2024. július 25., csütörtök - Kristóf, Jakab

Archívum

Közösségek Hete 2024 országos rendezvénysorozat

2024-05-21 311

2024. május 20–26. között immár nyolcadik alkalommal szervezi meg a Közösségek Hete országos rendezvénysorozatot a Szabadtéri Néprajzi Múzeum – Múzeumi Oktatási és Módszertani Központ az Országos Széchényi Könyvtár és a Nemzeti Művelődési Intézet együttműködésével. A közösségi értékeket és a közösség megtartó erejét a középpontba állító eseménysorozatra országszerte színes programok szervezésével készülnek a múzeumok, a könyvtárak, a közművelődési intézmények és a különböző civil közösségek.

Az idén „Ez állati jó lesz!” mottóval zajló programsorozat az ember és az állatok között évezredek óta fennálló mély és sokrétű kapcsolódást ünnepli, kitérve az állattartás, illetve az állatvédelem jelenkori kihívásaira, felelős és kreatív megoldásaira is. A Közösségek Hete egyhetes időszakában hét különböző tematikához kapcsolódóan több mint 150 intézmény és szervezet közel 300 programmal várja a látogatókat az ország 120 településén.

A Közösségek Hete rendezvénysorozat beharangozására a szervezők 2024. május 17-én a Szabadtéri Néprajzi Múzeum Erdély tájegységében sajtótájékoztatót tartottak.

A Közösségek Hete rendezvénysorozat 2017-ben indult útjára a múzeumi, könyvtári, közművelődési terület módszertani központjainak összefogásával a Cselekvő közösségek – aktív közösségi szerepvállalás című európai uniós projekt keretében. Az eseményen házigazdaként dr. Cseri Miklós, a Szabadtéri Néprajzi Múzeum főigazgatója köszöntőjében hangsúlyozta, hogy a Közösségek Hete szép példa arra, hogy egy európai uniós projektben kifejlesztett program a projekt befejezését követően is tovább él, sőt évről évre egyre nagyobb érdeklődés kíséri.

Az Országos Széchényi Könyvtár főigazgatója, Rózsa Dávid bemutatta a könyvtári hálózat országos munkáját, amely rengeteg településen valódi közösségformáló erővel bír, megszólítva az oktatási-nevelési intézmények tanulóitól kezdve a felnőtteken át a szépkorú olvasókat is.

A Nemzeti Művelődési Intézet képviseletében dr. Baloghné Uracs Marianna szakmai igazgató a közművelődési intézmények kulturális agóra szerepének fontosságát hangsúlyozta előadásában. Az idei tematika rendkívül sokszínű kapcsolódási lehetőséget biztosít a programszervezőknek, segítve a felelős állattartás és a környezettudatos szemlélet országos népszerűsítését is.

A Közösségek Hete idei országos programkínálatát és a hozzá kapcsolódó szakmai eseményeket, valamint az idei évben megújított Közösségi Múzeum elismerő díjat dr. Bereczki Ibolya, a Szabadtéri Néprajzi Múzeum ágazati feladatokért felelős főigazgató-helyettese mutatta be a sajtó képviselői számára. Arra is felhívta a figyelmet, hogy az idei Közösségek Hete egyben jó alkalmat nyújt a közgyűjteményeknek arra, hogy ráirányítsák a figyelmet gyűjteményük egy-egy állatokhoz kapcsolódó értékére, továbbá erősítsék szerepüket a környezeti nevelés terén.

2024-ben az alábbi hét tematikához kapcsolódnak a programok:

  • Keressük értékeinket! – Itthon otthon vagyunk: A települések értékeinek gyűjtése, megfogalmazása és bemutatása.
  • Alkotni öröm! – Ki mit tud?: A közösségi alkotásra, közös kreatív tevékenységekre ösztönző programok.
  • Adj esélyt! – Ki mit tud?: A társadalmi esélyegyenlőséget, a befogadás és az elfogadás szellemiségét ösztönző programok.
  • Egy szívvel, egy lélekkel: Az önkéntes tevékenységeken alapuló, az önkéntességet bemutató és népszerűsítő programok szervezésére ösztönöz.
  • Zöld, zöldebb, legzöldebb: A kapcsolódó programok közösségi alapon, helyi szinten hívják fel a figyelmet a természet és környezetünk védelmére.
  • Mozdulj rá!: A sporthoz és mozgáshoz kapcsolódó programok, amelyekben ötvözni lehet a közösségi és kulturális elemeket a mozgással.
  • Tiéd a pálya!: Az ifjúság társadalmi aktivizálására, közösségi feladatvállalására hívja fel a figyelmet.

A rendezvény kiemelt szakmai programja, a Közösségi Múzeum díjátadó és konferencia május 22-én valósul meg a Néprajzi Múzeumban. A megtisztelő elismerést eddig összesen 39 muzeális intézmény vehette át.

A rendezvénysorozat a Kulturális és Innovációs Minisztérium, valamint a Petőfi Kulturális Program támogatásával jön létre.

További információ:

https://kozossegekhete.hu/

Eseményfigyelő

Szeretné, hogy az Önök híre, eseménye is megjelenjen az Esemény Menedzser portálon? Tartalomszolgáltatásra, online marketingre van szüksége? 

Ez az e-mail-cím a szpemrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát.

 


 

További hírek, tippek


 

 


 

KNIPEX, győzteseket kovácsolunk!

Hírlevél


   E-mail cím:*  
Név: *  

Időrendben

« Július 2024 »
H K Sze Cs P Szo V
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30 31        

Tartalom galéria

Hétvégi programajánló

Hétvégi programajánló

More details
Thealter Nemzetközi Színházi Fesztivál, 2024. július 27. - augusztus 2.

Thealter Nemzetközi Színházi Fesztivál, 2024. július 27. - augusztus 2.

More details
SPORTGARDEN: interaktív olimpiai kiállítás és sportpark

SPORTGARDEN: interaktív olimpiai kiállítás és sportpark

More details
Majorbéli Géptalálkozó és Családi nap, 2024.

Majorbéli Géptalálkozó és Családi nap, 2024.

More details
Kisvasúti Nap a kemencei erdei múzeumvasúton, 2024. július 27.

Kisvasúti Nap a kemencei erdei múzeumvasúton, 2024. július 27.

More details
Szirénások napja, 2024. július 27.

Szirénások napja, 2024. július 27.

More details
Balaton-átevezés, 2024. július 27.

Balaton-átevezés, 2024. július 27.

More details
Zsámbéki Blues Piknik, 2024. 2024. július 26-28.

Zsámbéki Blues Piknik, 2024. 2024. július 26-28.

More details
Anna bál Balatonfüreden, 2024. július 27.

Anna bál Balatonfüreden, 2024. július 27.

More details