2024. április 25., csütörtök - Márk

Események

Legendás hazai popsztárokkal avatták fel a Zene Háza új helyszínét

419

A populáris zene hőskorának meghatározó alakjai számára tartott tárlatvezetést és klubtér avató eseményt a Magyar Zene Háza.

A Nekünk írták a dalt! A magyar populáris zene hőskora és társadalmi hatásai 1957-től a rendszerváltozásig című, nemrégiben átadott időszaki kiállítással a Zene Háza tervezett tartalmi koncepciója teljessé vált, sőt a tárlattal egy új programhelyszín jött létre a Liget Budapest keretében létrejött intézményben.

A kiállítás központi helyszíne, a Klubok tere a kor hangulatát megidézve meghitt és kötetlen beszélgetéseknek, zenés eseményeknek ad helyet hamarosan.

„Talán most vált történelemmé a hatvanas, hetvenes, nyolcvanas évek zenéje, de úgy, hogy a nagy generáció mégsem került múzeumba. Dalaik ma is élnek, sokan közülük ma is megtöltik az arénát. Tehát ma nem a halandóságon szomorkodunk, hanem a halhatatlanságot ünnepeljük!” – mondta köszöntő beszédében Batta András, a Zene Háza ügyvezető igazgatója. „A magyar populáris zene hőskora, amely a magyar történelem több mint három évtizedét öleli át, megelevenedik ma a Házban.”

A Ház új helyszíne, a Klubok tere a mai eseményen sztárokkal telt meg. Jávorszky Béla Szilárd, a kiállítás társkurátorának vezetésével múltidéző beszélgetésen régi történeteket meséltek.

szikorr2

„Hiánypótló ez a kiállítás, mert megismerhetnek bennünket a mai fiatalok, akik amúgy ismerik a számainkat, csak azzal nincsenek sokszor tisztában, hogy mi kik vagyunk” – mondta Szörényi Levente, az Illés, Fonográf zenekar zeneszerzője és énekes-gitárosa.

Bródy János, az Illés és Fonográf másik énekes-gitáros-dalszerzője az esemény előtt ellátogatott a Zene Házába, és megnézte a tárlatot, élményeit így foglalta össze: „Mielőtt eljöttem volna ma, erre a nyilvános látogatásra, előtte inkognitóban megnéztem, és megállapítottam, hogy ez egy nagyon jól átgondolt kiállítás, ahol érzékelhetően igyekeztek elfogulatlanul, tárgyilagosan, mértéktartóan bemutatni ezt az egyébként nagyon színes társaságot.”

szokorr3

A Zene Háza eseményén a hazai zenei élet legendái töltötték meg a poptörténeti kiállítás tereit. Itt köszönthettük mások mellett Deák Bill Gyulát (Hobo Blues Band), Grandpierre Attilát (VHK), Charlie-t (Olympia, Generál, Tátrai Band), Környei Attilát (R-Go), Müller Péter Sziámit (URH, Kontroll Csoport, Sziámi), Németh Alajost (Bikini), Pajor Tamást (Neurotic), Schuster Lórántot (P.Mobil) és Szikora Róbertet (Hungaria, R-Go) is.

„Nem lehetett egyszerű dolog ezt így összehozni, de azt hiszem, hogy ez egy nagyon jól sikerült kiállítás. Itt vannak a hangszerek, a ruhák, a korabeli mindennapok, egy Barkas, a lemezborítós fal tökéletes, mert mindenki ott van, aki számít” – mondta Frenreisz Károly a Metro, LGT és Skorpió egykori basszusgitárosa.

szokor

Kovács Katit az idő múlására is emlékeztette a kiállítás: „Kettős érzésem van: egyrészt nagyon örülök ennek a kiállításnak, másrészt szomorúságot érzek, hogy elmúltak ezek az idők” – mondta.

„Ezt a korszakot nagyon ritkán mutatják meg ilyen átfogóan, és nagyon kellemes érzés, hogy ezzel a kiállítással gondoltak ránk, és arra, hogy van pár millió ember, akik a mi zenéinken nőttek fel” – emelte ki  Demjén Ferenc, a Bergendy, V’moto-rock énekes-dalszerzője.

„Az első pillanatban tudtuk, hogy a rendszerváltozást megelőző, Magyarországon kialakult egyedülálló zenei kultúra bemutatása nélkülözhetetlen a Magyar Zene Házában. Nem tudtunk és nem akartunk az időszak teljes repertoárjának bemutatására törekedni, sokkal inkább a korszak hangulatába és kiemelkedő pillanataiba kapnak betekintést ebben az átfogó kultúrtörténeti kiállításban azok, akik megélték, és azok is, akiknek számára már történelem” – fogalmazott Horn Márton, intézményigazgató.

A Nekünk írták a dalt! időszaki kiállítás klubtere a jövőben szűk körű, bensőséges koncertekkel, beszélgetésekkel, zenés előadásokkal várja majd a közönséget.

| Fotók és forrás: turizmus.com

Eseményfigyelő

Szeretné, hogy az Önök híre, eseménye is megjelenjen az Esemény Menedzser portálon? Tartalomszolgáltatásra, online marketingre van szüksége? 

Ez az e-mail-cím a szpemrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát.

 


 

További hírek, tippek


 

 


 

TERMESZ Szerszámház

Április hónap MILWAUKEE gépe!

Hírlevél


   E-mail cím:*  
Név: *  

Olvasta?

Időrendben

« Április 2024 »
H K Sze Cs P Szo V
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30          

Tartalom galéria

Ünnepeljük együtt a Vígszínház 128. születésnapját

Ünnepeljük együtt a Vígszínház 128. születésnapját

More details
Kiderült, hogy állnak a magyarok a robotokhoz

Kiderült, hogy állnak a magyarok a robotokhoz

More details
Hétvégi programajánló

Hétvégi programajánló

More details
Tájházak és Szabadtéri Múzeumok Napja, 2024. április 26-28.

Tájházak és Szabadtéri Múzeumok Napja, 2024. április 26-28.

More details
Totalcar Parkoló Parádé, 2024. április 28.

Totalcar Parkoló Parádé, 2024. április 28.

More details
Komáromi Napok, 2024. április 26. - május 1.

Komáromi Napok, 2024. április 26. - május 1.

More details
Agility nap a Ligetben, 2024. április 28.

Agility nap a Ligetben, 2024. április 28.

More details
Komáromi erődfeszt, 2024. május 3-5.

Komáromi erődfeszt, 2024. május 3-5.

More details
Országos Diesel Találkozó, 2024. április 30. - május 1.

Országos Diesel Találkozó, 2024. április 30. - május 1.

More details