Nyomtatás

Hibrid események – egy lépéssel közelebb az élő rendezvényekhez

173

A nagyvállalatok és szövetségek céges eseményekért felelős döntéshozóit egyesítő, genfi székhelyű nemzetközi szakmai közösség, az UNICEO® (United Networks of International Corporate Event Organizers) nemrégiben rendezte meg első hibrid eseményét Budapesten – a hibrid eseményekről.

Az online találkozóról készült összefoglaló felidézi, hogy a Covid-19 hatására márciusban bekövetkezett leállás erősen befolyásolta a céges rendezvények piacát is. A legtöbb vállalat úgy döntött, hogy lemondja vagy átütemezi a jövőbeli rendezvényeit, felülvizsgálja a költségvetési terveket és az összes kommunikációt online platformra helyezi át. Az ügyfelekkel való kommunikációra és az együttműködők bevonására eszközként használt eseményeket, valamint az igazgatósági üléseket, a csapatépítőket és az oktatási eseményeket is virtuális platformok segítségével szervezték meg.

Az otthonokból, a kanapékról, közvetített események azonban nem tudtak olyan professzionális képet adni, mint az a cégek életében elvárt és megszokott volt, a technikai, fizikai adottságok is erősen befolyásolták a szakmai minőséget. Mindemellett pedig a közösségi élmény hiánya is nagyon erőteljesen jelentkezett.

Következő lépésként így szinte természetes módon jutottak el a cégek a hibrid rendezvényekig, amelyek lehetővé teszik az élő és a virtuális élmények kombinálását, a professzionális vizuális megjelenéseket, a színvonalas hang- és a képminőséget, mivel mindezt TV-showként sugározzák.

Az UNICEO Magyarország június 16-i, első hibrid rendezvényén céges rendezvényekért felelős döntéshozók osztották meg tapasztalataikat és véleményüket a hibrid rendezvényekről. A találkozóra egy stúdióban került sor, ahol nyolc vezető vállalat képviselője mint előadó és kerekasztal-résztvevő voltak jelen, hallgatók pedig online követhették az eseményt. Az eseményen jelen volt mind a megrendelői, mind a szolgáltató oldal, mint például a Telenor Magyarország, a Marriott Budapest, a Brill, a RentiT, valamint a Max & Future képviselője. Több mint 100 marketingvezető és céges rendezvényekért felelős döntéshozó csatlakozott az első hibrid UNICEO Leaders Meetinghez – tájékoztatta szerkesztőségünket Mantuano Mónika, a UNICEO Magyarország alelnöke.

Variációk a hibrid eseményekre

Bár a rendezvényekre vonatkozó korlátozások sokat lazultak – szinte meg is szűntek bizonyos rendezvénytípusok esetében –, a „hagyományos" eseményekhez való visszatérés kérdésében a vállalatok még nagyon óvatosak. Legtöbbjük alternatív megoldásokat keres, hiszen az biztos, hogy a rendezvények a költségvetési és utazási korlátozások ellenére továbbra is kulcsfontosságú marketingeszközei a vállalati partnerek és ügyfelek elérésének, valamint a dolgozói elköteleződésnek.

litkai2A találkozóra egy stúdióban került sor, ahol a vállalatok képviselői élőben voltak jelen, a hallgatók pedig online követhették az eseményt

A résztvevők egyetértettek abban, hogy a hibrid esemény, mint forma alapvetően meghatározza mostantól az események jövőjét, mivel a pandémiás időszakot követően lehetővé teszi a résztvevők és az előadók fizikai vagy virtuális részvételét. A rendezvények ezen típusa is különbözőképpen változhat. Előfordul, hogy

a) az előadások előre felvételre kerülnek, de az előadó jelen van és élőben válaszol a kérdésekre;

b) az előadók egy stúdióból jelentkeznek be, míg a résztvevők online követik az eseményt; c) majd a korlátozások feloldásával már néhány résztvevő személyesen van jelen, míg mások virtuálisan vesznek részt;

d) A hibrid – multi „hub" típusú rendezvények esetében pedig a résztvevői csoportok személyesen találkoznak egy helyszínen, és minden helyszín virtuálisan kerül kapcsolatba egymással.

Mint a tévében: kulcskérdés a vizuális tartalom

„A hibrid események sikerének kulcsa a vizuális tartalom és a megjelenés, amelyhez tévéshow-szerű forgatókönyv és magas szintű technikai szolgáltatások szükségesek" – hangsúlyozta Éder Bálint, a Brill A.V. szolgáltatási osztályának vezetője.

Parti János, a Marriott Budapest értékesítési és marketingigazgatója, elmondása szerint a szállodai és a helyszínszolgáltatók felkészültek az új helyzetre, a teremkapacitásokat újrakalkulálták, amely alapján jelen állás szerint a konferenciatermek tényleges kapacitásának 40%-a használható, de higiéniai és technológiai újításokkal is készülnek a hibrid, vagy hagyományos rendezvények fogadására.

René Mooren, a Marriott International EMEA értékesítéstámogatási és shared services igazgatója hangsúlyozta, hogy „... azon kívül, hogy a kormányok által bevezetett korlátozások folyamatosan enyhülnek, az iparág felépülésének fontos részét képezi az utazók és a rendezvényes résztvevők bizalmának visszaszerzése. Ezért a Marriott nemrégiben létrehozott egy Globális Tisztasági Tanácsot (Global Cleanliness Council), amelybe az orvostudomány és a közegészségügy szakértőit is meghívták, hogy újradefiniálják tisztasági és biztonsági előírásaikat."

A desztinációk is készülnek a turista és üzleti vendégek fogadására. Az esemény során Steen Jakobsen, a Dubai Tourism képviseletében elmondta: „Kormányunk gyorsan tudott reagálni a kialakult helyzetre, és számos proaktív és sikeres óvintézkedést hajtott végre a vírus terjedésének megfékezésére."

Seres Nikolett, a Telenor belső kommunikációs vezetője is elmondta, hogy cégük több karanténbarát online rendezvényt is kínált alkalmazottai számára, mint például a háttérzaj-felismerő verseny, az online kávéház, vagy az "Öltözz ki" nap, amelyek közben rájöttek, hogy a közösségépítés kulcsfontosságú elem a munkavállalói élmények és az elkötelezettség szempontjából. A karantén előtt nagy sikernek örvendő színházi rendezvényüket így folytatni tervezik hibrid eseményként: egy, a Telenor-házból közvetített, improvizáción alapuló színházi darabot cselekményében megszakítva az otthon ülő hallgatóság alakíthat majd különböző végkifejlet szerinti forgatókönyvek alapján.

Ügynökségi oldalról Lopusny Anna, a Max & Future rendezvény üzletágvezetője szintén egyetértett abban, hogy az online és a hibrid rendezvények egyre népszerűbbek lesznek, hiszen azon túl, hogy költséghatékony, még környezetbarát is és nem utolsósorban, karbonsemleges is.

litkaiLitkai Gergely. A hibrid események számtalan megoldási lehetőséget kínálnak a standuposoknak is

A programot Litkai Gergely (Dumaszínház) előadása zárta, aki a humor jótékony szerepéről beszélt a karantén időszaka alatt, amely segít az ismeretlen miatt kialakult félelem és szorongás feloldásában. Bár egy humoristának akkor a legnehezebb, ha nincs nézőközönsége, a virtuális platformok és mostantól a hibrid események számtalan megoldási lehetőséget kínálnak a standuposoknak is.

(Forrás: turizmus.com)

Eseményfigyelő

Szeretné, hogy az Önök híre, eseménye is megjelenjen az Esemény Menedzser portálon? Tartalomszolgáltatásra, online marketingre van szüksége? 

Ez az e-mail-cím a szpemrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát.

 


 

További hírek, tippek