2020. szeptember 21., hétfő - Máté

Hírek, elemzések

Így osztja szét a kormány a koncerttámogatási pénzt - részletek

199

Szentkirályi Alexandra kormányszóvivő a Kormányinfón a raktárkoncertekről is fontos kérdéseket tisztázott, akár két héten belül is megkezdődhetnek a felvételek, de rajongóknak tilos a bemenet. "Profi gázsit" ígér a kormány a 150 koncert szereplőinek.

A koronavírus-válságban a zenészek számára a legutóbbi Kormányinfón bejelentett "garázskoncert-sorozat" után a most csütörtöki tájékoztatón újabb támogatási csomaggal jelentkezett a kormány, ez a klubokat és más játszóhelyeket érinti - határon innen és túl.

"A fesztiválszervezők és könnyűzenét kínáló klubok helyzetét vettük napirendre. A korábban bejelentett 5,3 milliárd forinton kívül, amelyből raktárkoncertek valósulnak meg és ezen belül jut 800 millió forint a cigány zenészek támogatására, most egy 2,12 milliárd forintos keret nyílik" - jelentette be Szentkirályi Alexandra kormányszóvivő.

A csomagintézkedései három pilléren nyugodnak:

  • kisebb vidéki klubok és koncerthelyszínek: vidéken összesen 80 helyszín kaphat egyenként maximum 9 millió forintos támogatást, egyenként 10-10 könnyűzenei eseményre - 720 millió forint
  • nagyobb klubok és helyszínek: 20 klub kap egyenként 30-30 millió forintot, 10-10 könnyűzenei esemény megvalósítására - 600 millió forint
  • határon túliak: 11 klub, legfeljebb 9-9 millió forintot kaphatnak, 11-11 esemény megvalósítását kell vállalni - 100 millió forint.

A klubok, koncerthelyszínek támogatását illetően a Petőfi Irodalmi Múzeum hirdeti meg a pályázatot.

A fesztiválszervező cégeknek 700 millió forintos támogatási kalapba nyúl a kormány, számukra a Magyar Turisztikai Ügynökség pályázata jelenti majd a segítséget, így a kormány elképzelései szerint a szektorban dolgozók nem maradnak majd munka nélkül.

Kérdésre válaszolva Szentkirályi Alexandra egyértelműsítette,

az újabb támogatási csomag nem a raktárkoncerteket célozza.

"Itt koncertszervezés az, amire pályázni lehet majd, nyilván az aktuális járványügyi szabályok betartásával. De lehet későbbi kitűzésű produkcióra is leszerződni, olyan időtávra, ahol már remélhető, hogy nagyobb létszám előtt is előadható az adott produkció" - ecsetelte.

A most raktárkoncert néven futó, korábban garázskoncert néven bejelentett eseményeket - legalább 150 koncert - egyébként csak nézők mellőzésével lehet majd megtartani, azon a technikai személyzeten és az előadókon kívül más nem tartózkodhat, helyszíneit az Antenna Hungária jelöli ki, költségei pedig mind benne vannak az 5,3 milliárd forintos támogatási keretösszegben. A technikai személyzetet biztosíthatja a zenekar is, az eszközöket az AH adja. A pénzek produkción belüli elosztása miatt a produkciók mind egyedileg tárgyalnak majd a pályázat gazdájával, a Magyar Turisztikai Ügynökséggel, de Szentkirályi Alexandra azt ígérte, "professzionális gázsik" lesznek. A koncertek nem élőben mennek majd az interneten, hanem felveszik őket, és bizonyos utómunkák után nyilvánossá teszik, várhatóan szeptembertől - egy ideig biztosan ingyenesen lesznek hozzáférhetők.

A felvételeket augusztus utolsó két hetében már részben el is fogják tudni készíteni - adott hangot reménykedésének.

Szerdai videóüzenetében a kormányszóvivő előadókat is említett - Tóth Gabi, Tóth Vera, Demjén Rózsi, Tankcsapda, Balázs Fecó -, az erre irányuló kérdésre viszont kijelentette, őket példaként hozta, "ízelítő volt", a további előadókat fesztiválszervezők segítségével jelölik ki.

(Forrás: infostart.hu)

Eseményfigyelő

Szeretné, hogy az Önök híre, eseménye is megjelenjen az Esemény Menedzser portálon? Tartalomszolgáltatásra, online marketingre van szüksége? 

Ez az e-mail-cím a szpemrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát.

 


 

További hírek, tippek


 

 


 

Indítsuk újra BETA szerszámokkal!

Hírlevél


   E-mail cím:*  
Név: *  

Időrendben

« Szeptember 2020 »
H K Sze Cs P Szo V
  1 2 3 4 5 6
7 8 9 10 11 12 13
14 15 16 17 18 19 20
21 22 23 24 25 26 27
28 29 30        

Tartalom galéria

Hétvégi programajánló

Hétvégi programajánló

More details
Csokoládé - és Édességünnep a Bazilika előtt, 2020. szeptember 18-20.

Csokoládé - és Édességünnep a Bazilika előtt, 2020. szeptember 18-20.

More details
Mindenki másképp csinálja!

Mindenki másképp csinálja!

More details
Gurulni következmények nélkül!

Gurulni következmények nélkül!

More details
Átadták az idei Business Excellence-díjakat

Átadták az idei Business Excellence-díjakat

More details
Budapesti képregényfesztivál, 2020. szeptember 25-27.

Budapesti képregényfesztivál, 2020. szeptember 25-27.

More details
Elmaradó és kitartó őszi vásárok

Elmaradó és kitartó őszi vásárok

More details
Ma premierrel nyit újra a Pesti Magyar Színház

Ma premierrel nyit újra a Pesti Magyar Színház

More details
Nemzetközivé bővül a Virtuózok klasszikus zenei tehetségkutató

Nemzetközivé bővül a Virtuózok klasszikus zenei tehetségkutató

More details