2024. április 24., szerda - György

Események

Most érdemes bekukkantanunk a barlangok mélyére

737

Március a barlangok hónapja, így hónapindító cikkünk nem is szólhat másról, mint arról, hogy a tavasz első hónapjában mikor és melyik barlangunkba érdemes ellátogatni, melyik nemzeti parkunkban milyen föld alatti programokat szerveznek és, hogy milyen kedvezményekkel készülnek az egyes helyszíneken.

A „Barlangoljunk!" elnevezésű kampány magában foglal minden programot, amit ebben a hónapban a magyar barlangokban szerveznek. A Magyar Nemzeti Parkok célja ezzel a programsorozattal az, hogy az emberek jobban megismerjék a hazai barlangokat, hisz nemcsak egy-kettő van az országban. A legnépszerűbb, jól ismert barlangok is szerveznek programot természetesen, de van sok más, kisebb is, amelyekről talán még nem is hallottunk; ezeknek is érdemes adni egy esélyt.

A 2022. márciusában megrendezett Barlangok Hónapja során a Duna-Dráva Nemzeti Park Igazgatóság különleges programokkal várja a látogatókat az Abaligeti-barlangban, a Denevérmúzeumban, valamint a Denevér tanösvényen, de az is jó hír, hogy március 16-tól ismét látogatható lesz a Tettyei Mésztufa-barlang.

Ami a kedvezményeket illeti, március 1-13. között az abaligeti Denevérmúzeum ingyenesen látogatható, március 21-31. között pedig minden jegy árára (Abaligeti-barlang, Denevérmúzeum, kombinált jegy) 20% kedvezményt kapnak a látogatók.

A Duna-Dráva Nemzeti Park 3 érdekes programmal készül

Az elsőt március 5-én tartják 14 órától Abaligeten. A Barlangi földrajzóra című programon a gyerekek és az érdeklődő felnőttek megismerkedhetnek a barlang különleges természeti képződményeivel és a cseppkövek növekedésének folyamatával. A részvételi díj a barlangi belépő ára, valamint egy előzetes jelentkezés az Igazgatóság telefonszámán. Ezt a túrát megtartják március 20-án is 16 órától, így aki az elsőről lemarad, az kicsit később is bepótolhatja.

A második túra időpontja március 11. A Fotós túra az Abaligeti-barlangban 15 órakor indul, és a program során fotós szakvezető segítségével fényképezhetjük a cseppkövekben gazdag barlang képződményeit. A túrára amatőr és profi fotósokat egyaránt várnak. Előzetes jelentkezés az Ez az e-mail-cím a szpemrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát., vagy az Ez az e-mail-cím a szpemrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát. címen szükséges.

A Barangolás a Denevér tanösvényen lesz a harmadik program, és március 12-re tervezik. A program során az Abaligeti-barlang felett húzódó Denevér tanösvényen tesznek majd egy felszíni túrát a jelentkezők, ahol megismerkedhetnek a mészkőterületekre jellemző formakinccsel, valamint a területen előforduló állat- és növényvilággal, természeti értékekkel. A részvételi díj 700 forint személyenként, illetve itt is előzetes jelentkezés szükséges. Ezt a barlangolást is megszervezik még egyszer, mégpedig március 26-án 11 órától - írták a marcius_barlangok_honapja közleményben.

Jó hír a barlangolóknak!

Hamarosan véget ér a Duna-Dráva Nemzeti Parkban egyik legkedveltebb barlangjának, a Tettyei Mésztufa-barlangnak a téli "pihenőidőszaka", ami azt jelenti, hogy a tervek szerint március 16-tól ismét látogatható lesz. A pécsi Tettyén található különleges barlangban látványos installációk és animációk mutatják be a barlang természeti adottságait, a mésztufa keletkezésének folyamatát.

A látogatók helytörténeti és kultúrtörténeti ismereteket szerezhetnek, megtudhatják, hogy milyen fontos szerepe volt és van a víznek, amely létrehozta a barlangot, ellátta a várost ivóvízzel, meghajtotta a Tettye-völgybe települt malmok kerekeit. A barlang minden egész órában induló, élményt adó idegenvezetés keretében tekinthető meg - olvasható a ddnp.hu/barlangpecs oldalán.

A Baradla-barlangtól a Mátyás-hegyi-barlangig

Az Aggteleki Nemzeti Park igazgatóság területén lévő barlangok közül a Baradla-barlang aggteleki rövidtúrájára, a jósvafői rövidtúrájára, illetve a vöröstói középtúrára 25% kedvezményt biztosítanak a felnőtt jegyek árából.

Balaton-felvidéki Nemzeti Park Igazgatóság kedvezményes barlangtúrát szervez március 26-ra a Csodabogyós-barlangba. A Bükki Nemzeti Park Igazgatóság március 21. és 27. között, illetve március 28. és 31. között 12% kedvezmény ad a teljesárú jegyekre, és 17%-ot a kedvezményes jegyekre, ha meglátogatnánk a Szent István-barlangot, illetve az Anna-barlangot Lillafüreden.

A Duna–Ipoly Nemzeti Park Igazgatóság területén a Mátyás-hegyi-barlang vesz részt a kapányban. Ide egész március hónapban csaknem 40% kedvezmény jön le a felnőtt jegyek árából, ha hétköznaponkén látogatunk el a barlangba - olvasható a magyarnemzetiparkok.hu oldalán.

Geotúra és barlanglesés

A márciusi programok között találtunk még egy geotúrát az Alsó-Cuha szurdok sziklavilágában, amit március 5-re terveztek. A résztvevők, akik a túrát megelőző nap 16 óráig jelentkezhetnek a programra Vinye vasúti megállóhely melletti parkolóban találkoznak majd 10:40-kor. A táv 12 kilométer hosszú, és körülbelül 6-7 órát vesz majd igénybe.

A Barlangleső túrára, ami az Ördögárokba vezeti a túrázókat, március 26-án kerül sor. Erre a programra is be kell jelentkezni előzetesen, a túra előtti napon 16 óráig. A vezetők szerint a túra nehézségi foka közepes.

| Forrás: turizmus.com

Eseményfigyelő

Szeretné, hogy az Önök híre, eseménye is megjelenjen az Esemény Menedzser portálon? Tartalomszolgáltatásra, online marketingre van szüksége? 

Ez az e-mail-cím a szpemrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát.

 


 

További hírek, tippek


 

 


 

TERMESZ Szerszámház

Április hónap MILWAUKEE gépe!

Hírlevél


   E-mail cím:*  
Név: *  

Időrendben

« Április 2024 »
H K Sze Cs P Szo V
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30          

Tartalom galéria

Hétvégi programajánló

Hétvégi programajánló

More details
Agility nap a Ligetben, 2024. április 28.

Agility nap a Ligetben, 2024. április 28.

More details
Komáromi erődfeszt, 2024. május 3-5.

Komáromi erődfeszt, 2024. május 3-5.

More details
Országos Diesel Találkozó, 2024. április 30. - május 1.

Országos Diesel Találkozó, 2024. április 30. - május 1.

More details
Városligeti Majális, 2024. május 1.

Városligeti Majális, 2024. május 1.

More details
Tájházak és Szabadtéri Múzeumok Napja, 2024. április 26-28.

Tájházak és Szabadtéri Múzeumok Napja, 2024. április 26-28.

More details
Totalcar Parkoló Parádé, 2024. április 28.

Totalcar Parkoló Parádé, 2024. április 28.

More details
ArchiKids VárosÁlmodók Fesztivál, 2024. április 27.

ArchiKids VárosÁlmodók Fesztivál, 2024. április 27.

More details
Futófesztivál, 2024. április 27.

Futófesztivál, 2024. április 27.

More details