2020. július 13., hétfő - Jenő

Hírek, elemzések

A Colliers publikálta legújabb "COVID-19 & Industrial Production" című piaci jelentését

213

Az idén az autóiparban tapasztalt, március és május közötti csökkentett termelés megváltoztathatja a szokványos görbe alakulását 2020-ban, a lemaradást behozandó, aktívabb nyári hónapokat eredményezve.

A Colliers International nemrég publikálta legújabb, “COVID-19 & Industrial Production - The Spring Relevance”című piaci jelentését, ahol a gyártási szektorban az adott hónapok fontossága kerül kielemzésre az EMEA régió országaira vonatkozóan, valamint tartalmaz a következő hónapokra érvényes kitekintést.

A COVID-19 megjelenését követően nemsokkal a gyártóüzemek Európa szerte felfüggesztették működésüket munkatársaik vírustól történő megvédése érdekében, egyben számolva a kereslet várható csökkenésével. Legtöbb üzem azóta újraindította gyártási folyamatait, de néhányan visszafogott kapacitással működnek egyrészről a dolgozók egészségének megóvása és a biztonsági előírások betartása érdekében, másrészről pedig bizonyos termékek iránti kereslet visszaesés, vagy a raktárkészlet feltöltöttsége, esetleg az alapanyagokra és kiegészítők beszállításának megnövekedett időigénye miatt.

Kevin Turpin, a Colliers International CEE régiós piackutatási igazgatója szerint:

“A tavaszi hónapokra vonatkozó gyártási aktivitás tekintetében megvizsgáltuk, hogy mennyire fontos az érintett márciustól májusig terjedő időszak az EMEA régió ipari ingatlanpiaca számára. Mivel a legtöbb országban villanykapcsoló-szerűen álltak meg a gazdaságok, az egyértelműen látszik, hogy az elvesztett időszak utáni talpra állas és a kiesések pótlása hosszú időt igényel majd (legalább egy évet jósol az IMF gazdasági növekedéssel foglalkozó elemzése)”.

Az európai gyártási ciklusok nagyon összhangban működnek, és hatással vannak egymásra. Néhány kivételtől eltekintve az októberi és novemberi hónapok számítanak kiemelkedően fontosnak a legtöbb ország számára. Ezen időszakot követi a márciusi, valamint a májustól júliusig terjedő időszak.

Március és Május fontossága Németország, az Egyesült Királyság, Olaszország, Spanyolország, Csehország, Belgium és Ausztria számára

A kockázatok elemzése és az új realitások felmérését követően (figyelembe véve az egészségre és biztonságra vonatkozó előírásokat) sokan újraindították termelésület 2020 májusában, bár legtöbben nem teljes kapacitással. Ez a helyzet az ingatlanpiacot is érinti, de jelenleg túl korai megmondani ennek pontos hatását. Néhány cég számára kiesett az év leginkább jövedelmező időszaka.

Március és május az év két leginkább produktívabb hónapja – március a második legtermelékenyebb hónap Olaszországban, Spanyolországban és Csehországban, és az első Németországban, az Egyesült Királyságban, Belgiumban és Ausztriában. Szerencsére a húsvéti ünnepek miatt az áprilisi hónap kevésbé számít hatékonynak termelési szempontból.

Március és május – az autóipar számára a leginkább aktív hónapok

Az autóipari szektornak – mely az európai ipar egyik legfontosabb szereplője, minden 10. munkavállaló ebben a szektorban dolgozik – a márciusi hónap a legfontosabb a kontinens legnagyobb szereplői – köztük Németország, Franciaország, az Egyesült Királyság, Lengyelország és Románia számára. Spanyolország és Olaszország számára május számít a leghatékonyabb hónapnak. Ennek köszönhetően a vírus által leginkább érintett hónapok kiesése átírhatja a tipikus aktivitási görbét 2020-ban, megnövelve ezzel a nyári hónapok fontosságát a kiesett idő pótlására. A COVID-19 második hullámának veszélye valós, így a gyártóknak számolniuk kell azzal, hogy az októberi-novemberi időszakban is csökkenni fog a termelés.

Kilátások

Általánosságban elmondható, hogy míg a tavaszi szezon igen fontos (húsvét miatt áprilist kivéve), az októberi-november időszak a legaktívabb. Ez azt jelenti, hogy bármilyen második COVID-19 hullám megjelenése a késő őszi – kora téli időszakban kiemelten jelentős lehet. Bár megjósolni ezt senki sem tudja, fontos számolni ennek kockázatával, főleg a potenciálisan érintett hónapok fontossága miatt. Emiatt a nyári hónapokban megnövekedett termelési intenzitásra számítunk, emellett a cégek a szokásosnál nagyobb készletet halmozhatnak fel, valamint rugalmasabb bérleti konstrukciókra tarthatnak igényt ezekben a kiszámíthatatlan időben és a jövőben.

Silviu Pop, Romána piackutatási igazgatója ezzel nem teljesen ért egyet:

“A megnövekedett raktárkészlet nagyobb, rövidtávú raktározási hely igényét hozza magával, bár a hosszútávú kép kevésbé látható előre tisztán a változó piaci trendek közepette. Potenciálisan a csökkenő kereslet (mivel a vásárlók is tudatosabb fogyasztóvá válnak) szembeállítja a készletek felhalmozását és nagyobb raktárra való igényt, megnövelve a logisztikai szolgáltatások fontosságát. Jelenleg nehéz megmondani, hogy a mérleg merre billen majd, bár néhány piacon az elmúlt évtizedekben tapasztalt növekedés optimizmusra adhat okot.”

(Forrás: Colliers International)

Eseményfigyelő

Szeretné, hogy az Önök híre, eseménye is megjelenjen az Esemény Menedzser portálon? Tartalomszolgáltatásra, online marketingre van szüksége? 

Ez az e-mail-cím a szpemrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát.

 


 

További hírek, tippek


 

 


 

KS Tools, a lemásolhatatlan!

Hírlevél


   E-mail cím:*  
Név: *  

Időrendben

« Július 2020 »
H K Sze Cs P Szo V
    1 2 3 4 5
6 7 8 9 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 29 30 31    

Tartalom galéria

Hétvégi programajánló

Hétvégi programajánló

More details
Még idén elkészülhet Miskolctapolca futurisztikus fürdőkomplexuma

Még idén elkészülhet Miskolctapolca futurisztikus fürdőkomplexuma

More details
Rövidesen indul az 5. Fesztivál Akadémia Budapest

Rövidesen indul az 5. Fesztivál Akadémia Budapest

More details
Elindult az MSZÉSZ

Elindult az MSZÉSZ "Zöld Szálloda 2021–22" pályázata

More details
#nemaradjotthon – Vár a Széchenyi fürdő

#nemaradjotthon – Vár a Széchenyi fürdő

More details
Augusztus végén jön a Libegők Éjszakája

Augusztus végén jön a Libegők Éjszakája

More details
Péntektől nincs karantén az Angliába és Skóciába utazó magyaroknak

Péntektől nincs karantén az Angliába és Skóciába utazó magyaroknak

More details
Acélszobrokból nyílik kiállítás a szegedi Reök-palotában

Acélszobrokból nyílik kiállítás a szegedi Reök-palotában

More details
Bodrogkeresztúr lett a gólyák fővárosa Borsodban

Bodrogkeresztúr lett a gólyák fővárosa Borsodban

More details