2024. április 26., péntek - Ervin

Események

A Neumann-géptől az MI-ig

451

A Neumann Társaság több hónapos, intenzív szakmai részvételével valósult meg a Millenáris Álmok Álmodói 20 kiállításának Infokommunikációs csomópontja.

A világszínvonalú, interaktív tárlat erénye, hogy tágabb összefüggéseiben mutatja meg az informatikát – és arra is van tér és hely, hogy a sokat emlegetett iskolateremtők mellett például a közelmúlt startup-sikerei is megjelenhessenek. Kempelen Farkastól a Preziig és a mesterséges intelligenciáig, amelyet a Mesterséges Intelligencia Koalíció együttműködésével a jelenig, sőt a jövőig mutat be a Neumann Társaság idővonala a tárlaton.

Az első tárlat huszadik évfordulóján megrendezett Álmok Álmodói 20 kiállítás hatezer négyzetméteren terül el a Millenárison. Látogatói útvonala másfél kilométer hosszú, így akár több órás kirándulást is tehet az érdeklődő a bemutatott „6+1” tematikai csomópont érdekességei között. Mivel napjainkban a digitalizáció az ipar minden területén kiemelt fontosságú, az egyik ilyen kiemelt csomópont az Infokommunikáció. Az interaktív tárlaton rengeteg kép és kiegészítő információ található, jelentős részben a Neumann Társaság virtuális gyűjteményére, tehát az Informatikatörténeti Adattárra építve.

almodoi2

Az infokommunikáció fogalmát a kiállítás szervezői a legszélesebben értelmezték, hiszen a nyelvtől és beszédtől az íráson és nyomtatáson, a képrögzítésen és hangrögzítésen át, a telekommunikáción keresztül a modern informatikáig, a hálózatelméletig és a mesterséges intelligenciáig minden beletartozik. Nemcsak virtuális tárgyakra kell számítani, a tárlat fizikailag létező tárgyakban is gazdag: megtekinthető például Kempelen Farkas beszélőgépének újjáépített mása, Gábor Dénes hologramja ugyanúgy, mint Rátai Dániel térbeli tervezőrendszerének prototípusa.

A híres Neumann-gépet idézi a főinstalláció

A csomópont leglátványosabb installációja Neumann János híres IAS számítógépét idézi fel: a mai modern számítógépek korai mintájául szolgáló Neumann-féle IAS gép a kiállításon egy hatalmas művészi installációként tornyosul a látogató előtt. A stilizált gépbe akár be is lehet lépni – és ott egy látványos, video-art vetítést lehet megtekinteni, kétoldalt a magyar informatika leghíresebb tárgyainak bemutatóival. Ezek jelentős részét a Neumann Társaság szegedi Informatika Történeti Kiállításán rögzítették, így akinek ez a szekció elnyeri tetszését, a Millenáris után Szegedre is érdemes ellátogatnia, ha élőben szeretne informatikatörténeti ereklyéket látni.

A Millenárison emblematikus tárgyak eredetijei is helyet kaptak: az első mikroprocesszor, az Intel 4004, hiszen az Intel cégnél két magyar, Gróf András és Vadász László is úttörő munkát végzett. Kutor László gyűjteményéből Jánosi Marcell világelső mikrofloppyja és a Lukács-testvérek Homelab-1 nevű házi számítógép prototípusának megmaradt doboza is itt kapott helyet a jól ismert, magyar Primo és Proper-16 számítógépek mellett.

almodoi3

Magyar mérföldkövek az informatikából

Egy tévéstúdiót is meg lehet nézni a tárlaton, és egy olyan speciális enteriőrt is kialakítottak, amelyen Nemes Tihamér és a televíziózás más úttörőinek történetét lehet interaktív módon megismerni. A modern informatikáról szóló részen olvashatunk Simonyi Endréről, a később szakújságíróként is híressé lett mérnök, a Steve Jobs-Steve Wozniak párossal nagyjából egy időben maga is épített személyi számítógépet.

Kiállították a Muszka Dániel-féle Katicabogár-robot egyik kései, kompakt méretű változatát, de kiderül az is, hogy a Kürti-féle adatmentési technológia miként játszott kulcsszerepet a 2001-es amerikai terrortámadások után. A közösségi média korai sikertörténetének számító iWIW-sztori és a magyar videojátékfejlesztés mérföldköveit is megismerhetik a látogatók a magyar startupok sikerei mellett.

Az Infokommunikációs csomópont a Neumann Társaság által biztosított MI Idővonallal ér véget: az itt megjelenített QR-kódok révén a Neumann Társaság Informatikatörténeti Adattárában lehet részletesen olvasni az idővonal egyes mérföldkövein szereplő témákról.

“Az Álmok Álmodói 20 Infokommunikációs csomópontja hiánypótló szerepet tölt be, hiszen évtizedek óta először lehetséges egy, a magyar feltalálókra fókuszáló, átfogó technika- és tudománytörténeti kiállítás részeként végigbarangolni a magyarországi kommunikáció és az informatika fejlődését a kezdetektől a napjainkig, kitekintéssel a közeljövőre. Nagy örömünkre szolgál, hogy egy ilyen nagyszabású, látványos, közjót is szolgáló projekthez bocsáthattuk rendelkezésre a több mint fél évszázada alapított Neumann Társaság tárgyi, történeti emlékeit” – mondta el a kiállításról Képes Gábor, a Neumann Társaság marketingigazgatója, az Álmok Álmodói 20 – Infokommunikációs csomópont vezető tanácsadója.

„Az Álmok Álmodói 20 – Világraszóló magyarok, világformáló találmányok című látványos, interaktív kiállítás a magyar zsenialitást és azokat a felfedezéseket ünnepli, amelyek hozzájárultak a világ fejlődéséhez. Rengeteget köszönhetünk a magyar tudósoknak, a találmányaik nélkül máshogy néznének ki a hétköznapjaink is, jól mutatja ezt az infokommunikációs csomópont is a kiállításon. A már említett érdekességek mellett rengeteg további látványos díszlettel és interaktív elemmel készültünk: lesz többek között VR-szemüveges séta a Marson és egy bejárható agy is, de meg lehet nézni egy gyomorvarrógépet is. Bízunk benne, hogy felhívja a kiállítás a figyelmet az innováció és a tudomány szerepére, és inspirálja a fiatalokat, a jövő feltalálóit” – mondta Dankó Virág, a kiállítást megvalósító Millenáris ügyvezető igazgatója.

| Forrás: muszaki-magazin.hu

Eseményfigyelő

Szeretné, hogy az Önök híre, eseménye is megjelenjen az Esemény Menedzser portálon? Tartalomszolgáltatásra, online marketingre van szüksége? 

Ez az e-mail-cím a szpemrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát.

 


 

További hírek, tippek


 

 


 

TERMESZ Szerszámház

Április hónap MILWAUKEE gépe!

Hírlevél


   E-mail cím:*  
Név: *  

Időrendben

« Április 2024 »
H K Sze Cs P Szo V
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30          

Tartalom galéria

Hétvégi programajánló

Hétvégi programajánló

More details
Hungária koncert - Most vagy soha, 2024. június 1.

Hungária koncert - Most vagy soha, 2024. június 1.

More details
Hokitavasz, 2024. május 7.

Hokitavasz, 2024. május 7.

More details
Lord of the Dance, 2024. május 24.

Lord of the Dance, 2024. május 24.

More details
Smart Sport Expo és Fitness Fesztivál, 2024. június 2.

Smart Sport Expo és Fitness Fesztivál, 2024. június 2.

More details
Szoboszlai Live - interaktív talkshow, 2024. május 30.

Szoboszlai Live - interaktív talkshow, 2024. május 30.

More details
40. Ritmikus Gimnasztika Európa-bajnokság, 2024. május 22-26.

40. Ritmikus Gimnasztika Európa-bajnokság, 2024. május 22-26.

More details
A 7 oktávos világsztár Magyarországon, 2024. május 4.

A 7 oktávos világsztár Magyarországon, 2024. május 4.

More details
Ünnepeljük együtt a Vígszínház 128. születésnapját

Ünnepeljük együtt a Vígszínház 128. születésnapját

More details