Nyomtatás

Az eredeti időpontban tartják meg a 29. Zempléni Fesztivált

251

A művészetet a természeti és az épített örökség környezetébe ágyazva, kulináris élvezettel kiegészítve tálalja Tokaj-Hegyalja legnagyobb kulturális fesztiválja, a huszonkilencedik alkalommal tartandó augusztusi Zempléni Fesztivál. A teljesség igénye nélkül szemezgettünk a programban.

Idén 29. alkalommal rendezik meg Tokaj-Hegyalja legnagyobb kulturális fesztiválját, a Zemplénfesztet augusztus 14. és 23. között. A hazai gazdag fesztiváltérképen azért is különleges a nagy múltú találkozó, mert egyszerre hat a művészetek iránti érzékenységünkre, gasztronómiai élményt és természetközeli szellemi-lelki feltöltődést is garantál. A zempléni fesztivál idei különlegessége, hogy augusztus második felében, az eredetileg tervezett időpontban meg lehet tartani.

Az összművészeti találkozó fókuszában a komolyzene lesz, a programok többségét ehhez a műfajhoz tartozó koncertek alkotják majd, de hangsúlyos a jazz kínálat is, és a társművészetek tárháza is színesedett. A színházi és irodalmi estek mellett idén illuzionista is lesz, és hat tárlat nyílik a fesztivál keretében. A nyitókoncertet a Budafoki Dohnányi Zenekar adja, az est szólistája Balogh József zongoraművész, karmestere pedig a fesztivál művészeti vezetője Hollerung Gábor. Műsoron Beethoven Egmont-nyitánya, a III. c-moll zongoraverseny és Dvořák VIII. szimfóniája.

A sokszínű programkínálatból érdemes kiemelni, hogy Cseh Tamást idézi meg a Vodku fiai formáció, akik Bereményi Gézával közös esten, a Nincsen más ebben a dalban című előadással jelentkeznek a találkozón. Idén is folytatódik a már hagyományossá vált és igen népszerű A megérthető zene sorozat, amelyben Hollerung Gábor a Budapesti Akadémiai Kórustársaság és a Budafoki Dohnányi Zenekar, valamint neves szólisták közreműködésével Händel Messiás című oratóriumát hozza el. A könnyűzenei koncerteket mások mellett Rúzsa Magdi fellépése színesíti, aki a Tokaj Fesztiválkatlanban lép fel. Ugyanezen a helyszínen Feke Pál és társulata az István, a király rockopera koncertváltozatát viszi színre. A címszereplő Feke Pál mellett Dolhai Attilát, Szomor Györgyöt és Novák Pétert láthatják a fesztivál vendégei.

A jazz műfajából az olyan sztárok mellett, mint Csemer Boglárka, Malek Andrea, a Kollmann Gábor Quintet, a Gadó Gábor Quartet idén is helyet kaptak a fiatal tehetségek, köztük a Rodek Balázs Trió, Nagy-Babos Rebeka Quartetje és a Coquette Jazz Band.

A prózai estek között izgalmasnak ígérkezik Az élet értelme – Egypercesek száz percben címmel Mácsai Pál és Lukács Miklós Örkény István Egyperceseiből összeállított estje.

A fesztivált Sárospatak, Sátoraljaújhely, Szerencs és Tokaj mellett egy tucat más zempléni település szabadtéri helyszíne és legszebb műemléke fogadja be.

A programokról részletes információ a www.zemplenifesztival.hu honlapon, valamint a fesztivál Facebook-oldalán található.

(Forrás: magyarnemzet.hu)

Eseményfigyelő

Szeretné, hogy az Önök híre, eseménye is megjelenjen az Esemény Menedzser portálon? Tartalomszolgáltatásra, online marketingre van szüksége? 

Ez az e-mail-cím a szpemrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát.

 


 

További hírek, tippek