2024. április 27., szombat - Zita

Hírek, elemzések

Nyitva maradnak a magyar plázamozik, de a legnagyobb filmeknek búcsút mondhatunk idén

411

Év végéig mégsem mutatják be az új James Bond-filmet, akárcsak a Fekete Özvegyet vagy a Dűnét. A legnagyobb amerikai filmpremiereket jövő évre tolták, emiatt Angliában és Amerikában újra rengeteg mozi kényszerült bezárni.

De hogyan készül a legnagyobb hazai mozilánc a koronavírus-járvány második hullámára?

Wonder Woman 1984, Fekete Özvegy, Dűne, James Bond: Nincs idő meghalni, West Side Story. Ezek lettek volna a legnagyobb filmbemutatók az év hátralévő részében. Ami közös bennük: egyiket sem mutatják be az eredetileg kitűzött időpontban, a legtöbb felsorolt film premierje jövő évre csúszik.

A James Bond-film bemutatójának ismételt elhalasztása – a Nincs idő meghalnit eredetileg már áprilisban bemutatták volna – volt az „utolsó csepp a pohárban”, ahogy Mooky Greidinger, az Egyesült Királyságban működő Cineworld és az amerikai Regal moziláncok tulajdonosa fogalmazott a Deadline-nak adott interjújában. Ezután döntött úgy, hogy több mint ötezer, az Egyesült Királyságban működő mozit zárnak be, egyelőre határozatlan ideig.

Greidinger a tulajdonosa Magyarország legnagyobb moziláncának, a Cinema Citynek is, így joggal merül fel a kérdés, mire számíthatnak itthon a mozilátogatók.

Nálunk és a közép-európai régióban ugyanakkor nem terveznek mozibezárásokat – mondta el a 24.hu-nak Buda Andrea, a Cinema City-mozikat üzemeltető Magyar Cinema Kft. marketing- és PR-igazgatója. Változás abban az esetben képzelhető el, ha a kormány ismét rendeletben dönt a mozik bezárásáról, vagy akkor, ha végképp nem tudnak mit műsorra tűzni a filmszínházakban.

kesnek

Eljött a magyar filmek ideje

Buda Andrea kiemelte, a közép-európai régió speciális abból a szempontból, hogy a helyi filmgyártásokban készült produkciók is sikerrel szerepelhetnek a moziban, nem csak a nagy amerikai stúdiók filmjei. Igaz, Csehországban és Lengyelországban jóval többen nézik a helyi filmeket, mint Magyarországon.

Csehországban a nyári újranyitás után két-háromhetente mutattak be hazai filmeket, és azokon a hétvégéken rendre megugrott a nézettség

– mondta Buda, hozzátéve, „ilyenkor majdhogynem Tenet-szintű számokat produkáltak a mozik.”

A Christopher Nolan rendezte Tenet volt a legfontosabb premier a járvány átmeneti enyhülésének időszakában. Eredetileg júliusban mutatták volna be a filmet, végül augusztus végére csúszott a premier, de ez is komoly kockázatnak számított, az amerikai piac kulcsfontosságú területein, New York és Kalifornia államokban ugyanis még nem nyithattak ki a mozik. A Tenet végül Európában a körülményekhez képest remek nézőszámokat hozott, a szerény amerikai eredmények miatt viszont a hollywoodi stúdiók láthatóan úgy döntöttek, a nagyobb filmjeiket inkább nem mutatják be ősszel.

„Amíg New Yorkban és Los Angelesben, ezen a két rendkívül fontos piacon nem lehetnek nyitva a mozik, igazán komoly stúdiófilmekre a világ más részein sem számíthatunk” – mondta Buda Andrea. Hogy erre meddig kell várni, sem a mozisok, sem a stúdiók képviselői nem tudják. A friss interjúban Mooky Greidinger arról beszélt, nem érti a New York-i kormányzó, Andrew Cuomo döntéseiben rejlő logikát, mert az állam éttermei, kaszinói és bowlingcsarnokai is nyitva lehetnek, csak a mozik nem.

Magyarországon viszont a nagy amerikai premierek nélkül is érdemes lehet nyitva tartani a mozikat. A nyári újranyitás óta mozikba került magyar filmek – a Pesti balhé, a Hab, legutóbb a Felkészülés meghatározatlan ideig tartó együttlétre – és a plázamozikban is időről időre műsorra kerülő francia vagy észak-európai filmek jól ki tudják egészíteni a kisebb vagy középkategóriás amerikai filmeket. Éppen ezért jegyezte meg Buda Andrea, hogy a Toxikoma elhalasztása „komoly érvágás volt”. Ugyanakkor kiemelte, máris tárgyalnak a forgalmazókkal arról, milyen magyar filmeket terveznek bemutatni még az idén, és ezek közül melyek lehetnek azok, amelyek a Cinema City hálózatába is bekerülnek.

Hétfőn elkezdtük az újratervezést

– mondta erről a marketingigazgató.

A Tenet a régi időket idézte

A magyar mozik tehát nyitva maradnak, a kapacitásban, a személyzeti állomány nagyságrendjében azonban van változás. A nyolc vidéki játszóhelyet működtető Kultik-hálózat hat mozijában hétfőtől heti háromnapos nyitvatartásra álltak át: csak péntektől vasárnapig vetítenek filmeket.

Buda Andrea azt mondja, a Cinema Citynél nem készülnek erre a lépésre. Nyáron ugyan ők is rövidebb nyitva tartással üzemeltek – a Budapesten délelőtt 10-es, vidéken déli nyitást egységesen délután 2 órára tolták –, a Tenet premierje előtt azonban visszaálltak a délelőtti nyitásra. Azt Buda is elképzelhetőnek tartja, hogy ősszel megint csak délutántól kezdve tartanak nyitva a mozik. Ugyanakkor éppen most nyitottak új mozit, a Mammut plázában található, eddig a Cinemapink által üzemeltetett játszóhely ugyanis át-, pontosabban visszakerült a Cinema City-hálózatba. Az új mozi október 1-jén nyitott, a nyitást és annak reklámkampányát sem ütemezték át későbbre.

kesnek2

Ezt a nyári újranyitás tapasztalataira is alapozhatták. „Hétről hétre növekvő tendenciát láttunk, a kiugrást pedig a Tenet jelentette. A Nolan-film nézőszámait csak a Miután összecsaptunk című tinifilm nézettsége tudta megközelíteni, de a két film vetítési heteiben átfedés is volt” – mondta Buda Andrea. Augusztus végén, szeptember elején tehát közel olyan eredményeket tudtak elérni, mint egy évvel ezelőtt ugyanebben az időszakban.

Azóta visszaesést tapasztaltak, különösen szeptember közepén, amikor kötelező lett a maszk viselése a mozikban is, és újra egyre aggasztóbb fertőzésszámokról lehetett hallani.

Buda szerint a vírushelyzetben nem érdemes összehasonlítani a mostani eredményeiket a 2019-es adatokkal, már csak azért sem, mert a mozikban bevezetett járványügyi intézkedések miatt a termeikben nem is lehet telt ház, a kötelezően üresen hagyott székek miatt azok legjobb esetben is 70–75 százalékos kihasználtsággal tudnak üzemelni. Ezt az arányt a Tenet vetítései esetében el is érték. Volt olyan nap, hogy a VIP-részlegen többen is voltak, mint 2019 azonos időszakában, ezekben a termekben ugyanis eleve nagyobb a távolság a székek között, nem kell további helyeket kihagyni.

Ugyanakkor továbbra is kisebb személyzettel működnek, mint a koronavírus-járvány tavaszi kitörése előtt. Egyben maradt ugyan a 100–150 fős állandó dolgozói kör – amelybe a mozivezetők és helyetteseik, illetve a központi iroda munkatársai tartoznak bele –, de a mozikban kevesebben dolgoznak. A járvány előtt összesen több ezer, szövetkezeteken keresztül alkalmazott diákmunkás dolgozott náluk. Őket küldték el a mozik bezárásával. A Tenet premierje környékén ugyan megint akkora személyzettel működtek, mint a járvány előtt, azóta viszont ismét kevesebb diákmunkásra tartanak igényt. Jelenleg a normális üzletmenetben alkalmazott személyzet nagyjából 50–60 százaléka dolgozik a Cinema City-mozikban.

Egyelőre úgy tűnik, decemberben bemutatják az októberről elhalasztott Wonder Womant és a Halál a Níluson című krimit is. Mi is úgy készülünk, hogy akkor üzemelünk majd megint teljes kapacitáson, régi létszámmal

– mondta Buda Andrea. Hozzátette, azt sem tartja kizártnak, hogy néhány nagyobb, már elcsúsztatott premiert mégis visszahelyeznek valamilyen őszi dátumra, ha időközben megnyílnak a New York-i és Los Angeles-i mozik.

(Forrás: 24.hu)

Eseményfigyelő

Szeretné, hogy az Önök híre, eseménye is megjelenjen az Esemény Menedzser portálon? Tartalomszolgáltatásra, online marketingre van szüksége? 

Ez az e-mail-cím a szpemrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát.

 


 

További hírek, tippek


 

 


 

TERMESZ Szerszámház

Április hónap MILWAUKEE gépe!

Hírlevél


   E-mail cím:*  
Név: *  

Időrendben

« Április 2024 »
H K Sze Cs P Szo V
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30          

Tartalom galéria

Szegeden rendezik a Hőlégballon Világbajnokságot

Szegeden rendezik a Hőlégballon Világbajnokságot

More details
Hétvégi programajánló

Hétvégi programajánló

More details
Hungária koncert - Most vagy soha, 2024. június 1.

Hungária koncert - Most vagy soha, 2024. június 1.

More details
Hokitavasz, 2024. május 7.

Hokitavasz, 2024. május 7.

More details
Lord of the Dance, 2024. május 24.

Lord of the Dance, 2024. május 24.

More details
Smart Sport Expo és Fitness Fesztivál, 2024. június 2.

Smart Sport Expo és Fitness Fesztivál, 2024. június 2.

More details
Szoboszlai Live - interaktív talkshow, 2024. május 30.

Szoboszlai Live - interaktív talkshow, 2024. május 30.

More details
40. Ritmikus Gimnasztika Európa-bajnokság, 2024. május 22-26.

40. Ritmikus Gimnasztika Európa-bajnokság, 2024. május 22-26.

More details
A 7 oktávos világsztár Magyarországon, 2024. május 4.

A 7 oktávos világsztár Magyarországon, 2024. május 4.

More details