2024. szeptember 8., vasárnap - Mária

Archívum

III. Kéklámpás Találkozó az Aeroparkban, 2023. szeptember 16.

2023-09-12 633

Jön a Kéklámpás Találkozó az Aeroparkban! Járművek szerelmeseinek szinte kötelező program! Ha szereted a nagy és különleges járműveket, szeptember 16-án nálunk a helyed!

A nap, amikor az ország minden részéről különféle típusú és méretű kéklámpás járművek érkeznek az Aeroparkba. A tűzoltó-, rendőr-, és mentőautók mellett helikopterek is tiszteletüket teszik a nagyszabású rendezvényen. Látványos bemutatók, izgalmas szimulációk, élményautózás, speciális eszközök, kéklámpás játszótér és járműfelvonulás vár mindenkit a ferihegyi repülőmúzeumban. A nap folyamán kicsik és nagyok egyaránt megtalálják a számításukat! Ha pedig megnézted az összes autót, repülj egyet, megállás nélkül üzemelnek majd az Aeropark szimulátorai!

Fecskendők, műszaki mentő szerek, oldtimerek érkeznek a ferihegyi repülőmúzeumba, amelyek jó része folyamatosan mozogni fog és izgalmas bemutatókat tart. Az ország számos részéről Ferihegyre látogató önkéntes tűzoltó egyesületek a többi között Mercedes, Rosenbauer, Rába, Steyr és Spartan típusokat vonultatnak fel. Bemutatkoznak a Liszt Ferenc Nemzetközi Repülőtér egykori tűzoltóautói, gurulás közben láthatjuk a többi között a 40 éves Simbát.

A Légirendészeti Szolgálat MD902-es helikoptere a tervek szerint 10 órakor landol a múzeum területén. A Kéklámpás Találkozón így testközelből lesz látható, milyen technikával dolgoztak egykoron, és milyennel dolgoznak napjainkban a speciális egység munkatársai, hogyan változtak a helikopterek a Kamov 26-osok és a „csirkecombnak” becézett Mi-2-esek óta.

A nagyszabású eseményen láthatóak lesznek a Kresz Géza Mentőmúzeum gyűjteményébe tartozó mentőautók (a többi között Nysa, Uaz, Robur), amelyek egykor rendszeres résztvevői voltak a közúti forgalomnak. Oldtimer, ma már ritkaságnak számító rendőrautókkal érkezik a Hagyományőrző Rendőrszázad.

Csempészett és lefoglalt hamisított termékeket mutat be standján a NAV Repülőtéri Igazgatósága. Vajon csak a filmekben szerepelnek olyan könyvek, amelyeknek a belsejét kivágták, hogy elrejtsenek bennük valamit?

Az érkező egységek sorra megmutatják, hogy mi mindenre alkalmasak járműveik, hogyan történik egy beavatkozás. Egész nap zajlik az élménytűzoltóautózás, emellett számos szer kívül-belül megtekinthető lesz, a szakemberek megismertetik a járművek felszereléseit.

Látványos gyakorlat keretében ismerhetik meg a vendégek, hogyan történik egy roncsból mentés. A látogatók emellett számos speciális eszközt kipróbálhatnak, elsajátíthatják az újraélesztés alapjait, és azt is megtudhatják, mit kell tenniük, ha elsőként érkeznek egy baleset helyszínére.

16 órakor pedig indul a találkozó egyik leglátványosabb programja: a járművek konvojba szerveződnek és rendőri felvezetés mellett izgalmas felvonulásra indulnak az Aeropark-Vecsés-Ecser-Vecsés-Aeropark útvonalon.

Ha ellátogatsz hozzánk, sok mindent megtudhatsz a különféle szolgálatokról

  •  Hogyan dolgoznak, milyen feladatokat kapnak a Légirendészet gépei? Mire képes egy MD902-es helikopter? Hogyan fejlődött ez a speciális szolgálat az elmúlt 70 évben?
  •  Lassan 10 éve működik a Hagyományőrző Rendőrszázad. Az egység kiemelt feladatának tekinti az ismeretterjesztést, a rendőri hivatás és a rendőrségi hagyományok, felszerelések bemutatását. Egyik szakaszuk lelkes tagjai a rendvédelem területén használt járműveket mutatják be. Mi mindent sikerült megmenteniük az elmúlt években? Hogyan gyarapodik a gyűjtemény?
  •  Milyen speciális szolgálatok működnek a Liszt Ferenc Nemzetközi Repülőtéren? Kik dolgoznak a 73 éves Ferihegy kulisszái mögött? Milyen technikákkal rendelkezett a repülőtér a hőskorban, és milyenekkel napjainkban? Kik kapnak riasztást, ha helyzet van akár télen, akár nyáron?
  •  Amikor nem kedves és nem mosolyog, hanem különösen határozott és kiabál. Hogyan tudnak 90 másodperc alatt kiüríteni egy 180 férőhelyes repülőgépet a légiutas-kísérők? Hogyan működnek a vészcsúszdák? Miért fontos a biztonsági bemutató repülés előtt? Mi mindenre készítik fel a stewardesseket a tanfolyamon?

Helyszín: Aeropark
Nyitvatartás:
2023. szeptember 16., szombat, 9:00–20:00
Információ: https://aeropark.hu

Eseményfigyelő

Szeretné, hogy az Önök híre, eseménye is megjelenjen az Esemény Menedzser portálon? Tartalomszolgáltatásra, online marketingre van szüksége? 

Ez az e-mail-cím a szpemrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát.

 


 

További hírek, tippek


 

 


 

BETA, not just tools, in the summer time!

Hírlevél


   E-mail cím:*  
Név: *  

Időrendben

« Szeptember 2024 »
H K Sze Cs P Szo V
            1
2 3 4 5 6 7 8
9 10 11 12 13 14 15
16 17 18 19 20 21 22
23 24 25 26 27 28 29
30            

Tartalom galéria

Hétvégi programajánló

Hétvégi programajánló

More details
Vadpörkölt fesztivál, 2024. szeptember 6-8.

Vadpörkölt fesztivál, 2024. szeptember 6-8.

More details
Pozsonyi Piknik, 2024. szeptember 7.

Pozsonyi Piknik, 2024. szeptember 7.

More details
Orvosruha.hu: Zsadán férfi gombos ing

Orvosruha.hu: Zsadán férfi gombos ing

More details
Orvosruha.hu: Lelle Cipzáras Tunika

Orvosruha.hu: Lelle Cipzáras Tunika

More details
Orvosruha.hu: gyémánt Tunika

Orvosruha.hu: gyémánt Tunika

More details
Börgöndi Repülőnap, 2024. szeptember 8.

Börgöndi Repülőnap, 2024. szeptember 8.

More details
Feltöltve - Elektromos Jármű Fesztivál, 2024. szeptember 8.

Feltöltve - Elektromos Jármű Fesztivál, 2024. szeptember 8.

More details
Judafest, 2024. szeptember 8.

Judafest, 2024. szeptember 8.

More details