményMenedzser)

Eseményfigyelő

Szeretné, hogy az Önök híre, eseménye is megjelenjen az Esemény Menedzser portálon? Tartalomszolgáltatásra, online marketingre van szüksége? 

Ez az e-mail-cím a szpemrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát.

 


 

További hírek, tippek


 

 


 

TERMESZ Szerszámház

Április hónap MILWAUKEE gépe!

Hírlevél


   E-mail cím:*  
Név: *  

Időrendben

« Április 2024 »
H K Sze Cs P Szo V
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30          

Tartalom galéria

Hétvégi programajánló

Hétvégi programajánló

More details
Hungária koncert - Most vagy soha, 2024. június 1.

Hungária koncert - Most vagy soha, 2024. június 1.

More details
Hokitavasz, 2024. május 7.

Hokitavasz, 2024. május 7.

More details
Lord of the Dance, 2024. május 24.

Lord of the Dance, 2024. május 24.

More details
Smart Sport Expo és Fitness Fesztivál, 2024. június 2.

Smart Sport Expo és Fitness Fesztivál, 2024. június 2.

More details
Szoboszlai Live - interaktív talkshow, 2024. május 30.

Szoboszlai Live - interaktív talkshow, 2024. május 30.

More details
40. Ritmikus Gimnasztika Európa-bajnokság, 2024. május 22-26.

40. Ritmikus Gimnasztika Európa-bajnokság, 2024. május 22-26.

More details
A 7 oktávos világsztár Magyarországon, 2024. május 4.

A 7 oktávos világsztár Magyarországon, 2024. május 4.

More details
Ünnepeljük együtt a Vígszínház 128. születésnapját

Ünnepeljük együtt a Vígszínház 128. születésnapját

More details