2024. március 28., csütörtök - Gedeon

Hírek, elemzések

Sokkolták az árak az újépítésű ingatlanok piacán a vevőket

2020-02-11 1057

Nehezen barátkoznak az újépítésű ingatlanok magasra kúszó áraival a vevők a budapesti, az agglomerációs és a balatoni ingatlanpiacon. Az elmúlt évet a folyamatos áremelések jellemezték, melyek miatt megtorpant a vételi kedv.

A leggyakrabban a magas árakat említik az újépítésű ingatlanok kapcsán az ingatlanközvetítők. Krausz Gábor, a Balla Ingatlan siófoki irodájának szakmai vezetője úgy fogalmazott, hogy a Balatonnál az újépítésű ingatlanok árai tavaly elértek egy lélektani határt, ez pedig megtorpanáshoz vezetett.

Az okokra kitérve elmondta, hogy a kivitelezési költségek folyamatos emelkedése miatt tavasszal ismét árat emeltek a beruházók, hiszen hozzá kellett igazítani az értékesítési árakat a növekvő kiadásaikhoz, miközben természetesen némi profitra is szerettek volna szert tenni. Nem is csekély mértékű volt ez az emelkedés: az azt megelőző év nyarának árszintjeihez képest akár a 20-30 százalékot is elérte. Az így kialakult árak viszont már sokkolóan hatottak a vevőkre. Ez pedig tagadhatatlanul visszafogta az érdeklődést.

Egy másik oka is van azonban a lassulásnak, mégpedig az, hogy elkezdtek kifogyni a készletek, vagyis a beruházásoknál már csak a maradékból válogathattak az érdeklődők, olyan lakásokból, melyek nem a legideálisabb adottságokkal rendelkeztek. Ráadásul ezek a “kompromisszumos” lakások kerültek jóval többe.

Az újépítésű, Balatonra néző apartmanok esetében az átlagos négyzetméterár például 800 ezer, 1 millió forint volt, de egy közvetlen vízparti, felsőkategóriás, panorámás penthouse esetén meg kellett barátkozniuk a vevőknek az 1,1-1,2 millió forintos árral is. Sőt akadnak ennél is drágább ajánlatok: olykor 1,5 millió forintos négyzetméterárig is felmennek a beruházók. Persze ilyen esetben nem igazán lehet azt állítani, hogy kapkodnak értük a vevők - jegyezte meg az ingatlanközvetítő.

Hasonló a helyzet Budapest felé közelítve, a Velencei-tónál is. Dr. Kovács Csaba, a Balla Ingatlan Fejér megyei irodája vezetője arra hívta fel a figyelmet, hogy sok újépítésű ingatlannal bővült az elmúlt években a piac, de tavaly már a telítődés jelei voltak érzékelhetők. Elsősorban társasházi építések jellemezték korábban a Velencei-tó környékét, ezeknél a négyzetméterárak 500-600 ezer forint környékén alakultak, és ezek az ingatlanok jelentik jelenleg a kínálat tetejét, ugyanakkor a legnagyobb kereslet az ennél olcsóbban: 15-20 millió forintos áron kínált használt nyaralókra mutatkozik.

Az előbb elmondottakat erősítette meg Marosvölgyi Gabi, a Balla Ingatlan Csepeli és Szigetszentmiklósi irodáinak szakmai vezetője is, aki úgy látja, hogy kevesen érdeklődnek már az újépítésű ingatlanok iránt is. Azok, akik mégis körülnéznek az újépítésű ikerházak piacán, 20-25 millió forintért akarnak vásárolni, miközben a kínálati árak 40-45 millió forintnál járnak. A szakértő szerint emiatt az újépítésűek árain változtatniuk kellene a vállalkozóknak, mert a jelenlegi kínálati árakon nem lesz rájuk vevő. Mint mondta, jellemző volt az elmúlt egy-két évben, hogy az építkezések során folyamatosan emelték az árakat a beruházók, mostanra azonban ezek olyan szintre kerültek, melyeken nincs rájuk kereslet.

Nincs ez másként a Duna másik oldalán sem: a Balla Ingatlan dél-budai irodáinak régiós szakmai vezetője, Nagy Csaba elmondta, hogy az újépítésű lakások piacán nagyjából ugyanaz a helyzet tapasztalható, mint a használt lakásoknál, azaz a 60 millió forintnál olcsóbb újépítésű lakások könnyen elkelnek, viszont az ennél drágábbak többnyire piacon maradnak, vagy csak hosszabb kifutási idővel értékesíthetők.

Észak-Pesten 700-750 ezer forintos négyzetméterárakkal találkozhatnak a vevők - jelezte a Balla Ingatlan IV. és XV. kerületi irodájának szakmai vezetője. Akadnak közöttük kisebb és nagyobb projektek, de a 6-12 lakásos beruházások esetében ugyanolyan árakkal lehet találkozni, mint a nagyoknál - tette hozzá, azt is megjegyezve, hogy itt ugyanúgy érzékelhető a megtorpanás, mint a használt ingatlanoknál.

Ha feljebb, az agglomerációban nézünk körül, akkor azt látjuk, hogy leginkább ikerházak és családi házak épülnek például Dunakeszin, míg társasházból csak néhányat találunk elszórtan, többek között a Városközpontban és a Malomárok lakóparkban. Ezek átlagos négyzetméterára 550-650 ezer forint között alakul, az ikerházakat 300-400 négyzetméteres telekrésszel 60-75 millió forintért lehet megvásárolni, a családi házakat pedig 500-700 négyzetméteres telekkel 80-90 millióért - tette hozzá Balla Frigyes.

A budapesti belváros felé közeledve ugyanakkor egy kicsit más kép rajzolódik ki: ott összeérnek a használt és az újépítésű lakások árai, de persze mindkettőé magasan jár. Tóth Viktória, a Balla Ingatlan XIII. kerületi irodájának szakmai vezetője elmondta, hogy a kerületben óriási a kínálat újépítésű lakásokból, miközben a használt lakások és az újépítésűek ára között nincs lényeges különbség.

Az újépítésű lakások ára 750 ezer forintnál kezdődik, igaz, 4,2 millió forintos négyzetméterárakkal is találkozhattunk. Lehet válogatni már elkészült projektek lakásaiból is, viszont ezeknél elsősorban a legkisebb, egyszobás, illetve a nagyobb ingatlanok maradtak egyelőre eladatlanul, tehát 70-80 négyzetméter felettiek, penthouse-ok, duplexek, melyeket jellemzően 100 millió forint feletti árakon kínálnak.

Annak, hogy piacon maradtak elkészült új építésű ingatlanok, oka lehet, hogy mára a befektetők teljesen eltűntek - tette hozzá Tóth Viktória, aki azt is megjegyezte, hogy az újépítésűeknél nem igazán tudják kihasználni a vevők a CSOK-nyújtotta lehetőségeket, mert az elérhető összeg messze elmarad attól, amennyibe a XIII. kerületben egy megfelelő paraméterekkel rendelkező lakás kerül.

Ami pedig a jövőt illeti, Krausz Gábor szerint a mostani projektekből az utolsó lakások várhatóan 2021-re átadásra kerülnek, de az már nem látszik, hogy újabb, nagyobb beruházásokba is belevágnának a fejlesztők. Nem lehet ugyanis tudni, hogy a megnövekedett ÁFA, a dráguló kivitelezési költségek és a magas telekárak mellett mennyire lesznek piacképesek az újépítésű lakások.

(Esemémy Menedzser)

Eseményfigyelő

Szeretné, hogy az Önök híre, eseménye is megjelenjen az Esemény Menedzser portálon? Tartalomszolgáltatásra, online marketingre van szüksége? 

Ez az e-mail-cím a szpemrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát.

 


 

További hírek, tippek


 

 


 

TERMESZ Szerszámház

BETA 2024. évi új AKCIÓS szerszámkatalógusa!

Hírlevél


   E-mail cím:*  
Név: *  

Időrendben

« Március 2024 »
H K Sze Cs P Szo V
        1 2 3
4 5 6 7 8 9 10
11 12 13 14 15 16 17
18 19 20 21 22 23 24
25 26 27 28 29 30 31

Tartalom galéria

Térítésmentesen tanulhatnak nyelvet a tanárok

Térítésmentesen tanulhatnak nyelvet a tanárok

More details
Hétvégi programajánló

Hétvégi programajánló

More details
Több mint 30 húsvéti program a Balatonnál 2024-ben

Több mint 30 húsvéti program a Balatonnál 2024-ben

More details
100 húsvéti és családi program, 2024. március 22. – április 1.

100 húsvéti és családi program, 2024. március 22. – április 1.

More details
Matyó Húsvét, 2024.március 31 - április 1.

Matyó Húsvét, 2024.március 31 - április 1.

More details
Húsvét az Állatkertben, 2024. március 29. - április 1.

Húsvét az Állatkertben, 2024. március 29. - április 1.

More details
Nemzetközi kézműves húsipari szakkiállítás Stuttgartban, 2024. szeptember 28-30.

Nemzetközi kézműves húsipari szakkiállítás Stuttgartban, 2024. szeptember 28-30.

More details
Így lehet könnyen pénzt keresni a használt eszközökből

Így lehet könnyen pénzt keresni a használt eszközökből

More details
Fényfestéssel, nyomozással és tobozkörúttal vár a Folly Arborétum húsvétkor

Fényfestéssel, nyomozással és tobozkörúttal vár a Folly Arborétum húsvétkor

More details