2024. április 25., csütörtök - Márk

Események

Teljes a fellépők sora a 11. Paloznaki Jazzpikniken

479

Augusztus 3-án Nik West és Rick Astley nyitja a háromnapos pikniket. Augusztus 4-én a Dirty Loops és a Thievery Corporation zenél a Jazzpiknik Nagyszínpadán, augusztus 5-én pedig az Incognito, majd a várva várt Level 42 lép fel a Balaton legnagyobb presztízsű butikfesztiválján. A kisebb színpadokon a jazz és társműfajainak jeles képviselői varázsolják el a fesztiválozókat.

Három nap jazz, funk, pop és soul, hamisíthatatlan piknik-élmény a Jazzpikniken – 10 év, 362 koncert és megannyi generációkon átívelő közös emlék. A fesztiválok során kialakult a „piknik-élmény” fogalma, amit a magyar közönség ma már Paloznakhoz köt, és emiatt évről évre ellátogat a dűlőbe, hogy legendás nemzetközi zenészek és formációk mellett a hazai jazz élvonalával és a legújabb, kísérleti zenével is megismerkedjen.

A 2023-as Jazzpikniket a legjobbak között jegyzett női funk-rock és soul basszusgitáros és énekesnő, Nik West nyitja augusztus 3-án. Dave Stewart „a női Lenny Kravitz”-ként emlegette, míg Steven Tyler, az Aerosmith frontembere így nyilatkozott róla: „...akárcsak a frizurájában, van benne valami különleges. De az biztos, hogy hatalmas energiákat mozgat meg és fantasztikus színpadi jelenség!” Nik West emellett szólista karrierjét is építette, énekesnőként az AC/DC Black in Black albumának újraéneklése kapcsán lett ismert, szinte az összes zenei magazin címlapján szerepelt már.

Az USA-ból is jönnek erre a koncertre

A nyitóestén egy visszatérő legenda is színpadra lép, Rick Astley; alighanem mindenki emlékszik a Never Gonna Give You Up című slágerre és előadójára, akiért lányok (és anyák) milliói rajongtak. A nyolcvanas évek életérzésének elválaszthatatlan részét képezte ez a dal. Két évtizeddel azután, hogy először berobbant a zenei világba, ismét visszatért: a 2000-es években válogatás-albumokkal jelentkezett, majd az MTV Europe Music Awards-on 2008-ban „Minden Idők Legjobb Előadója” díjjal jutalmazták. Rick Astley-t augusztus 3-án, csütörtökön "tapsolják vissza" a domboldalra, hiszen ő adta minden idők eddigi leglátogatottabb koncerjét a Jazzpiknik történetében.

Augusztus 4-én az elektronikus zene úttörője, a Thievery Corporation lép színpadra. A washingtoni duó története több mint két évtizede indult, zenéjükben a dub, a bossa nova, a trip hop, az acid jazz és az elektronika műfajai keverednek. A jegyeladási statisztikákból az látszik, hogy a külföldi vásárlók zöme a Thievery Corporation koncertjére vesz jegyet. Egy fesztiválozó az USÁ-ból érdeklődött, hogy hol a legközelebbi reptér, mert ő csak ezért az egy koncertért repülne ide az Államokból.

jazzpii

A péntek este a pop-funk-jazz fusion alapú zenét játszó svéd trió, a Dirty Loops koncertjével folytatódik. A kísérletnek induló, pop-funk-jazz fusion feldolgozásokon alapú sorozatuk ma már világhírű produkciónak számít, 2014 óta saját albumokat is megjelentetnek.

Erős magyar felhozatal

Augusztus 5-én, szombaton a Jazzpikniken ad koncertet az acid jazz legfontosabb zenekara, az Incognito. A zenekar a kilencvenes évek táncos-funkos acid jazz hangzásának legfontosabb együttese lett: ontotta a klubslágereket, egész Európa rájuk táncolt.
A szombati záróeste a ’80-as évek ünnepelt jazz-funk fúziós bandája, a Level 42 táncoltatja meg a Paloznaki Jazzpiknik közönségét. A brit zenekar a jazz, a rock, a pop, a funky, illetve a soul és a blues elemeit ötvözte egyedi hangzásban, amelyért milliók rajongtak. Világszerte több mint 30 millió eladott lemezük van.

A 11. pikniken Paloznakon zenél a magyar jazzélet színe-java. A 2017-ben elhunyt Fábián Julinak emléket állító színpadon minden évben a hazai jazz jeles művészei lépnek fel, hogy a nemzetközi előadók mellett a magyar jazz élvonala is képviseltesse magát. A 11. Paloznaki Jazzpikniken – többek között – olyan művészekkel találkozhatunk, mint a Barabás Lőrinc Quartet, a Sena Dagadub, a Random Trip x 7s presents Vibe Changers x Vavra Bence, a Vanavan, vagy az ODD ID. A további két kisebb színpadon a jazz és társműfajainak jeles képviselői varázsolják el a fesztiválozókat.

Tehetséggondozás, CSR

Az előző évek gyakorlatának megfelelően a Jazzpiknik szervezői az idei évben is kiemelt hangsúlyt helyeznek a tehetséggondozásra, számos ígéretes tehetséget léptetnek fel a színpadokon. A Hangfoglaló Program keretén belül aZorka és Richard Zalai lép fel a fesztiválon. A MÜPA Jazz Showcase „11. Paloznaki Jazzpiknik” különdíját a – Sárközi Dina Quintetként is ismert – Parvaro zenekar nyerte el, ezzel fellépési lehetőséget kapva az idei pikniken. A Sárközi Dina által vezetett zenekar a jazzel vegyíti a fusion, rock és folk stílusokat, mely üde színfoltot jelenthet a hazai zenei palettán. Idén nyáron egy különleges produkció: a Superar is Paloznakra látogat, amely képzett zenészek segítségével biztosít ingyenes művészeti képzést és a kulturális életben való aktív részvételt hátrányos helyzetű gyermekek és fiatalok számára.

„A Jazzpiknik elmúlt 10 évében olyan sok szeretetet és támogatást kaptunk a közönségtől, a fellépőktől és a közreműködőktől, hogy szeretnénk a következő időszakban ez a sok jót viszonozni. Minden évben van ilyen törekvésünk, de idén még kiemeltebb hangsúlyt fektetünk az adományozásra és támogatásra” – nyilatkozta Valde Orsolya, a Paloznaki Jazzpiknik alapító-fesztiváligazgatója.
Idén folytatódik az Együtt az Autistákért Alapítvánnyal való együttműködés, a korábbi évek hagyományát folytatva kollaborálnak a Paloznak Jövőjéért Alapítvánnyal, továbbá kibővítik jótékonysági akciójukat a Semmelweis Egyetem Gyermekgyógyászati Klinika Tűzoltó utcai Részlegének Sebészeti Osztályával.

jazzpii2

Környezettudatos szemlélet és vezetett e-bike túrák

Ahhoz, hogy a butikfesztivál évről-évre újra visszatérhessen a dűlőbe, a szervezők kulcsfontosságúnak tartják a zöld törekvések és a fenntartható fesztiválmegoldások integrálását. A korábbi évek hagyományát folytatva, a szelektív hulladékgyűjtésben idén is a Zöldövezet Társulás a Jazzpiknik partnere. A fesztiválon a teljes hulladékmenedzsment környezettudatos szervezése, újrahasznosítása, a környezetbarát termékek alkalmazása és a szemléletformálás az Egyesülettel közösen valósul meg.

Az idei Jazzpikniken különleges programokkal várják a szervezők a kisebbeket; a Gyermekudvarban a Jane Goodall Intézet Magyarország tart játékos workshopokat az állatvédelemre és a környezeti nevelésre fókuszálva.
A BalatonBike365 négy év turisztikai fejlesztés után, mostantól egy desztináció-menedzsment szervezetként várja a kerékpárturizmus hódolóit a négyévszakos Balaton filozófiájának jegyében. Ehhez a közös ügyhöz keresik a partnereket, így csatlakozik a Jazzpiknik is a fenntartható kezdeményezéshez. A piknik alatt vezetett e-bike túrákat tartanak és kerékpáros megközelítésre ösztönzik a piknikezőket is.

| Forrás és fotó: turizmusonline.hu

Eseményfigyelő

Szeretné, hogy az Önök híre, eseménye is megjelenjen az Esemény Menedzser portálon? Tartalomszolgáltatásra, online marketingre van szüksége? 

Ez az e-mail-cím a szpemrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát.

 


 

További hírek, tippek


 

 


 

TERMESZ Szerszámház

Április hónap MILWAUKEE gépe!

Hírlevél


   E-mail cím:*  
Név: *  

Olvasta?

Időrendben

« Április 2024 »
H K Sze Cs P Szo V
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30          

Tartalom galéria

Hétvégi programajánló

Hétvégi programajánló

More details
Hungária koncert - Most vagy soha, 2024. június 1.

Hungária koncert - Most vagy soha, 2024. június 1.

More details
Hokitavasz, 2024. május 7.

Hokitavasz, 2024. május 7.

More details
Lord of the Dance, 2024. május 24.

Lord of the Dance, 2024. május 24.

More details
Smart Sport Expo és Fitness Fesztivál, 2024. június 2.

Smart Sport Expo és Fitness Fesztivál, 2024. június 2.

More details
Szoboszlai Live - interaktív talkshow, 2024. május 30.

Szoboszlai Live - interaktív talkshow, 2024. május 30.

More details
40. Ritmikus Gimnasztika Európa-bajnokság, 2024. május 22-26.

40. Ritmikus Gimnasztika Európa-bajnokság, 2024. május 22-26.

More details
A 7 oktávos világsztár Magyarországon, 2024. május 4.

A 7 oktávos világsztár Magyarországon, 2024. május 4.

More details
Ünnepeljük együtt a Vígszínház 128. születésnapját

Ünnepeljük együtt a Vígszínház 128. születésnapját

More details