2023. június 3., szombat - Klotild

Események

A 14. Országos Múzeumpedagógiai Konferenciával zárul a 17. Múzeumok Őszi Fesztiválja

150

 Frissek, fiatalok! címmel rendezi meg a Szabadtéri Néprajzi Múzeum – Múzeumi Oktatási Módszertani Központ az idén új helyre költözött Néprajzi Múzeummal társszervezésben a 2022. évi országos rendezvénysorozatot lezáró konferenciát.

Az Ifjúság Európai Évére is reflektáló, közel 100 múzeumi szakember részvételével zajló rendezvényen a hazai muzeális intézmények ifjúsági korcsoportnak szóló és a társadalmi fenntarthatóságot támogató kezdeményezései állnak a középpontban.

Az idei szakmai konferencia célja áttekinteni, hogy a muzeális intézmények miként kapcsolódnak az ifjúsági korcsoporthoz, illetve a velük kiemelten foglalkozó szervezetekhez, kezdeményezésekhez, trendekhez. A két nap alatt plenáris előadások és múzeumi jó gyakorlatok sokasága szemlélteti, hogy milyen példaértékű együttműködéseket sikerült megvalósítaniuk.

A konferencia témaválasztásában illeszkedik a 2022-ben Ezt mind fenntartjuk! mottóval szervezett Múzeumok Őszi Fesztiválja programsorozat gondolatiságához és ezévi kiemelt tematikájához is. A 16 + Több, mint múzeum című kiemelt tematika ugyanis arra világít rá, hogy a múzeumok miként képesek kreatívan közreadni az általuk őrzött kincseket és tudást a fiataloknak, bevonva őket a múzeumi fenntarthatóság átgondolásába. A fesztivál során közel félszáz múzeumi programmal kapcsolódtak idén a hazai muzeális intézményeink ehhez a tematikához és korcsoporthoz.

A rendezvény nyitónapján az eseménynek otthont adó Néprajzi Múzeum képviseletében dr. Kemecsi Lajos főigazgató, majd a rendezvényt évről évre megszervező Szabadtéri Néprajzi Múzeum főigazgatója, dr. Cseri Miklós köszöntötték a szakmai közönséget. Köszöntőbeszédet mondott Dr. Szende László, a Kulturális és Innovációs Minisztérium, Múzeumi Főosztályának főosztályvezetője is.

A Nemzeti Ifjúsági Tanács elnökségi tagja, Simon Ádám A fiatalok és a múzeumok című nyitóelőadásában az Ifjúság Európai Éve magyarországi vonatkozásaira is kitérve mutatta be az eddigi eredményeket.

Dr. Bereczki Ibolya, a Szabadtéri Néprajzi Múzeum ágazati feladatokért felelős főigazgató-helyettese Fiatalok a fiatalokért – generációk együtt a múzeumi tudás- és élményátadásért című plenáris előadásában bemutatta, hogy milyen sokszínűen jelenik meg az ifjúsági korcsoport a MOKK tevékenységeiben és a Múzeumok Őszi Fesztiválján.

Éliás István, a Néprajzi Múzeum Ismeretközvetítési Főosztályának főosztályvezetője az eseménynek otthont adó újszerű, interaktív közösségi múzeumi tér, a Méta tér valamint a megújult Néprajzi Múzeum által felkínált ismeretközvetítési lehetőségeket tekintette át előadásában.

Dr. German Kinga, a Moholy-Nagy Művészeti Egyetem (MOME) docense és Földváry Piroska, a Millennium Háza – NEO Kortárs Művészeti Tér intézményvezetője közös előadásában a MOME hallgatóit és a Mozgásjavító EGYMI fiataljait egyaránt bevonó Ösvényeinken: Veled című projektet mutatta be. A mozgáskorlátozottakra fókuszáló projekt keretében  Ösvényeinken: Veled címmel jött létre kiállítás a Mozgásjavító EGYMI és a Millennium Háza épületében, és a két intézményt a Ligetben összekötő meseösvényen valósult meg. A tárlat egy féléves munka eredményeként a szóban forgó intézmények és a Moholy-Nagy Művészeti Egyetem összefogásával, továbbá a Magyar Paralimpiai Bizottság támogatásával jöhetett létre.

Az első konferencianap délutáni részében a MIKSZ (Múzeumi Iskolai Közösségi Szolgálat) vitafórum keretében szó esik a társadalmi fenntarthatóság és múzeumpedagógia metszéspontjairól, különös tekintettel a múzeumi környezetben teljesíthető iskolai közösségi szolgálatra. A szakértők a közönség bevonásával azt járják körül, hogy mennyiben tekinthető a múzeumi iskolai közösségi szolgálat köznevelési feladat ellátásának, a diákok társadalmi munkájának vagy éppen a hátránykompenzáció egyik eszközének, miként használható a fiatal felnőttek körében a múzeum társadalmi bázisának növelésére.

Az első napot érdekes, helyszínspecifikus múzeumpedagógiai bemutató programok zárják a Néprajzi Múzeumban és a Liget Budapest Projektnek köszönhetően megújult Millennium Házában, valamint a Magyar Építészeti Múzeum és Műemlékvédelmi Dokumentációs Központ idén tavasszal megnyílt új kiállítóhelyén, a Walter Rózsi-villában.

A konferencia második napján, 2022. november 8-án muzeális és felsőoktatási intézmények közös projektjeit bemutató plenáris előadások után két párhuzamosan futó szekcióban a MOKK által kiadott nyílt felhívásra beérkezett múzeumi és múzeumpedagógiai jó gyakorlatokat ismerhetik meg a résztvevők.

A konferencia részletes programja itt olvasható>>

| Esemény Menedzser

Eseményfigyelő

Szeretné, hogy az Önök híre, eseménye is megjelenjen az Esemény Menedzser portálon? Tartalomszolgáltatásra, online marketingre van szüksége? 

Ez az e-mail-cím a szpemrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát.

 


 

További hírek, tippek


 

 


 

Az élet legszebb pillanataiban is BETA szerszám!

Hírlevél


   E-mail cím:*  
Név: *  

Időrendben

« Június 2023 »
H K Sze Cs P Szo V
      1 2 3 4
5 6 7 8 9 10 11
12 13 14 15 16 17 18
19 20 21 22 23 24 25
26 27 28 29 30    

Tartalom galéria

China Brand Fair, 2023. június 8-10.

China Brand Fair, 2023. június 8-10.

More details
5. Elektromos Motoros Találkozó és Családi Nap

5. Elektromos Motoros Találkozó és Családi Nap

More details
Gourmet Fesztivál – 2023. június 2-4.

Gourmet Fesztivál – 2023. június 2-4.

More details
Szolnoki Palacsintafesztivál, 2023. június 2-4.

Szolnoki Palacsintafesztivál, 2023. június 2-4.

More details
Hétvégi programajánló

Hétvégi programajánló

More details
Fürdőbe, moziba és az állatkertbe is olcsóbban mehetünk az ÉnBudapestem applikációval

Fürdőbe, moziba és az állatkertbe is olcsóbban mehetünk az ÉnBudapestem applikációval

More details
MIDORA - Lipcse, 2023. szeptember 2-4.

MIDORA - Lipcse, 2023. szeptember 2-4.

More details
Hogyan lehetsz divatos sportos stílusban?

Hogyan lehetsz divatos sportos stílusban?

More details
Szeláví Fesztivál Pilisborosjenőn, 2023. június 2 - 4.

Szeláví Fesztivál Pilisborosjenőn, 2023. június 2 - 4.

More details