2020. november 25., szerda - Katalin

Hírek, elemzések

Megjöttek a részletek! - Hárommilliós Otthonfelújítási program

87

A hárommilliós otthonfelújítási program részleteiről jelentek meg friss információk, a 2021. január 1-jén induló támogatással a már meglévő otthonok energetikai korszerűsítése, bővítése, felújítása a cél.

A támogatás felvehető lesz a napelem-rendszer telepítésétől az ablakcserén át a festésig, konyhabútorig, galériaépítésig, tetőfelújításig számtalan munkára, már egy gyermek esetén is. Az apróbetűs részek azonban most következnek...

Az új részletekből kiderül, hogy az alapfeltételek közül a legalább egy gyermek, a köztartozás-mentesség, és a TB-jogviszony is szükséges lesz a CSOK-hoz hasonlóan. Igaz, a TB-nél most elég egy év, maximum 30 napos megszakítással, és lehet munkaviszony, felsőoktatási jogviszony, nyugdíj melletti munkavégzés vagy az utolsó 3 hónapnál álláskeresési járadék is.

A támogatás csak családok részére lesz igénybe vehető, viszont egy gyermekes, elvált, egyedülálló szülők, élettársi kapcsolatban élők és gyermeket várók is igényelhetik a születendő baba 12 hetes korától. A támogatás a gyermek 25 éves koráig igényelhető, megváltozott munkaképességű, fogyatékkal élő, vagy gyermekek otthongondozási díjára (GYOD) szorulók esetén a gyermek életkora nem számít. Az elvált, külön élő szülők osztozhatnak a támogatáson, amennyiben megosztva nevelik a gyermeküket, ellenkező esetben az veheti igénybe, aki a gyermek nevelésére jogosult.

felujitas1

A támogatás összege kapcsán Novák Katalin tisztázta, hogy egy hatmillió forint értékű felújítás esetén a költségek felét, vagyis maximum hárommillió forintot lehet majd utólagosan visszaigényelni az államtól. Az igénybe vehető hárommilliós támogatás fele-fele részben lesz visszaigényelhető munkadíjra és anyagköltségre. Vagyis a hárommillió forintot az kaphatja meg, aki a munkadíjról és az anyagköltségről is egyaránt másfél milliós összegben nyújt be igazolást. Természetesen kisebb összeg is igényelhető, de csak egyszer lehet élni a támogatással.

Jó hír, hogy a felújított otthon eladása esetén a támogatást nem kell visszafizetni, de többször ugyanaz a személy, család nem igényelheti. A támogatott ingatlanra azonban tulajdonosváltás esetén újra igényelhető a támogatás!

Az állami otthonfelújítási támogatás lehetőségével csak a 2021. január 1-jét követően elindult felújítások esetében lehet élni, tehát az elvégzendő munkát (például ablakcsere, napelem, napelemrendszer telepítés, festés, új konyhabútor, fürdőszoba-felújítást, tető felújítás, galériaépítés vagy a felsorolt munkák valamelyikét) 2021. január elseje után lehet csak elvégezni, és a munka elvégzésére szerződést kell kötni a kivitelezőkkel. Ennek megkönnyítésére a kormány egy egyszerű sablonszerződést is közzé fog tenni az ígéretek alapján.

repair

Az ügyintézés és a támogatás igénybevétele elektronikus rendszerben is elérhető lesz, az előzetesen regisztrált és a Magyar Államkincstárral (MÁK) szerződött igénylőnek az összegyűjtött számlákat a munka befejezését követő 60 napon belül kell eljuttatni a MÁK-hoz. Az utaláshoz a számlákat 30 napon belül el kell bírálják, és 5 napon belül utalásra kerül a támogatás összege. Eszerint – ha minden követelményt teljesít az igénylő – összesen 35 napot kell várnia a vissza nem térítendő támogatás összegére.

Az egyszerűsítés érdekében ajánlott például az ablakcsere esetén olyan céggel szerződni, aki nem csak értékesít, hanem be is építi a műanyag ablakot. Ugyanígy a napelem esetén is érdemes teljes szolgáltatást végző céggel megállapodni. Tetőfelújítás esetén nehezebb egyszerűsíteni, de a fatelepeken értesüléseink szerint tudnak ajánlani helyi kivitelezőt, ácsot, így a faanyag beszerzésével együtt szakembert is találhatunk.

Fontos, de nem tisztázott részlet, hogy az anyagköltségről és a munkadíjról összegyűjtött számlák a Magyar Államkincstárnál való regisztrálás és szerződést követő dátummal lesznek csak érvényesek, vagy a január elsejei dátum az egyetlen határérték...

Mivel az elbírálás és az utalás a CSOK-kal ellentétben nem a bankokon keresztül fog történni, a felújítás megtörténtének ellenőrzése is a kormányhivatalok feladata lesz. Erre a pénz kézhezvételétől számítva összesen hat hónapjuk lesz a tájékoztatás alapján.

repair1

Otthonfelújítási programban elszámolható munkák:

 • közműbekötés
 • fűtés-korszerűsítés
 • új kazán vagy bojler beszerzése, beépítése
 • ablak- és ajtócsere (nyílászárócsere)
 • külső és belső szigetelés
 • napelemrendszer telepítése
 • galéria vagy beltéri lépcső készítése
 • tetőcsere, tetőfelújítás
 • garázs felújítása
 • nyári konyha felújítása (konyhabútor is)
 • festés-mázolás
 • bizonyos faipari asztalosmunkák

A példaként felsoroltak inkább csak tájékoztatásnak tűnnek, a teljesség igénye nélkül. A kültéri és beltéri munkák egyaránt elszámolhatók lesznek például, de újabb kérdés, hogy ebbe részletesen mi tartozhat bele: járda, kerítés, hideg-meleg burkolás, satöbbi. A napelemrendszer mellett vagy helyett más megújuló energia alkalmazása is valószínűleg a támogatások körébe fog tartozni, de a részletek ennek kapcsán sem ismertek még... További kérdést vet még fel, hogy az előzetesen hirdetett új konyhabútor csak asztalosmunka esetén, vagy boltban vásárolva is elszámolható lesz-e?

A további részletek közléséig a legnagyobb kérdés azonban az lesz sokak számára, akik a felújítás lehetőségével élnének, hogy honnan előlegezik meg az utólagosan igényelhető támogatást... Erre viszont már valószínűleg a bankok fognak új ötletekkel és hitelekkel szolgálni.

Forrás: CSOK Otthonteremtési Kedvezmények blogspo

Eseményfigyelő

Szeretné, hogy az Önök híre, eseménye is megjelenjen az Esemény Menedzser portálon? Tartalomszolgáltatásra, online marketingre van szüksége? 

Ez az e-mail-cím a szpemrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát.

 


 

További hírek, tippek


 

 


 

A TERMESZ Szerszám csak rád vár!

Hírlevél


   E-mail cím:*  
Név: *  

Időrendben

« November 2020 »
H K Sze Cs P Szo V
            1
2 3 4 5 6 7 8
9 10 11 12 13 14 15
16 17 18 19 20 21 22
23 24 25 26 27 28 29
30            

Tartalom galéria

Gyerekek gluténmentesen: „Már a normál táplálkozás jelentene kihívást”

Gyerekek gluténmentesen: „Már a normál táplálkozás jelentene kihívást”

More details
Rubik-kocka inspirálta alkotások készültek Japánban

Rubik-kocka inspirálta alkotások készültek Japánban

More details
Újra megosztó ízzel érkezik a magyar szaloncukor

Újra megosztó ízzel érkezik a magyar szaloncukor

More details
Ökoturisztikai látogatócentrum épül Karván

Ökoturisztikai látogatócentrum épül Karván

More details
Robotizált híradós műsorvezető állt munkába Dél-Koreában – videó

Robotizált híradós műsorvezető állt munkába Dél-Koreában – videó

More details
Smart City Forum, 2020. december 11.

Smart City Forum, 2020. december 11.

More details
Videót küldött fel a Mariana-árok mélyéről egy kínai tengeralattjáró

Videót küldött fel a Mariana-árok mélyéről egy kínai tengeralattjáró

More details
Közel hárommilliárdért folytatódik a füzéri vár felújítása

Közel hárommilliárdért folytatódik a füzéri vár felújítása

More details
Bejelentették, melyik film lesz a magyar Oscar-nevezett

Bejelentették, melyik film lesz a magyar Oscar-nevezett

More details