2019. december 12., csütörtök - Gabriella

Hírek, elemzések

Lázáréknál a tél sem akadály, lovas program nem marad el

241

Szemerkélt az eső, hideg szél fújt, no meg sötét is volt már Domonyvölgyben, amikor a meghívott utazási irodai szakemberek helyet foglaltak, hogy megnézzék a Lázár Lovaspark lovas bemutatóját. Tehették, mert a 2017-ben átadott "fedelesben", azaz a fedett lovardában tartották a programot.

A fedett lovardát tehát használják már egy ideje, azonban ez az alkalom volt az első bemutatója a turisztikai szakmának. A vendégeket Lázár Vilmos, a lovas komplexum egyik tulajdonosa, sokszoros fogathajtó világbajnok köszöntötte.

A komplett fény- és hangtechnikával felszerelt fedeles tribünjén közel 300 néző élvezheti a hatalmas, 1800 négyzetméteres homokos küzdőtéren zajló lovas programot, időjárástól függetlenül. Még a téli zimankó sem lehet akadálya a bemutató megtartásának, a fűtött lelátónak köszönhetően.

lazar2Akár 300 néző is elfér a fedett lovarda fűtött lelátóján

A hagyományőrző programban a szakmai közönség ízelítőt kapott a nomád lovasíjászatból, a négyesfogat-hajtás magasiskolájából, Erzsébet királyné megidézésével a dámalovaglásból, mókás szamáridomításból, valamint a pusztai csikósok bravúrjaiból. Csattogtak a karikás ostorok, volt lóültetés, lófektetés és nem hiányozhatott a vágtázó pusztaötös sem. Ugyanezt a programot nézhetik meg a turistacsoportok is, amikor a zenei aláfestés mellett igény szerint magyar, angol és német nyelven konferálják számukra a látottakat.

lazar3Bőven van helye kis- és nagy fogatnak, puszta ötösnek, csikósoknak és "Sisinek"

De nem csak turistaprogramokra és fogathajtó-edzésekre használják a fedett arénát, a homokos talaj lefedésével rendezvényhelyszínné alakítható a küzdőtér. Tartottak már itt 1000 fős ültetett fogadást, sőt, létszámban akár 1600 főig el tudnak menni – tájékoztatott Darázs György, a Lázár Lovaspark igazgatója.


Lazareum: bajnokok kiállítása

A meghívás másik aktualitása a Lazareum néven idén nyáron megnyitott állandó kiállítóhely volt. A látogató először egy „moziterembe” érkezik, ahol látványos kisfilm ismerteti meg a kerék és a kocsi történetével, valamint az összesen 21-szeres fogathajtó-világbajnok Lázár testvérek pályafutásával.

A külföldi turistacsoportok igényeit szem előtt tartva a film kilenc nyelven nézhető meg, köztük mandarinul és oroszul is. Már készül az arab nyelvi mutáció, az angol változatot pedig feliratozzák majd, hogy a siketek és hallássérültek számára is elérhetővé tegyék az információkat.

lovas3Kilenc nyelven vetítik a kocsi és a fogathajtás történetét is bemutató kisfilmet

A kiállítóhely szó szerint is legcsillogóbb része a névadó tulajdonosok érem- és serleggyűjteményét bemutató ovális terem. (Ezek korábban a szomszédos épületben, a Világbajnokok termében voltak kiállítva, amelyet a jövőben shopként szeretnének hasznosítani.)

A világbajnokságok mellett annyi egyéb versenyen diadalmaskodtak a Lázár testvérek, hogy a kupák, ajándékvázák, érmek és egyéb díjak nemcsak a falon körbefutó vitrineket töltik meg, hanem a lábunk alatti üvegpadlón keresztül megcsodálható tárlókat is. Mindezt megduplázzák a plafonon elhelyezett tükrök, így valóban szemkápráztató a látvány.

lovas4Nemcsak a falakat, hanem az üvegpadló alatti teret is relikviák töltik meg

Darázs György kérdésünkre elmondta, a fedett lovarda és a Lazareum is saját erőből épült, ezenkívül más fejlesztések is történtek a legutóbbi partnertalálkozó óta. A fivérek édesapjának, idősebb Lázár Vilmos halálának 10. évfordulójára emelték a lovasok védőszentjéről elnevezett Szent György-kápolnát, ahol egyházi esküvők is celebrálhatók. Az idei beruházások közé tartozik még, hogy a Régi csárdában kicserélték a nyílászárókat, a Tornácos csárdában pedig felújították a teljes vizesblokkot.

A Lázár Lovaspark ebben az évben már túl van 50 esküvőn és 140 céges rendezvényen. A forgalomnövekedést mi sem illusztrálja jobban, mint hogy már novemberben köszönthetik a 100 000. vendéget, míg tavaly egész esztendőben volt ennyi látogatójuk – hallhattuk.

lovas6A szakmai programot a Márton-napra hangolt vacsora koronázta meg

Az új létesítmények bemutatását gazdag vendéglátással koronázták meg a házigazdák, aktuálisan a közelgő Szent Márton-nap jegyében. A Márton-napi libator és az újbor ünnepe az egyik hagyományos nagyrendezvényük, amelyre ezen a hétvégén a nagyközönséget is várták egész napos családi programokkal.

Forrás: turizmus.com

 

Eseményfigyelő

Szeretné, hogy az Önök híre, eseménye is megjelenjen az Esemény Menedzser portálon? Tartalomszolgáltatásra, online marketingre van szüksége? 

Ez az e-mail-cím a szpemrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát.

 


 

További hírek, tippek


 

 


 

Tipp

Időrendben

« December 2019 »
H K Sze Cs P Szo V
            1
2 3 4 5 6 7 8
9 10 11 12 13 14 15
16 17 18 19 20 21 22
23 24 25 26 27 28 29
30 31          

Hírlevél

E-mail cím:*
Név:*

Tartalom galéria

Az okos épületekhez okos üzemeltető is kell!

Az okos épületekhez okos üzemeltető is kell!

More details
A Hungexpo megérkezik a XXI. századba

A Hungexpo megérkezik a XXI. századba

More details
Daalarna Fashion Show, 2020. április 17.

Daalarna Fashion Show, 2020. április 17.

More details
Ha van egy sima fotó a telefonján, ezzel látványosan feldobhatja

Ha van egy sima fotó a telefonján, ezzel látványosan feldobhatja

More details
Kínában is rácsodálkoztak a magyar porcelán ékszerekre

Kínában is rácsodálkoztak a magyar porcelán ékszerekre

More details
BAUEN+ENERGIE,  2020. február 20-23.

BAUEN+ENERGIE, 2020. február 20-23.

More details
Vállalati pénzügyek nem pénzügyi végzettségű vezetőknek

Vállalati pénzügyek nem pénzügyi végzettségű vezetőknek

More details
Magyar szabadalom az ovisok új készségfejlesztő játéka

Magyar szabadalom az ovisok új készségfejlesztő játéka

More details
A budapesti Advent Bazilika lett Európa legszebb karácsonyi vására

A budapesti Advent Bazilika lett Európa legszebb karácsonyi vására

More details