2024. április 24., szerda - György

Események

A felkelő nap országa Budapesten – Japán kultúra, sport és gasztronómia a fővárosban

665

Japán amilyen kicsi, olyan csodás hely, kultúrája pedig rendkívül meghatározó. Noha egyelőre csak keveseknek van lehetősége arra, hogy elutazzon a szigetországba és helyben ismerkedjen Japánnal, szerencsére Budapest is kínál lehetőséget arra, hogy betekintsünk a távol-keleti ország kultúrájába.

Nemcsak gasztrokalandok várnak ránk, hanem japán sportokat, dizájntermékeket, workshopokat is találunk Budapesten, sőt a legbátrabbak nyelvtanulással is próbálkozhatnak.

Japánkertek

A japánkertek szimbólumok tárházai, de a festői tájak természetes környezetbe való adaptálásáról is szólnak. Az egyszerűnek hangzó elvek mögött pedig rengeteg szakértelem rejtőzik, harmonikusan összeállított növénytársítások, szobrok, pavilonok, tavacskák vagy csobogók, valamint évszakonként változó színek és formák gyönyörködtetik a látogatókat. A japánkert hosszú, türelmes munka eredménye, hiszen a fáknak és más növényeknek akár 20 évre is szükségük lehet ahhoz, hogy megfelelő méretűek, kellően esztétikusak legyenek. Éppen ezért is nagy öröm, hogy Budapesten és környékén több helyen is megcsodálhatjuk a tájépítészetnek ezeket a remekműveit.

Sakura

Muszáj külön is szót ejtenünk az éppen végéhez közelítő sakuráról, a cseresznyefák virágzásáról és az ehhez kapcsolódó ünnepről, amelynek sajátos szimbolikája, jelentése van. Ha szerencsénk van, még elkaphatjuk, ahogy a törékeny, rózsaszín szirmok utolsót repülnek a tavaszi szellőben, mielőtt lehullanak. A hagyományos fűvészkerti Sakura ünnepnek már vége, viszont az erről szóló idei fotógalériánkat egy meleg tavaszi napon készítettük, így különösen szemet gyönyörködtető látvány, de csodákat láthatunk a Tóth Árpád sétányon és az Állatkert japánkertrészében is.

Bonszai és kokedama

Mi most itt mutatjuk be a tájépítészettel csak távoli rokonságban álló minikertek és -növények kultúráját, amelyeknek Budapesten számos nyomát találhatjuk. Az Állatkert Nemzeti Bonsai Gyűjteménye még mindig lenyűgöző, a Petite Planetnél pedig kokedamákkal ismerkedhetünk. Kissé elnagyolt európai megfogalmazással mondhatjuk, hogy utóbbiak a lusta ember bonszaiai, hiszen a növénytartási mód alapvetően a minifák nevelésének egy formája, amely során nem cserépbe, hanem egy mohával fedett földlabdába ültetik a növényt, ami ezáltal jóval kevesebb vizet igényel. A csinoska gömbkerteket szerencsére ma már itthon is megismerhetjük.

Dzsúdóterápia

A különleges terápia a dzsúdó emberi testről alkotott tudását és a hagyományos japán gyógyászat évezredes tapasztalatait hasznosítja. A masszázshoz és az akupunktúrához egyaránt hasonló testkezelés ruhában történik, alaptechnikája pedig a nyomás. Ha rossz a tartásunk, stresszes az életünk, monoton ülő- vagy fizikai munkát végzünk, a dzsúdóterápia kiváló lehetőséget kínál arra, hogy a mindennapok során legjobban igénybe vett testrészeket felfrissítsük, új energiával töltsük föl és működésre bírjuk testünk öngyógyító képességét. A kezelés során tanácsokat is kapunk arra vonatkozóan, milyen apró dolgokra figyeljünk, hogy a káros hatásokat (például a rossz testtartás következményeit) enyhítsük. A terápiáért a TE A TE Clinicet kell keresnünk, a kezeléseket a hivatalos japán végzettséggel rendelkező Matsuo Kenta terapeuta végzi, jókedvű mosolya már a foglalkozás megkezdése előtt enyhíti a panaszainkat, a kezelés végeztével pedig garantáltan frissebbnek és egészségesebbnek fogjuk érezni magunkat. Sőt izomzatunk, gerincünk helyzete kapcsolatban lehet más egészségügyi problémáinkkal is, így kezelésükkel a terápia során általános állapotunkon is javíthatunk.

Küzdősportok

Japán meglehetősen sportos ország, számtalan saját küzdő- és önvédelmi sport hazája, a mindenki által ismert szumóról, a birkózás különleges válfajáról nem is beszélve. A kendót, az aikidót és a karatét pedig egyre több helyen próbálhatjuk ki Budapesten is. A sportok közös jellemzője, hogy a test mellett a szellemet is fejlesztik. A legfontosabb aikidódodzsók, vagyis edzőtermek listája itt található, mindenkinek ajánljuk, aki egy szuper önvédelmi sporttal ismerkedne és jó közösségben vezetné le a feszültséget.

Tea

A teaszertartásnak nemcsak élénkségünk szempontjából, hanem közösségi tevékenységként is fontos szerepe van a japán kultúrában, egy finom, meleg ital mellett pedig mindenkinek segít lelassulni. A legjobb budapesti teázókat itt gyűjtöttük össze, Japán szempontjából ki kell emelnünk közülük a Flying Birdöt, ahol, ha szerencsénk van, egy külön a japán teákra szakosodott eladót is találunk, és ne felejtsük el a modern, városias hangulatot árasztó Matcha Tsukikat (időközben az Alleeban is nyílt egy) sem, ahol a legteljesebben hódolhatunk a különleges zöld tea, a matcha élvezetének.

Ramen

japann3

Szerencsére Budapesten is egyre több helyen próbálhatjuk ki ezt a mi húslevesünket is megidéző, rendkívül finom és nagyon egészséges fogást, aminek az elkészítéséhez némi igényesség és idő sem árt. Az alaplében roppanós zöldség és kiadós mennyiségű tészta érkezik, amit tetszésünknek megfelelően turbózhatunk föl rákkal, tojással, hússal, a kínálatnak megfelelően. A teljesség igénye nélkül mindenképp meg kell említenünk a két nagy öreget, a Komachit és a Ramenkát, de kiváló rament kapunk az Ensōban is.

Szusi

Jó hír, hogy az olyan nagyobb láncoknál, mint például a Planet Sushi is tisztességes és finom, ragacsosrizs-alapú, színes, apró kis falatkákat vásárolhatunk magunknak. De aki valami izgalmasabbra vágyik, az látogasson el például a Little Geysha Can Cookba, az Okuyama no Sushi Restauranthoz, a Stixhez vagy a Ennmannhoz, esetleg a Kicsi Japánba. Ha pedig szeretnénk, házhoz is szállíttathatunk, például az I love Sushival.

Éttermek

Természetesen a japán konyha nem csak ramenből, szusiból és teából áll, tulajdonképpen az előbb felsorolt éttermek többségében sem egyedül ezeket a fogásokat találjuk. Ha azonban komplexebb japán gasztroélményre vágyunk, érdemes ellátogatni a már jól ismert Nobuba, a kiváló, új Fuji Étterembe vagy a WAFU-ba, ahol italritkaságokat is próbálhatunk, desszertnek pedig a ragadós mocsit ajánljuk.

Kimonókészítés

Ha a kimonóra gondolunk, akkor sokunknak még mindig egy kissé mesterkélt, nehezen elrendezhető ruhadarab jut eszébe. Ez azonban ma már egyáltalán nincs így, a divat egyre inkább felfedezi ezt a színes, könnyű anyagból készült, nyári estéken könnyen a vállunkra teríthető köntösszerűséget, amit remekül lehet kombinálni szoknyákkal és nadrágokkal is. Ha pedig kedvet érzünk hozzá, most segítséggel elkészíthetjük saját darabunkat is a Stitch Budapestnél.

Nyelvtanfolyamok

japann2

Ugyan egy kultúra mélyrétegeit kétségtelen, hogy a nyelv elsajátításával lehet legkönnyebben elérni, azért azt csak a leghardcore-abb rajongóknak ajánljuk, hogy megtanuljanak japánul. Ha azonban emellett döntenénk, vagy csak kíváncsiságból szeretnénk a saját képességeinket egy teljesen új és a mienktől merőben eltérő nyelvvel próbára tenni, a Japán Alapítványnál és a Magyar–Japán Baráti Társaságnál is érdeklődhetünk nyelvkurzusokról. Utóbbinál éppen beteltek a tavaszi tanfolyam helyei, de sok egyéb változatos programmal is várnak minket klubnapjaikon.

Főzőtanfolyamok, teaszertartás

A japán konyha rendkívül sokarcú, nem lehet a változatosságát helyben felmérni, ezzel együtt a magyar ízléshez legközelebb álló, mindenki által kedvelt fogások java részét már hazai főzőiskolákban is elkészíthetjük. Ha szeretnénk betekintést nyerni a japán teázás rejtelmeibe, akkor a ZHAO ZHOU-ban a helyünk, a Negura Főzőiskolában a matcha teától, a gyozán és a ramenen át a bentóig, vagyis az ételszállítás különleges módjáig számtalan érdekességgel ismerkedhetünk, míg a Makifood Főzőiskolában (Maki Stevenson séftől) autentikus módon sajátíthatjuk el a szusikészítés titkait is.

Nerikomi kerámiaworkshop

A szentendrei RegenTag Műhelygalériában Karsay Zsófia Ferenczy Noémi-díjas keramikusművész segítségével alkothatunk – különleges technikával, színes agyagok rétegezésével – kerámiatárgyakat. A technika nagyon hamar elsajátítható, a sikerélmény még az ügyetlenebbek számára is garantált, a workshopon pedig mindenkit szeretettel várnak.

Hopp Ferenc Ázsiai Művészeti Múzeum

A múzeumot 1919-ben alapította Hopp Ferenc műgyűjtő, világutazó, mecénás és optikus. Az épület eredetileg az ő otthona volt, itt tartotta jókora, távol-keleti tárgyakból álló gyűjteményét. Ma ez Magyarország egyetlen keleti múzeuma, amely szakkönyvtárnak is otthont ad. Hopp gyűjteménye számos japán tárgyat is tartalmaz, az épület körül pedig csodás, egzotikus kertet tekinthetünk meg.

Terebess

A Terebess család már több mint 20 éve foglalkozik keleti tárgyakkal és a keleti kultúra megmutatásával is. Közel 3000 bútort, a nagyobb berendezési tárgyak mellett díszeket, edényeket tekinthetünk meg kistarcsai kereskedésükben. Ugyan nemcsak japán tárgyak szerepelnek a kínálatban, de azért szép számmal találunk ilyeneket is.

NATI 100% PURE IDEA

japann4

A márkanév mögött Gyulai Natália divattervezőt kell keresnünk, aki már több éve tervez a japán divat és motívumkincs által inspirált öltözékeket is. Az alkotó számos nemzetközi elismerést magáénak tudhat, ruhái többek között megtalálhatók Japánban, a Kobe Fashion Múzeumban, ami talán egyedi gondolkodásmódjának egyik legnagyobb elismerése. Ha szeretnénk magunknak egy szórakoztató, feltűnő és színes, japános darabot, válogathatunk egyedi Hanami ruhái közül.

Kokesibabák

Személy szerint annyira odavagyunk a kokesibabák egyedi világáért, hogy nem bírjuk kihagyni ebből a listából Mandula Éva munkásságát, aki már a MOME-tanulmányai alatt, több mint 20 éve beleszeretett a japán kultúrába, így jutott el ezekhez a különleges tárgyakhoz. De hasonló a története a másik, szintén elkötelezett magyar kokesikészítőnek, Kiss Emőkének is. A kokesibabákat eredetileg gyerekjátékként, majd fürdőhelyi szuvenírként használták, innen váltak a modern lakberendezés eszközévé. Az esztergált, minimalista alap és a kedves, egyedi festés mindenféle enteriőr tökéletes kiegészítőjévé teszi a kokesiket.

| Forrás: welovebudapest.com

 

 

Eseményfigyelő

Szeretné, hogy az Önök híre, eseménye is megjelenjen az Esemény Menedzser portálon? Tartalomszolgáltatásra, online marketingre van szüksége? 

Ez az e-mail-cím a szpemrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát.

 


 

További hírek, tippek


 

 


 

TERMESZ Szerszámház

Április hónap MILWAUKEE gépe!

Hírlevél


   E-mail cím:*  
Név: *  

Időrendben

« Április 2024 »
H K Sze Cs P Szo V
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30          

Tartalom galéria

Szeretjük a madarakat -Természetismereti fesztivál

Szeretjük a madarakat -Természetismereti fesztivál

More details
Az 5 legdivatosabb ruha, amire szükséged van tavasszal

Az 5 legdivatosabb ruha, amire szükséged van tavasszal

More details
A Vingardium 2024 tavaszán leköltözik a tóhoz

A Vingardium 2024 tavaszán leköltözik a tóhoz

More details
Különleges rendezvény májusban: Ne maradj le Magyarország első női csúcstalálkozójáról

Különleges rendezvény májusban: Ne maradj le Magyarország első női csúcstalálkozójáról

More details
Corvinus Állásbörze, Corvinus Career & Business Festival, 2024. április 24 - 25.

Corvinus Állásbörze, Corvinus Career & Business Festival, 2024. április 24 - 25.

More details
2024-es tábortrendek – az AI és a fenntarthatóság hódít a gyerekeknél is!

2024-es tábortrendek – az AI és a fenntarthatóság hódít a gyerekeknél is!

More details
AUTOMOTIVE HUNGARY, 2024. május 7-10.

AUTOMOTIVE HUNGARY, 2024. május 7-10.

More details
Szakma Sztár Fesztivál, 2024. április 24-26.

Szakma Sztár Fesztivál, 2024. április 24-26.

More details
Helló Európa, helló tavasz! – 2024. május 1-5.

Helló Európa, helló tavasz! – 2024. május 1-5.

More details