2024. április 26., péntek - Ervin

Események

Ötödször lesz júniusban a hazai operett nagyszínpada Veszprém

504

Nem kell maszk, sem védettségi igazolvány, végre újra a művészet lesz a főszereplő az V. Veszprémi Rátonyi Róbert Operettfesztiválon. Június 17-től három napon át nagyszabású gálával, gyerekprogramokkal, kiállítással és tematikus beszélgetéssel népszerűsíti a hungarikumok közé sorolt operett műfaját a Veszprémi Petőfi Színház.

A teátrum szervezői három hét múlva minden eddiginél több, 10 ezer látogatót várnak a Bakony fővárosába, ahol a 69 éves korában elhunyt Rátonyi Róbert több darabot is nagy sikerrel rendezett.

Veszprém hálája az operett legendájának

Kétszeres Jászai Mari-díjas magyar színművész, konferanszié, színházi rendező, író, publicista, aki a színpadon, filmekben és a televíziós műsorokban egyaránt otthonosan mozgott. Rátonyi Róbert egy híján fél évszázados pályája során bonvivánként, táncos-komikusként milliók szívébe lopta be magát, Veszprémhez is ezer szállal kötődött. Élete utolsó szakaszában négy előadást is rendezett a Veszprémi Petőfi Színházban.

„Ránk, fiatal színész növendékekre elképesztő hatást gyakorolt. Elementáris energiával dolgozott, amihez irigylésre méltó türelem párosult” – emlékszik vissza Keller János színművész, aki művészeti vezetőként felel 2018 óta azért, hogy méltóképpen emlékezzen az utókor a hazai operett ikonikus alakjára.

Rátonyi Róbert legendás köntösét is láthatja a nagyérdemű

A jubileumi Veszprémi Rátonyi Róbert Operettfesztivál június 17-én az egész veszprémi belvárost felölelő nagyszabású felvonulással veszi kezdetét. A színes kavalkádban a színház és a zene mellett, a tánc és a cirkuszművészet is megjelenik, mely megalapozza a hangulatot. A három nap során két nagyoperettet is láthat a közönség, a Monarchia Operett, valamint a Soproni Petőfi Színház vendégjátékát. Érkezik továbbá Derzsi György nagy sikerű Szerelmem, Sárdy című előadása is. Az operett szerelmesei napközben sem maradnak program nélkül. Június 18-án, szombaton Oszvald Marika mesél az életútjáról, vasárnap Benkő Péter oszt meg történeteket Rátonyi Róbertről, de Egy fess pesti estet is eltölthetnek a nézők Kamarás Iván vezetésével.

„A fesztivál visszatérő kísérőprogramjának számít a Rátonyi Róbert emlékkiállítás. Idén a család jóvoltából számos relikvia mellett a művész úr kedvenc köntösét is kiállítjuk a Veszprémi Petőfi Színházban nyíló tárlaton.” – teszi hozzá Keller János.

Családbarát fesztivált szerveznek

A szervezők célkitűzése kezdettől fogva az volt, hogy a Veszprémi Rátonyi Róbert Operettfesztivál családi rendezvény legyen.

veszszin2

„Rátonyi Róbert életében is nagyon fontos volt a család. Már egészen kicsi gyerekkorában közel került az operetthez. Képzeljék el, mindössze hároméves volt, amikor a nagynénje először vitte el a Három a kislány című darabra.” – jegyzi meg Keller János, aki a Fesztivál erényei közé sorolta azt a fajta műfaji sokszínűséget, ami a 30 éve, 1992-ben elhunyt művészt is jellemezte. Rátonyi Róbert neve egyébként kezdettől fogva kiváló hívószónak számít Veszprémben, idén 10 ezernél is több látogatóra számítanak a mintegy száz szakember bevonásával megvalósuló rendezvény szervezői. A Fesztivál, amelyre korlátozottan még kapható jegy, a külföldi operett rajongók körében is népszerű. Többek között az Egyesült Államokból és Kanadából is érkeztek látogatók Veszprémbe az elmúlt években ezért a programsorozatért.

Jövőre jön a Rátonyi100!

A rendezvény június 17-19. között a Veszprémi Petőfi Színház és a Veszprém-Balaton 2023 Európa Kulturális Fővárosa program együttműködésében valósul meg. Utóbbi eseménysorozat kapcsán a szervezők – érthető okokból - már a jövő évi Operettfesztivál előkészítését is megkezdték. 2023-ben lesz ugyanis Rátonyi Róbert születésének a 100. évfordulója.

| Esemény Menedzser

Eseményfigyelő

Szeretné, hogy az Önök híre, eseménye is megjelenjen az Esemény Menedzser portálon? Tartalomszolgáltatásra, online marketingre van szüksége? 

Ez az e-mail-cím a szpemrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát.

 


 

További hírek, tippek


 

 


 

TERMESZ Szerszámház

Április hónap MILWAUKEE gépe!

Hírlevél


   E-mail cím:*  
Név: *  

Időrendben

« Április 2024 »
H K Sze Cs P Szo V
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30          

Tartalom galéria

Hétvégi programajánló

Hétvégi programajánló

More details
Hungária koncert - Most vagy soha, 2024. június 1.

Hungária koncert - Most vagy soha, 2024. június 1.

More details
Hokitavasz, 2024. május 7.

Hokitavasz, 2024. május 7.

More details
Lord of the Dance, 2024. május 24.

Lord of the Dance, 2024. május 24.

More details
Smart Sport Expo és Fitness Fesztivál, 2024. június 2.

Smart Sport Expo és Fitness Fesztivál, 2024. június 2.

More details
Szoboszlai Live - interaktív talkshow, 2024. május 30.

Szoboszlai Live - interaktív talkshow, 2024. május 30.

More details
40. Ritmikus Gimnasztika Európa-bajnokság, 2024. május 22-26.

40. Ritmikus Gimnasztika Európa-bajnokság, 2024. május 22-26.

More details
A 7 oktávos világsztár Magyarországon, 2024. május 4.

A 7 oktávos világsztár Magyarországon, 2024. május 4.

More details
Ünnepeljük együtt a Vígszínház 128. születésnapját

Ünnepeljük együtt a Vígszínház 128. születésnapját

More details