2024. április 27., szombat - Zita

Hírek, elemzések

Hoz-e a koronavírus gazdasági válságot?

2020-03-02 532

A koronavírusnak nagyon különleges, ritkán megfigyelhető hatása van a gazdaságra. Egyszerre hat a keresletre és a kínálatra, és a mai tudásunk alapján éppúgy okozhat egy gyors lefolyású, enyhe gazdasági visszaesést, mint egy makacsabb recessziót.

Ráadásul attól függően, hogy milyen hatások erősebbek, teljesen eltérő gazdaságpolitikai lépéseket tesz szükségessé. Ezt a problémát tekintjük át röviden.

A kínálati sokk

A koronavírus gazdasági hatásai elsősorban nem a betegség közvetlen egészségügyi következményeiből, hanem a vírus terjedésének megakadályozására tett lépésekből fakadnak. A széles körű járvány elkerülése érdekében személyek mozgását és találkozását korlátozó előírások születtek. Az utazási tilalmak, karanténok gyárbezárásokhoz, szolgáltatások leállásához, ellátási nehézségekhez, a globális értékláncok szakadozásához vezetett. Ezt kínálati sokknak hívjuk. A gazdaság teljesítménye (Y) azért esik vissza, mert a termelési folyamat akadályokba ütközik. Az ilyen típusú sokkhatások önmagukban az árak (P) emelkedésével járhatnak, hiszen a változatlan kereslet kevesebb és/vagy magasabb költségszintű kínálattal találkozik.

Kínálati sokk esetén a gazdaságpolitikának nincsenek egyszerű eszközei. Visszavonhatja a termelést korlátozó intézkedéseket, ám ennek az ára a jóval több beteg és halálos áldozat lenne. Növelheti az erőfeszítést a betegség kezelésére, a gyógymód mielőbbi megtalálására, esetleg kereshet hatékonyabb, a termelést kevésbé korlátozó védekezési módszereket.

Az elsődleges kínálati sokk kapcsán azonban van egy fontos jó hír: a járvány lecsengése után a hatás gyorsan eltűnik, a termelés helyreáll. Sőt, ha a kereslet mindeközben nem sérül, a kiesett termelés egy része pótlódik. Különösen az ipari ágazatokban lehet jellemző ez a kínálati korrekció.

korv

A keresleti sokk

A koronavírus-járvány nem csak a termelési viszonyokat zilálja szét, hanem a keresletet is csökkenti. A turizmus, a vendéglátás, a rendezvényszervezés vagy a közlekedési szolgáltatások iránti érdeklődés az emberek óvatossága miatt megcsappan. Ennek következménye a gazdasági aktivitás (Y) visszaesése, az árak (P) csökkenése.

Némiképp közvetettebb hatás, de az egyszerűség kedvéért még az elsődleges keresleti sokkokhoz soroljuk a kieső termelés hatására csökkenő keresletet a nyersanyag-piacokon, illetve a szállítási szektorban. Ennek leglátványosabb jele az olajárak gyors csökkenése. (Zárójelben megjegyezzük, hogy a napokban láthatunk egy pozitív keresleti hatást, a tartós élelmiszerek körüli felvásárlási lázat. Ez azonban várakozásaink szerint nem lesz hosszú életű, ezért

Ebben az esetben a gazdaságpolitika kevésbé eszköztelen: megpróbálhatja a kieső keresletet a fiskális és a monetáris politika eszközeivel pótolni. A költségvetés többletkiadásokkal és adócsökkentéssel reagálhat, a monetáris politika pedig a kamatok mérséklésével. A jegybankoknak keresleti sokkhatás esetén kevésbé kell tartaniuk attól, hogy a laza politikájuk inflációt eredményez. Ez fontos különbség a kínálati sokkhoz képest, ami az árak emelkedésével jár.

A koronavírus-járvány egyszerre okoz kínálati és keresleti sokkot a gazdaságban. Ráadásul egy-egy jelenségről még azt sem lehet biztosan tudni, hogy melyik váltotta ki. Például egy milánói repülőgépjárat azért lehetetlenül el, mert nincs rá elég kereslet, vagy lenne rá, de a járvány elleni védekezés miatt törlik azt?

A kérdés a magyar monetáris politika szempontjából is izgalmas. Az inflációs kép alapján kijelenthetjük, hogy az MNB a közelmúltban már indokolatlanul laza monetáris politikát folytatott. Azonban amennyiben a koronavírus-járvány keresleti sokkja erős, akkor jegybank gondolhatja úgy, hogy a monetáris politika nem szorul korrekcióra, hiszen újabb hűtő hatás éri az árakat. Ha viszont rosszul méri fel a keresleti és kínálati sokkok jelentőségét, akkor könnyen elmérheti az optimális monetáris politikát.

Másodkörös hatások

Ideális esetben a világgazdaság a kínálati és keresleti sokkok enyhe első körös hatásával túllendül a járványon. Amennyiben azonban a járvány elhúzódik, további kedvezőtlen folyamatok indulhatnak el. Az elhúzódó bizonytalanság, az üzleti bizalom romlása a fogyasztási és a beruházási keresletet csökkentheti, ami a gazdasági teljesítmény további , szélesebb körű visszaesését hozhatja magával. A termelési zavarok, a gyenge konjunktúra kikezdik a vállalati gazdálkodás stabilitását, a termelékenység növekedése elakad, a kieső bevételek az eladósodott cégeket a fizetésképtelenségig sodorhatják.

Természetesen a másodkörös hatásokat a gazdaságpolitika hasonló eszközökkel próbálhatja kezelni, mint a korábbiakat: a kínálati korlátokat szakpolitikai intézkedésekkel, a keresleti sokkokat a makrogazdaságpolitikai eszköztárával.

A sokkok természetét és méretét a koronavírus-járvány alakulása fogja meghatározni. Egyelőre a legenyhébb kimenetre, a gyors, rövid lefutású sokkra is van esély.

(Forrás: portfolio.hu)

Eseményfigyelő

Szeretné, hogy az Önök híre, eseménye is megjelenjen az Esemény Menedzser portálon? Tartalomszolgáltatásra, online marketingre van szüksége? 

Ez az e-mail-cím a szpemrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát.

 


 

További hírek, tippek


 

 


 

TERMESZ Szerszámház

Április hónap MILWAUKEE gépe!

Hírlevél


   E-mail cím:*  
Név: *  

Időrendben

« Április 2024 »
H K Sze Cs P Szo V
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30          

Tartalom galéria

Szegeden rendezik a Hőlégballon Világbajnokságot

Szegeden rendezik a Hőlégballon Világbajnokságot

More details
Hétvégi programajánló

Hétvégi programajánló

More details
Hungária koncert - Most vagy soha, 2024. június 1.

Hungária koncert - Most vagy soha, 2024. június 1.

More details
Hokitavasz, 2024. május 7.

Hokitavasz, 2024. május 7.

More details
Lord of the Dance, 2024. május 24.

Lord of the Dance, 2024. május 24.

More details
Smart Sport Expo és Fitness Fesztivál, 2024. június 2.

Smart Sport Expo és Fitness Fesztivál, 2024. június 2.

More details
Szoboszlai Live - interaktív talkshow, 2024. május 30.

Szoboszlai Live - interaktív talkshow, 2024. május 30.

More details
40. Ritmikus Gimnasztika Európa-bajnokság, 2024. május 22-26.

40. Ritmikus Gimnasztika Európa-bajnokság, 2024. május 22-26.

More details
A 7 oktávos világsztár Magyarországon, 2024. május 4.

A 7 oktávos világsztár Magyarországon, 2024. május 4.

More details