Nyomtatás

Régésztörténetek: új virtuális kiállítás a Magyar Nemzeti Múzeumban

170

A Nemzeti Múzeum kutatásai azt bizonyítják, hogy a Miskolctól északkeletre húzódó térséget már a múltban is élénk forgalom jellemezte.

A Magyar Nemzeti Múzeum Régészeti Örökségvédelmi Igazgatósága (MNM RÖG) a miskolci Herman Ottó Múzeummal együttműködve 2018-2020 között 17 hektáron, 12 helyszínen végzett régészeti ásatásokat a leendő Miskolc–Kassa autópálya nyomvonalán.

Az intézmény szakemberei kutatásaikkal nem csupán egy-egy lelőhelyet tártak fel, hanem egy több évszázadot átívelő metszetet rajzoltak a Hernád-folyó völgyéről. Eredményeikről most egy új virtuális kiállítás nyílik Régésztörténetek címmel, valamint a Nemzeti Múzeum HELY című online ismeretterjesztő sorozatához egy kerekasztal-beszélgetés is kapcsolódik.

A Nemzeti Múzeum kutatásai azt bizonyítják, hogy a Miskolctól északkeletre húzódó térséget már a múltban is élénk forgalom jellemezte. Az Alföld északon legtovább a Hernád mentén nyomul be a hegyek közé, így a folyóvölgy egy olyan természetes útvonal, ami évezredeken át biztosította a kapcsolatot a Kárpát-medence belső tájai és Észak-Európa között. Ahol a Hernád ártere a környező dombokkal találkozik, az eltérő jellegű területek érintkezési vonala mentén a régészeti korokban egy hosszú települési lánc jött létre. A folyóvölgybe jobbról-balról befutó patakok oldalvölgyeinek a Hernád-síkra néző bejáratai igen jó lehetőséget kínáltak a megtelepedésre. Ezek közül az életkamrák közül régészeti szempontból kiemelkedő terület Encs környéke, a tervezett autópálya Forrás-hegyi pihenője.

A Hernád-völgy miskolci kapuja és a Kassai-medence között félúton, ahol ma autópálya pihenő épül, korábban egy fogadó működött, még korábban egy honfoglalás kori temető volt, azt megelőzően pedig a szkíták és egy erődített bronzkori település lakói is úgy gondolták, hogy ez a legjobb hely a megtelepedésre. Hasonlóan kedvelt volt a Hernád völgye már az újkőkor folyamán is, amire a korai földművesek nyomai utalnak a mai Garadna, valamint Novajidrány határában. Ugyancsak Garadnán került elő egy germán, vandál település részlete, ahol a feltárt több tucatnyi szénégető gödör alapján valószínűsíthetjük, hogy a lakosság nagy része e helyen szénégetéssel foglalkozott.

2021. március 31-én 18 órakor a Magyar Nemzeti Múzeum Facebook-oldalán kezdődő kerekasztal beszélgetés alatt megismerhetitek a „hely szellemét”: régészek mesélnek a Hernád völgyének feltárásáról, egy munkanapjukról, a régészélet kihívásairól és szépségéről.

A kerekasztal résztvevői:

Balogh Bodor Tekla, Sörös Franciska Zsófia, Fábián Szilvia, Czifra Szabolcs, Csergő Ákos, Nicklas Larsson, Takács Richárd régészek, az MNM RÖG munkatársai.

(Forrás: blikk.hu)

Eseményfigyelő

Szeretné, hogy az Önök híre, eseménye is megjelenjen az Esemény Menedzser portálon? Tartalomszolgáltatásra, online marketingre van szüksége? 

Ez az e-mail-cím a szpemrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát.

 


 

További hírek, tippek