2024. március 28., csütörtök - Gedeon

Események

Idén is keresik a legszebb épületeket: indul az Év háza pályázat!

455

Immár harmadik éve keresik az Év Házát! A legrangosabb hazai, független, szakmai pályázaton május 16-ig nyújthatják be a – 2020. január 1-je után készült – munkáikat családi házak, kis társasházak, illetve középületek tervezői.

Az Év háza pályázat – annak újraélesztése óta – a legismertebb és legszélesebb körben érdeklődésre számot tartó építész szakmai elismeréssé vált. A pályázat mára a magyar építészeti közélet részeként, széles szakmai támogatással, valamint a legelismertebb építészek zsűriben való közreműködésével több, mint egy évtizede keresi a példamutató építészeti teljesítményeket.

Az országos, nyílt és nyilvános Év háza pályázaton az elmúlt valamivel több, mint két évben, azaz 2020. január 1-j után megépült családi házak, nyaralók, és maximum 4 lakásos lakóépületek tervezői nevezhetik munkáikat. De a Bíráló Bizottság asztalára kerülnek az ebben az időszakban elkészült középületek is. A pályázat célja, hogy megismertesse, számba vegye azokat a minőségi építészeti alkotásokat, amelyek nemcsak esztétikai, hanem környezeti és gazdasági szempontból is példaértékűek. Az Év háza díj jellegzetessége, hogy nem csak több éves szakmai tapasztalattal, hanem a fiatalok, pályakezdők, elsőtervesek számára is elérhető pénzdíjas pályázat.

A zsűri, ahogyan eddig, úgy most is két abszolút fődíjat, illetve két szakmai és öt támogatói különdíjat oszt ki. A szervezők idén is kíváncsiak a nagyközönség véleményére: voksolni mindkét kategóriában lehet, a közösségi oldalon indított szavazáson. A pályázatot immár harmadik éve az építőipar egyik legnagyobb építőanyag-gyártója, a Leier Hungária Kft. mutatja be.

„Ennyi év távlatából nyugodtan mondhatom, hogy az Év háza pályázat egy olyan kő, amely hosszú évek óta ott van, nem billeg, rá lehet lépni, és amikor visszafelé jövünk akkor is ott lesz. A pályázat elmúlt éveinek fő üzenete számomra az, hogy a nehézségek ellenére is meg tud maradni, és így az értékteremtés mellett stabilan ki tud állni. Remélem, az idei év újra bizonyítja, miért egyedülálló elismerés az ÉV HÁZA díj.” – mondta Szoják Balázs, nívó díjas építész, a pályázat kurátora.

A pályázat szakmai partnerei évek óta Magyar Építész Kamara, a Magyar Építőművészek Szövetsége, akik a szakmai különdíjak felajánlói is egyben.

Akik nélkül az Év háza pályázat nem jöhetne létre

momi2

Az Év háza bíráló bizottsága a fődíj és a szakmai különdíjak mellett a támogatók különdíjait is odaítéli, akik nélkül nem díjazhatnának olyan alkotókat, akik példát mutatnak a jövő számára az építészet területén. „Mi a Leiernél 9 magyar üzemben annyi építőanyagot gyártunk naponta, amelyből több mint 100 családi ház tud felépülni. Sajnos nem tudunk lekövetni minden egyes anyagot, nem tudhatjuk, hová épül be, de reméljük, hogy olyan szép, divatos, élhető és fenntartható épületek születnek ezekből az anyagokból, mint amilyenek az Év háza zsűrije asztalára kerülnek.”– mondta Komlós Andor, a pályázat főtámogatója, a Leier Hungária Kft. ügyvezetője.

A főtámogató különdíja mellett a két kategória főtámogatói díját idén is a Hella ÁNR Árnyékolástechnika Kft. középületek, és a PREFA Hungária Kft. családi ház, kistársasház kategóriában adhatja át. A családi ház kategória támogatói díját a pályázathoz tavaly csatlakozott Terrán Tetőcserép Gyártó Kft. jegyzi, míg a középület kategóriában évek óta a Meva Zsalurendszerek Zrt. különdíját és az azzal járó pénzdíjat veheti át egy-egy tervező vagy tervező csapat a zsűri döntése alapján.

Idén is számít a nagyközönség véleménye

momi3

Az elmúlt két év közönségszavazásán is jól látható volt, hogy a nagyközönség véleménye gyakran eltér a zsűriétől. A nem szakmabeliek természetesen mást látnak egy-egy épületben, mint amit a szakmai grémium keres, vagy egy épület kapcsán fontosnak ítél meg. A közössági oldalon indított szavazás sikere azonban arra késztette a kiírókat, hogy folytassák ezt a hagyományt. Így idén júniusban már harmadik alkalommal keressük a nagyközönség által legjobbnak ítélt pályamunkákat mindkét kategóriában.
Ezen kezdeményezés támogatója középület kategóriában az Internom Ablak Kft., családi ház és kistársasház kategóriában pedig az OTP Ingatlanpont Kft. és az OTP Pénzügyi Pont Zrt.

Határidők, dátumok

A pályaművek beadása: 2022. május 16. 16:00
Ünnepélyes eredményhirdetés és díjkiosztás 2022. szeptember 30.
A pályaműveket elektronikusan a www.evhaza.hu weboldalon lehet benyújtani.

A pályázati nevezési díj összege bruttó 10.000 Ft/pályamű.

Zsűri tagjai 2022-ben:

Elnök: Noll Tamás, Ybl Miklós-díjas építész, a Magyar Építész Kamara egykori elnöke

Társelnökök:
⦁ Dévényi Sándor DLA, a Magyar Művészeti Akadémia tagja
⦁ Krizsán András DLA, a Magyar Építőművészek Szövetségének elnöke
⦁ Dr. Hajnóczi Péter, a Magyar Építész Kamara elnöke
⦁ Szoják Balázs, építész, az „Év háza” díj kurátora
Tagok:
⦁ Tóth Balázs, építész, az ÉMI Nonprofit Kft. szakértője
⦁ Dr. Tóth Elek, címzetes egyetemi tanár, BME Építőanyagok és Magasépítés Tanszék

2021-ben Ybl Miklós-díjjal kitüntetett építészek:
⦁ Erhardt Gábor
⦁ Erő Zoltán
⦁ Fernezelyi Gergely DLA
⦁ Lente András
⦁ Szőke László

| Forrás: lakaskultura.hu

Eseményfigyelő

Szeretné, hogy az Önök híre, eseménye is megjelenjen az Esemény Menedzser portálon? Tartalomszolgáltatásra, online marketingre van szüksége? 

Ez az e-mail-cím a szpemrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát.

 


 

További hírek, tippek


 

 


 

TERMESZ Szerszámház

BETA 2024. évi új AKCIÓS szerszámkatalógusa!

Hírlevél


   E-mail cím:*  
Név: *  

Olvasta?

Időrendben

« Március 2024 »
H K Sze Cs P Szo V
        1 2 3
4 5 6 7 8 9 10
11 12 13 14 15 16 17
18 19 20 21 22 23 24
25 26 27 28 29 30 31

Tartalom galéria

Térítésmentesen tanulhatnak nyelvet a tanárok

Térítésmentesen tanulhatnak nyelvet a tanárok

More details
Hétvégi programajánló

Hétvégi programajánló

More details
Több mint 30 húsvéti program a Balatonnál 2024-ben

Több mint 30 húsvéti program a Balatonnál 2024-ben

More details
100 húsvéti és családi program, 2024. március 22. – április 1.

100 húsvéti és családi program, 2024. március 22. – április 1.

More details
Matyó Húsvét, 2024.március 31 - április 1.

Matyó Húsvét, 2024.március 31 - április 1.

More details
Húsvét az Állatkertben, 2024. március 29. - április 1.

Húsvét az Állatkertben, 2024. március 29. - április 1.

More details
Nemzetközi kézműves húsipari szakkiállítás Stuttgartban, 2024. szeptember 28-30.

Nemzetközi kézműves húsipari szakkiállítás Stuttgartban, 2024. szeptember 28-30.

More details
Így lehet könnyen pénzt keresni a használt eszközökből

Így lehet könnyen pénzt keresni a használt eszközökből

More details
Fényfestéssel, nyomozással és tobozkörúttal vár a Folly Arborétum húsvétkor

Fényfestéssel, nyomozással és tobozkörúttal vár a Folly Arborétum húsvétkor

More details