2024. április 25., csütörtök - Márk

Archívum

Színházzal és zenével gyógyít a V. Lélektől-lélekig Fesztivál, 2022. április 22-24.

2022-04-20 605

A színháznak gyógyító ereje van. Erre a megállapításra épül az V. Lélektől-lélekig A Színház Gyógyító Erejének Fesztiválja, melyet április 22-24. között immár ötödik alkalommal rendeznek meg a Veszprémi Petőfi Színházban. A három nap során színes, aktuális problémákat, kérdéseket boncolgató programjaikkal, előadásaikkal várják a feltöltődni vágyókat minden korosztályból.

A testi-lelki-szellemi egészséggel foglalkozó összművészeti fesztivál egyedülálló az országban. A 2017-ben életre hívott fesztivál célja, hogy bebizonyítsák a színház és a művészetek a társadalom egyik legfontosabb mentálhigiénés terepei tudnak lenni. 

„Nagyon sikeres négy fesztivál áll mögöttünk, ahol bebizonyosodott, hogy egy-egy előadás, művészi alkotó tevékenység átformál, gyógyít, alkotót és befogadót egyaránt. Programjaink egyszerre bírnak közösségfejlesztő és személyiségfejlesztő hatással, miközben közös gondolkodásra, vélemények ütköztetésére bátorítják a nézőket” – mondta a Fesztivál megálmodója Kellerné Egresi Zsuzsanna igazgatóhelyettes-kreatív menedzser, mentálhigiénés szakember.

Művészetterápia, amely biztosan segít

A három nap alatt minden korosztály megtalálja az őt legjobban érintő és érdeklő témákat a különböző műfajok, így előadások, vetítések, mese, tánc, kiállítás, beszélgetések révén. A komoly, lelket érintő témák feldolgozását, a lélektől-lélekig ható érzést segíti az eseményeket végig kísérő kiegészítő programok színes kavalkádja.

„A hagyományos kiállításmegnyitón túl – ahol Hullan Zsuzsa, a Vígszínház színművésze, valamint Dr. Kollányi András mutatkoznak be művészetterápiaként alkalmazott alkotó tevékenységével – a könnyűzenei és a tánc is erőteljesen megjelenik a Fesztiválon. Így találkozhatnak a Cholnoky Táncművészeti Stúdió tehetséges diákjaival, illetve Fesztiválunk oszlopos tagjával, Tóth Károly kerekesszékes táncművésszel, HR-szakemberrel. De Léleknyitogató Ceremóniánkon egy lélekemelő, erre az alkalomra készített produkcióval készülnek a PetőfIfiAkadémistáink, Társulatunk angyalkájával, Fesztiválunk állandó fellépőjével, Gyöngyösy Dórával közreműködve” – árulta el Kellerné Egresi Zsuzsanna.

Új elemként jelenik meg a kortárs irodalom

Fiatal írók-költők írásaiból készült kisfilmeket is bemutatnak, melyek után feldolgozó beszélgetéssel világítanak rá az adott problémákra. Speciális, a Fesztiválra készült darab, az Árva szörny ősbemutatójával is készülnek, mely a napjainkban fokozottan jelen lévő, mindenkit érintő, az élet szinte minden területén megjelenő magatartási zavarokat, lelki bántalmazásokat, munkahelyi- és egyéb közösségekben gyakran előforduló, romboló személyiségek miatt kialakult nehézségeket világítja meg. De idén is nagy hangsúlyt kap a gyermek- és ifjúsági korosztály és az őket érintő problémák, így nem csak Érzékenyítőcske kiegészítő programunkkal várják a gyermek- és ifjúsági nézőket, de Erich Kästner ismert regénye, A két Lotti című, aktuális problémákat boncolgató, vidám, gyermek előadása is látható lesz.

„Tematikusan válogatott előadásokat hívunk budapesti és vidéki színházakból, így lesz látható a Temesvári Csiky Gergely Állami Magyar Színház Csak lazán című előadása, valamint Alessandro Baricco: Novecento című monodrámája, mely Oberfrank Pál Jászai Mari-díjas, Érdemes művész előadásában, valamint Pingiczer Szilárd jazz-zongorista kíséretében látható, hallható” – tette hozzá az Igazgatóhelyettes.

A zene és a figyelem ereje

A Társulat hisz abban, hogy a könnyűzenével is lehet érzékenyíteni! Idén Oláh Ibolyát és Pápai Rómeót köszönthetik egy stúdióbeszélgetés keretében, ahol őszintén vallanak a kisebbségek helyzetéről a művészetekben. Az énekesnő és a színművész egy meglepetéssel is készül a nézőknek.

„Fesztiválunk előadásainak a mindenki életében előforduló, társadalmi, szociális, egészségügyi és egyéb problémákra fókuszálnak, majd a produkciók utáni mentálhigiénés szakemberrel és szakpszichológusi beszélgetéssel oldunk, segítünk, és elemzünk, hogy könnyebben értsük meg az adott előadás adott kihívását. Hiszünk benne, hogy ez a Fesztivál, a nézők ilyen formán történő megszólítása hosszútávon társadalomformáló erővel is bírhat, megszűntethet előítéleteket, megállíthatja a parttalan ítélkezést, elfogadóbbá teszi az embereket egymás sorsa iránt, hiszen a színház lényege, hogy estéről-estére a lélekig hatol” – mondta a mentálhigiénés szakember.

Az V. Lélektől-lélekig A Színház Gyógyító Erejének Fesztiválja mind három napján lehetőség nyílik a Dr. Molnár Zsuzsa bőrgyógyász jóvoltából bőrgyógyászati szűrővizsgálaton és prevenciós előadásokon is részt venni. A kiegészítő programokon való részvétel – korlátozott nézőszám mellett - regisztrációhoz kötött; egy néző összesen négy főt regisztrálhat be. Regisztrálni, illetve jegyet váltani a Ez az e-mail-cím a szpemrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát. e-mail címen, telefonon a 20/772-8200-as telefonszámon vagy személyesen a jegyirodában van lehetőség.

| Esemény Menedzser

Eseményfigyelő

Szeretné, hogy az Önök híre, eseménye is megjelenjen az Esemény Menedzser portálon? Tartalomszolgáltatásra, online marketingre van szüksége? 

Ez az e-mail-cím a szpemrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát.

 


 

További hírek, tippek


 

 


 

TERMESZ Szerszámház

Április hónap MILWAUKEE gépe!

Hírlevél


   E-mail cím:*  
Név: *  

Időrendben

« Április 2024 »
H K Sze Cs P Szo V
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30          

Tartalom galéria

Hétvégi programajánló

Hétvégi programajánló

More details
Agility nap a Ligetben, 2024. április 28.

Agility nap a Ligetben, 2024. április 28.

More details
Komáromi erődfeszt, 2024. május 3-5.

Komáromi erődfeszt, 2024. május 3-5.

More details
Országos Diesel Találkozó, 2024. április 30. - május 1.

Országos Diesel Találkozó, 2024. április 30. - május 1.

More details
Városligeti Majális, 2024. május 1.

Városligeti Majális, 2024. május 1.

More details
Tájházak és Szabadtéri Múzeumok Napja, 2024. április 26-28.

Tájházak és Szabadtéri Múzeumok Napja, 2024. április 26-28.

More details
Totalcar Parkoló Parádé, 2024. április 28.

Totalcar Parkoló Parádé, 2024. április 28.

More details
ArchiKids VárosÁlmodók Fesztivál, 2024. április 27.

ArchiKids VárosÁlmodók Fesztivál, 2024. április 27.

More details
Futófesztivál, 2024. április 27.

Futófesztivál, 2024. április 27.

More details