2024. április 25., csütörtök - Márk

Hírek, elemzések

0%-os hitellel új építésű, zöld otthonok

379

A novekedes.hu-n Matolcsy György szeptember közepén megjelent írása megmozgathatja a lakáspiacot és a családosok fantáziáját is. Az „Új Otthon Program” néven beharangozott terv egyszerre támogatná a zöld otthonokat, adna újabb támogatást – akár a CSOK kombinálásával – az otthonteremtéshez, és új finanszírozási lehetőséget is teremtene a 0 százalékos jegybanki hitellel.

Nyerhetnénk évi 30-40 ezer új otthont, erős támogatást a demográfiai fordulathoz, évi 1 százalékos többlet GDP-növekedést, 40-50 ezer új teljes munkahelyet, jelentős többlet költségvetési bevételt, zöld és energiatakarékos új lakásállományt, új kertvárosokat, új tereket nagycsaládosoknak és családi együttéléseknek, új „otthonom a váram” védelmi vonalakat a járvány helyzetekre és még lehet sorolni a várható előnyöket. Matolcsy György szerint ehhez kínálati fordulatra van szükség, mert az erős kereslet nem találkozik hasonlóan erős kínálattal a lakáspiacon, sem a mennyiség, sem a térszerkezet tekintetében. A lakásáfa korábbi kedvezményes mértékének visszaemelése szerinte hibás lépés volt – tovább gyengíti a kínálati oldalt. Összességében a mai rendszerben a lakáspolitika inflációt termel és nem új otthont teremt.

Ennek fényében született az ötlet, hogy szükség volna egy olyan programra, amit a jegybankok indíthatnának el, miután kormánydöntés születik a lakáspolitikai fordulatról. A kormány támogatása nélkül azonban nem érdemes a jegybankoknak lépniük, mert a fordulathoz nem elegendő a forrás oldal megerősítése.

Az„Új Otthon Program” körvonalai, fő pillérei és céljai a következők lehetnek:

  • Támogatja új zöld otthonok építését, de csak ezeket, mert a hitel visszafizetéséhez fenntartható családi költségvetésre van szükség.
  • Olcsó, 0 százalékos hitelt kínál az új zöld otthont építőknek és vásárlóknak.
  • Tíz éves futamidőt kínál, ami már jó az otthonteremtőknek, de még nem terheli hosszútávon a jegybanki mérleget.
  • Felső határokkal jelentős összegű hitelforrást kínál a családoknak és az ingatlanfejlesztőknek egyaránt. A nagyobb mértékű hitelkeretek a mainál lényegesen nagyobb otthonok megépítését teszik lehetővé, mind vevői, mint fejlesztői oldalon.
  • „Fele-fele” alapon kínál forrást: a teljes forrásszükségletet meg lehetne osztani a jegybanki, illetve a saját, a családi, a baráti, egyéb banki források és a kormányzati támogatások között.
  • A jegybanki forrást biztosítási szerződéssel lehet elérni, tehát jelzálog helyett piaci biztosítással lehet a 10 éves hitelhez hozzájutni.
  • Az elbírálási folyamat során igénybe vehető a pénzügyi rendszer szereplőinek előminősítése, amiért a jegybank díjat fizethet a normatív feltételek alapján igénybe vett pénzügyi szolgáltatóknak, azok további költséget, kamatot nem számolhatnak fel.
  • A hitelbírálatnál az állami támogatások (Magyarországon ilyen a CSOK), a megtakarítások és az egyéb pénzügyi források beszámításra kerülnek.
  • A pénzügyi szolgáltatók előminősítése 5 napnál, a jegybank döntése 5 óránál a pénzutalás pedig 5 másodpercnél nem tarthat tovább.
  • A 21. század legfontosabb nyersanyaga az adat. Itt az idő ezt az értékes nyersanyagot a pénzügyek területén is előremutató módon használni. Ehhez átfogó, megbízható hitelinformációs rendszerek kellenek.

Magyarországnak is el kell indítania a kereslet és a kínálat egyensúlyára építő, a zöld és energiatakarékos megújulást támogató saját „Új Otthon Programját”. Ideje új stratégiával újjá szabni, hogy ebben milyen feladat hárul az államra, a családokra és a piaci szereplőkre.


Felújít?

A  korszerű nyílászáró jelentősen csökkenti a házak, lakások hőleadását. Ha szeretne sokat spórolni, gondolkodja meg az ablakcsere vagy ajtócsere lehetőségét. Elmondjuk, miért. Budapest ablakcsere  szezonja a végéhez közeledik. Ár-érték arányban a műanyag nyílászárók a fa és az alumínium nyílászárókkal szemben jelentősen kedvezőbbek, a legkedveltebbek ajtó- és ablakcseréknél. A kiváló hőszigetelő képességet az ablak és ajtó a légzárással tökéletesíti. A hatékony hangszigetelés is fontos szempont az energiamegtakarítás mellett. Akár 44 decibel zajszűrést is el tud érni, ami egy forgalmas út melletti városi zajnak megközelítőleg a fele. Ha ablakcsere előtt áll Budapesten, vegye figyelembe az erős városi forgalom és utca zaj végett a hangszigetelő képességet is. A műanyag ablak egy belvárosi ablakcserénél a legideálisabb választást jelentik.


A közzétett terv első pontja, a zöld otthonok építése egy régóta várt segítséget jelenthet az építőiparban az energiahatékonyság növelését segítő technikai, technológiai újítások, például a megújuló energia használatának terjedésében. A legnépszerűbb eszköz, a napelem-rendszer beépítésével évtizedekre kiváltható egy családi ház teljes áramfogyasztása, aminek a költsége azonban az állami támogatások nélkül nem tudott eddig az igényeknek és az uniós javaslatoknak megfelelően elterjedni.

A tervezett nagyobb életterek építése nemcsak élhetőbb otthont, hanem a járvány okozta speciális igények (home office) kiszolgálását is támogathatja. A már bevezetett támogatások (pl. CSOK, babaváró hitel) az Új Otthon Programmal kombinálva elérhetőbbé tehetik az új, energiahatékony otthonokat, ugyanakkor az építőiparban is újabb katalizátort jelentene a program. Az új építésű, zöld otthonok ugyanis magukba foglalják a modern, energiahatékony technológiák alkalmazását a falazat, a szigetelés, az ablakok, ajtók terén is, tehát az építőiparban a kedvezményes lakásáfához hasonló felpezsdülés várható.

Hogy mi várható az ingatlanpiacon? A portfolio.hu elemzése szerint a javaslat kettéválasztaná az új és a használt lakások finanszírozási piacát, miközben az új lakások vásárlása adja a lakáshitelek közel egyötödét. A portfolio ennek kapcsán megkérdezett több banki szereplőt, akik egyenlőre nemtetszésüket fejezték ki a programról. A legfőbb kritika, hogy a 0 százalékos jegybanki hitel a bankok szerepét mellőzve, legfeljebb előbírálati szerepet biztosítana nekik. (Az egylépcsős banki rendszer beiktatása sok szakmai kritikát váltott ki, melyrőlrészletesen itt olvashat!)

Eseményfigyelő

Szeretné, hogy az Önök híre, eseménye is megjelenjen az Esemény Menedzser portálon? Tartalomszolgáltatásra, online marketingre van szüksége? 

Ez az e-mail-cím a szpemrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát.

 


 

További hírek, tippek


 

 


 

TERMESZ Szerszámház

Április hónap MILWAUKEE gépe!

Hírlevél


   E-mail cím:*  
Név: *  

Időrendben

« Április 2024 »
H K Sze Cs P Szo V
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30          

Tartalom galéria

Kiderült, hogy állnak a magyarok a robotokhoz

Kiderült, hogy állnak a magyarok a robotokhoz

More details
Hétvégi programajánló

Hétvégi programajánló

More details
Tájházak és Szabadtéri Múzeumok Napja, 2024. április 26-28.

Tájházak és Szabadtéri Múzeumok Napja, 2024. április 26-28.

More details
Totalcar Parkoló Parádé, 2024. április 28.

Totalcar Parkoló Parádé, 2024. április 28.

More details
Komáromi Napok, 2024. április 26. - május 1.

Komáromi Napok, 2024. április 26. - május 1.

More details
Agility nap a Ligetben, 2024. április 28.

Agility nap a Ligetben, 2024. április 28.

More details
Komáromi erődfeszt, 2024. május 3-5.

Komáromi erődfeszt, 2024. május 3-5.

More details
Országos Diesel Találkozó, 2024. április 30. - május 1.

Országos Diesel Találkozó, 2024. április 30. - május 1.

More details
Városligeti Majális, 2024. május 1.

Városligeti Majális, 2024. május 1.

More details