2023. március 23., csütörtök - Emőke

Események

Jön a Szörp Fesztivál, 2022. augusztus 5 – 7.

402

Tavaly új eseménysorozat vette kezdetét Szobon, a Dunakanyar egyik legszebb partszakaszán. A Duna-Ipoly Nemzeti Park területén elhelyezkedő település méltán híres a finomabbnál finomabb gyümölcsök és belőlük készülő szörpök kínálatáról, amit most szélesebb körben is szeretnének megismertetni az érdeklődőkkel.

A Szörp Fesztivál tehát nem meglepő módon a környék gasztro-kulturális rendezvényeként definiálja magát, s idén nyáron a Kézműves Kiválóságok versenye mellett iparművészeti vásárral, workshopokkal és látványfőzéssel, valamint koncertekkel, impro színházzal és irodalmi programmal is várja azokat, akik szívesen felfedeznék a Dunakanyar távolabbi szegletét is.

Az augusztus 5–7. közötti hétvégén a Szobi rév melletti sétány szakaszán járva a kézműves vásár és design piac portékái mellett két helyszín felhozatala közül is válogathatunk. A Duna Tribün átvitt értelemben és szó szerint is a finomabb programoknak ad otthont. Pénteken itt hirdetik ki az előzetes jelentkezők közül kiválasztott legkiválóbb termékek díjait. Az Agrotrend által szervezett verseny eredményhirdetésén megtudhatjuk, melyik nevező lett 2022-ben Magyarország szörpje, de Magyarország gyümölcslevét és a Dunakanyar szörpjét is díjazzák.  Ezt követően láthatjuk a Hírös Gasztroszínház Wine Tourist című előadását. A színészek a bemutatott ízekhez kapcsolnak egy történetet, ami kiegészíti és teljessé teszi a vendégek élményét. Cserna-Szabó András és Darida Benedek közösen mutatja be a Rézi a páczban című könyvet, miközben egy konkrét ételt is prezentálnak együtt a közönségnek. A kötet főszereplői: írók és ételek. A gasztronómia és a kultúra kapcsolódási pontjai. A konyha elfelejtett történetei az irodalomban, az irodalom titkos története a konyhában. Szintén a Duna Tribün helyszínén láthatjuk Kárai Dávidot, aki közel tíz éve foglalkozik gasztronómiával a recept fejlesztéstől a tartalom gyártásig. Kezdetben újságíróként, majd egy piacvezető gasztromagazin főszerkesztőjeként ismerhettük, mára pedig egy saját blog és három szakácskönyv büszke szerzőjeként éli meg a főzés iránti szenvedélyét, kreativitását. Szobi alapanyagokból kiindulva szombaton alkot majd maradandót a konyhában, méghozzá nem egyedül! Vele tart majd Eisler Zsolt is, akit a Konyhafőnök című műsor mellett ma már leginkább a Street Kitchen kapcsán ismer a nagyközönség. Őt szombaton még egy főzés erejéig láthatjuk: Mautner Zsófia szakács, gasztroblogger, televíziós műsorvezető beszélgetőtársaként segít be a konyhában. A Chili&Vanília gasztroblog háziasszonya immáron tizenöt népszerű szakácskönyv szerzője. 2009-ben sikeres diplomáciai pályát hagyott maga mögött a főzésért, azóta ez a hivatása. A kultúrák és emberek sokszínűsége iránti tisztelet és nyitottság, az utazás szeretete számára a legfontosabb értékek, ezek nagy hatással vannak a főzésére is. A Gourmet Fesztivál háziasszonya, műsorvezetője, az Alföd szíve gasztro-nagykövete ez alkalommal egy fő ételt készít, ami a szobi gyümölcsök változatos felhasználási lehetőségét mutatja meg. 

szorp

Vasárnap a Duna Tribün szabadtéri konyhájában főz Szilvási Mihály is, aki a szomszédos Zebegényből tér át vendégségbe, méghozzá a Natura Hill színeiben. A séf Franciaországból érkezett haza és maga sem számított rá, hogy éppen a Dunakanyarban telepedik majd le. Szenvedélye a főzés, mégpedig száz százalékban a zero waste és a slow food szellemben. Hasonlóképpen egy desszertet készít az egybegyűltek előtt Pauli Zoltán is, a Palkonyha képviseletében. Ezen az alkalmon a Dunakanyar és a Villányi borvidék találkozásának lehetünk szemtanúi. Itt láthatjuk Stahl Judit főzővetélkedőjét is, amiben két vállalkozó kedvű résztvevő Judit receptjei és útmutatása mentén egy-egy édességet alkot meg, szobi szörpök beépítésével. Nem csupán szemlélői, de aktív résztvevői is lehetünk tehát a Duna Tribün eseményeinek. S ha már interaktivitás: a programok sorában találjuk Beck Zoltán és Vecsei H. Miklós közös előadását, a Kártyajátékot. Az előadásban 32 kártyalap szerepel, egy pakli magyar kártyában. A kártyák mindegyikén egy szó vagy félmondat látható: valami, ami talán az életfordulókat jelöli, vagy csak hangulatot, állatot, égitestet. Az előadók minden alkalommal legfeljebb 9 kártyalapot játszanak ki, egy kártyára legfeljebb 9 percnyi idő van. A kártyákhoz történetek, versek, dalok, személyes élmények kapcsolódnak. A lapokat minden esetben a látogatók húzzák, így alakul szabadon a produkció, a közönség összetételével együtt. 

Bátran állítható, hogy improvizációban nem lesz hiány ezen a hétvégén. A fesztivál másik helyszínén, a Rév Színpadon lép fel Harcsa Veronika és Gyémánt Bálint. A párosnak az elmúlt években akusztikus duója vált a legfontosabb közös formációvá. Bár legújabb Shapeshifter című lemezüket kvartettben rögzítették két belga zenésszel, közös munkájuk magja továbbra is a duó maradt. Kidolgozták, hogyan lehet a legteljesebb hangzást elérni mindössze egyetlen gitárral és énekhanggal, valamint a személyes ihletettségű, mélységet, felszabadultságot és humort magukban hordozó dalaikkal. A nézők a kortárs jazz és az improvizatív popzene egyedi találkozásának lehetnek fültanúi. Péntek este lesz továbbá Barabás Lőrinc Live Act is.

szorp23

A koncert dance ritmusokat, meditatív dallamokat és a köztük lévő összes árnyalatot gyúrja össze. Lőrinc a színpadon trombitával, billentyűkön laptoppal és loop stationnel egyedül szólaltatja meg szerzeményeit. Minden élő előadás egy izgalmas utazás váratlan, modern törzsi világokba. A Rév Színpadon mutatkozik be Németh Juci és G. Szabó Hunor kettőse. A különböző formációkból (Budapest Bár, The Qualitons) jól ismert zenészek, akik a magánéletben is egy párt alkotnak, most együtt lépnek színpadra. Műsorukban saját szerzeményeik mellett múltbéli kedvenceikből válogatnak, amelyeket sajátos felfogásban és hangszereléssel adnak elő. A fesztiválon fellép a Zuboly is.  A zenekar egyedi, posztmodern irányzatot képvisel: semmit nem kímélnek, éppúgy keveredik a pop-rock a népzenével, a klasszikus zene a hiphoppal, mint a drum&bass a swinggel.

szorp4

Ágoston Béla és zenekarának tagjai több stílusirányzat nevet is kitaláltak, úgymint: broken etno, agrár hiphop, etnojazz, folk’n’bass. Hangszerelési választásuk is igen különleges, gyakran a nagyközönség számára ismeretlen hangszereket mutatnak be, ezzel meglepő hangzásvilágot létrehozva. Nem utolsó sorban színpadra lép a Konyha zenekar, akik életünk nagy pillanatait segítenek majd százszor visszajátszani. A Szepesi Mátyás frontember által vezetett három fős Konyha több mint egy évtizede írja különleges dalait, amelyek minden sora személyes, mégis meghagyja a hallgatók számára a helyet saját történetünknek és ismeretlenek ezreiből teremtenek közösséget. Dalaik – akárcsak egy valódi konyha – személyes térként működnek, amelyek észrevétlenül nyitják ki ajtajukat a megfelelő pillanatban, hogy a hallgató beléjük költözhessen, szeressen, sírjon, vigadjon, elveszítse és megtalálja magát.

Jegyek és bérletek már kaphatók elővételben: www.szorpfesztival.com

| Forrás: bdpst24.hu

Eseményfigyelő

Szeretné, hogy az Önök híre, eseménye is megjelenjen az Esemény Menedzser portálon? Tartalomszolgáltatásra, online marketingre van szüksége? 

Ez az e-mail-cím a szpemrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát.

 


 

További hírek, tippek


 

 


 

BETA új, Camouflage ruházat!

Hírlevél


   E-mail cím:*  
Név: *  

Olvasta?

Időrendben

« Március 2023 »
H K Sze Cs P Szo V
    1 2 3 4 5
6 7 8 9 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 29 30 31    

Tartalom galéria

Berekfürdői Tavaszi Édes Fesztivál 2023. március 25.

Berekfürdői Tavaszi Édes Fesztivál 2023. március 25.

More details
Toros Pálinkafesztivál 2023. március 23 - 26.

Toros Pálinkafesztivál 2023. március 23 - 26.

More details
25 magyarországi kisvasút, melyen különleges élmény az utazás

25 magyarországi kisvasút, melyen különleges élmény az utazás

More details
Kávéházkultúrát erősíti a költőpályázattal egy kávézólánc

Kávéházkultúrát erősíti a költőpályázattal egy kávézólánc

More details
Vidámparki kisvasút Debrecen

Vidámparki kisvasút Debrecen

More details
Skanzen Vonat Szentendre

Skanzen Vonat Szentendre

More details
Helyezd biztonságba a cégvagyont! Állítsuk meg az értékvesztést! - 2023. április 20.

Helyezd biztonságba a cégvagyont! Állítsuk meg az értékvesztést! - 2023. április 20.

More details
Ha a mikrobiom egyensúlyban van, enyhíthetőek az idegesség szervezetre gyakorolt hatásai

Ha a mikrobiom egyensúlyban van, enyhíthetőek az idegesség szervezetre gyakorolt hatásai

More details
Salvador Dali kiállítás

Salvador Dali kiállítás

More details