2024. április 26., péntek - Ervin

Események

Jövő tavasszal kezdődik a Színházi Olimpia Magyarországon

288

Jövő áprilistól három hónapon át tart majd a 10. Nemzetközi Színházi Olimpia, amelyre mintegy 35 ország csaknem 200 társulata érkezik Magyarországra.

"Soha ilyen jelentős színházi eseményt még nem rendezett Magyarország" - fogalmazott az eseményt beharangozó keddi budapesti sajtótájékoztatón Vidnyánszky Attila, a Nemzeti Színház vezérigazgatója, a Színházi Olimpia művészeti vezetője.

Kiemelte, hogy a programban több mint száz partnerintézmény vesz részt, és a rendezvényen az egész magyar színházi élet keresztmetszetét szeretnék bemutatni.

A Színházi Olimpián olyan szakmai óriások rendezéseivel és munkájával találkozhat majd a magyarországi közönség, mint Theodórosz Terzopulosz, Tadashi Suzuki, Romeo Castellucci, Szlava Polunyin, Heiner Goebbels, Eugenio Barba, Alessandro Serra, Liu Libin vagy Declan Donnellan - sorolta Vidnyánszky Attila.

Mint hozzátette, lesznek bábos és táncfesztiválok is. A Színházi Olimpia csaknem 600 előadásából több mint 330 előadást jegyeznek a bábos műfaj képviselői.

Az alternatív szcénát többek között a Jurányi Ház és a Bethlen Téri Színház képviseli. Fesztivált rendez az idén 100 éves Budapesti Operettszínház is. A Győri Nemzeti Színház a Duna menti teátrumokat fogja össze. Az amatőröknek és a diákszínjátszóknak is lesznek fesztiváljai, valamint a szabadtéri színházak is csatlakoztak az eseményhez.

Vidnyánszky Attila elmondta, hogy az olimpia egyik fókuszában Madách Imre áll majd, akinek a munkásságát nemcsak konferenciák, kiállítások, új könyvek mutatják be, hanem a világ 12 országának színművészeti iskoláiból érkező csoportok is, amelyek Az ember tragédiája dolgozzák fel.

Vidnyánszky Attila felhívta a figyelmet arra, hogy a Színházi Olimpia weboldalán (http://www.szinhaz.org/) már megtekinthető a programok egy része, a kínálat a következő hetekben pedig újabb produkciókkal bővül.

Pataki András művészetért és közösségi művelődésért felelős helyettes államtitkár elmondta, hogy a kormány mintegy négymilliárd forinttal támogatja az eseményt.

"Nem lehet nem elfogódottnak lenni, hiszen a világ színháztörténelme 2023-ban itt, a Kárpát-medencében íródik" - fogalmazott. Felidézte, hogy korábban "jellemzően csak tévéfelvételeken voltak láthatóak hasonló események, majd

a MITEM megnyitotta a világot egy kicsit a színházművészet vonatkozásában", és így már Budapesten is hozzáférhetünk a legrangosabb színházi projektekhez, most pedig ennek koronájaként rendezik meg a Színházi Olimpiát.

"A Színházi Olimpia egy olyan nemzetközi fórum, amely jelentős színházi alkotók munkásságát mutatja be a világ minden tájáról. A kreatív ötletek és javaslatok megismerése előmozdíthatja a művészet jövőjét" - fogalmazott üzenetében Theodórosz Terzopulosz, a Színházi Olimpia alapítója, az athéni Attis Színház igazgatója. Az eseményen online bejelentkeztek a rendezvény olasz, német, mexikói, romániai vendégelőadásainak rendezői is.

Bakos-Kiss Gábor, a Győri Nemzeti Színház igazgatója elmondta, hogy a városban június 6-14. között Dunafeszt néven rendezik meg a Duna menti városok színházainak fesztiválját. Emellett április 17-23. között a város ad otthont a Patchwork Nemzetköz Gyermek- és Ifjúsági Fesztiválnak.

Kiss B. Atilla, a Budapesti Operettszínház főigazgatója elmondta, hogy 2023-ban "mini Csárdáskirálynő fesztivált" rendeznek, amelyen a saját előadásuk mellett két külföldi előadást is láthat a közönség.

Elek Tibor, a Gyulai Várszínház igazgatója kiemelte, hogy a gyulai intézményen kívül még további hét szabadtéri színház csatlakozott a Színházi Olimpiához. A Gyulai Várszínház három előadással készül az eseményre.

Asbóth Anikó, a Magyar Bábművészek Szövetségének elnöke azt hangsúlyozta, hogy a teljes magyar bábos szakma bekapcsolódik az olimpia rendezvénysorozatába, és az előadások lefedik az ország teljes területét. Több regionális helyszín közreműködésével meghívják a kortárs és a határon túli magyar nyelvű bábszínházakat, a fővárosban bábfesztivált rendeznek, és lesznek szabadtéri, vásári, báb- és utcaszínházi előadások Kemény Henrik öröksége előtt tisztelegve. A programokhoz kapcsolódóan hét kiállítást is terveznek.

Ertl Péter, a Nemzeti Táncszínház igazgatója elmondta, hogy a legnagyobb magyar táncegyüttesek, így a győri, a szegedi, a pécsi, a székesfehérvári és a miskolci balett is örömmel csatlakoztak az olimpiához. A klasszikusbalett-előadások mellett lesznek kortárs táncelőadások, valamint néptáncelőadások is.

| Forrás: turizmus.com

Eseményfigyelő

Szeretné, hogy az Önök híre, eseménye is megjelenjen az Esemény Menedzser portálon? Tartalomszolgáltatásra, online marketingre van szüksége? 

Ez az e-mail-cím a szpemrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát.

 


 

További hírek, tippek


 

 


 

TERMESZ Szerszámház

Április hónap MILWAUKEE gépe!

Hírlevél


   E-mail cím:*  
Név: *  

Időrendben

« Április 2024 »
H K Sze Cs P Szo V
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30          

Tartalom galéria

Szegeden rendezik a Hőlégballon Világbajnokságot

Szegeden rendezik a Hőlégballon Világbajnokságot

More details
Hétvégi programajánló

Hétvégi programajánló

More details
Hungária koncert - Most vagy soha, 2024. június 1.

Hungária koncert - Most vagy soha, 2024. június 1.

More details
Hokitavasz, 2024. május 7.

Hokitavasz, 2024. május 7.

More details
Lord of the Dance, 2024. május 24.

Lord of the Dance, 2024. május 24.

More details
Smart Sport Expo és Fitness Fesztivál, 2024. június 2.

Smart Sport Expo és Fitness Fesztivál, 2024. június 2.

More details
Szoboszlai Live - interaktív talkshow, 2024. május 30.

Szoboszlai Live - interaktív talkshow, 2024. május 30.

More details
40. Ritmikus Gimnasztika Európa-bajnokság, 2024. május 22-26.

40. Ritmikus Gimnasztika Európa-bajnokság, 2024. május 22-26.

More details
A 7 oktávos világsztár Magyarországon, 2024. május 4.

A 7 oktávos világsztár Magyarországon, 2024. május 4.

More details